Huawei WiFi Q2 mot Netgear Orbi RBK23

Test: Her får du mest trådløs ytelse for pengene

Vinneren i duellen er soleklar.

MESH-LØSNINGER: Vi tester to solide rutere fra Huawei og Netgear. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MESH-LØSNINGER: Vi tester to solide rutere fra Huawei og Netgear. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

På senhøsten i fjor testet vi Netgear Orbi RBK23 - en nettverkspakke bestående av tre satellitter som skal sørge for god internettdekning i større boliger. Vi var ganske fornøyd med Orbi-settet og trillet terningkast fem.

I forbindelse med den testen, mottok vi også oppfordringer fra lesere om å teste Huaweis mesh-løsning, WiFi Q2. Vi er sjeldne vonde å be. Ettersom de to pakkene er i omtrent samme prisklasse, kjørte vi like så godt en testduell mellom dem.

På papiret er disse to mesh-løsningene ganske så like, men bruk i praksis avslører en soleklar vinner.

Mesh-duell

Hvis du ikke syns noe om rutere med mange antenner, er mesh-løsningene til Huawei og Netgear et frist pust. Mange har gjemt unna ruterne sine bak og under møbler fordi designet ikke passer helt inn i hjemmet, men både WiFi Q2 og RBK23 er sett du lett kan la være mer synlig i boligen.

Jeg kan si det sånn at samboeren min var mer positiv til å ha Netgear-ruteren stå synlig - og da mer optimalt plassert med tanke på dekning - enn den svarte Asus-ruteren med tre store antenner.

Mesh-ruterne til Huawei og Netgear har et hvitt og diskré design og er nesten formet som sylindere. Statuslyset er også av den diskré sorten: på WiFi Q2 er lysringen nederst på enheten mens lysetpå Orbi-settet er plassert på oversiden.

Spesifikasjoner

Huawei Q2 Orbi RBK23
StartsettTre bokserTre bokser
RuterHuawei Q2AC2200
Trådløs standard802.11ac 2 x 2 & 802.11n 2 x 2 MU-MIMO802.11a/b/g/n/ac MU-MIMO
Teoretiske hastigheterOpptil 1167 Mbps866 + 866 Mbps over 5 GHz og 400 Mbps over 2,4 GHz
Oppgitt dekning360 kvm375 kvm.
LAN-kontakter3 + 3 + 31 + 2 + 2

Som du ser av tabellen over, er det ikke mange forskjeller mellom de to løsningene. Huawei har desidert flest LAN-kontakter på sine, mens Orbi-settet lover litt bedre dekning.

Slik har vi testet

Testscenariet er for øvrig som i testen av Orbi RBK23. Det vil si en enebolig på rundt 200 kvadratmeter med en garasje på 49 kvadratmeter under. Mellom huset og garasjen er det forholdsvis tykk betong, så ruterne får for alvor noe å bryne seg på.

I testen har vi sjekket hvor:

  • Enkelt oppsettet er
  • Bra appen fungerer
  • Bra ytelsen er

Vi har også gjort som i den foregående testen ved at vi sjekker hvor god dekning du får med kun én ruter tilkoblet og ingen satellitter.

Oppsett

Appen til Netgear er blitt betraktelig bedre etter at vi kommenterte dens mangler da vi testet Orbi RBK40. Vi opplever dog at Huawei tilbyr en bedre oppsettprosess, selv om du får flere valgmuligheter med Netgear.

Du kobler WiFi Q2 til strømnettet og en nettverkskabel fra en valgfri LAN-kontakt på ruteren til Internett-porten på modemet ditt. Husk også å koble til mesh-satellittene i strømkontakten. Deretter kobler du mobilen din til det trådløse Huawei-nettet som dukker opp, som videresender deg til nedlasting av appen som må brukes til selve oppsettet.

Orbis hovedenhet har kun én ekstra LAN-kontakt.
Orbis hovedenhet har kun én ekstra LAN-kontakt. Vis mer
Huawei Q2 har tre LAN-kontakter.
Huawei Q2 har tre LAN-kontakter. Vis mer

I motsetning til Netgear Orbi, kan du kun bruke mobilen til å sette opp WiFi Q2 - ikke nettleseren. Men, du kan bruke nettleseren etter du har satt opp ruteren for første gang.

Etter du har koblet deg til nettet og lastet ned appen, går det meste av seg selv. Hovedruteren finner satellittene i løpet av få minutter, og deretter kan du surfe rundt på Internett.

Oppsettprosessen til Netgear Orbi er for det mest lik Huaweis løsning, men her skjer ikke sammenkobling mellom ruterne og satellittene automatisk. I stedet må du trykke på hver satellitt for å koble dem mot ruteren.

Samtidig har du flere valgmuligheter under oppsettet av Orbi-settet, så du kan også bruke PC-en i tillegg til mobilappen, hvis du ønsker det.

Appene

Både Huawei og Netgear har oversiktlige og innholdsrike apper for sine mesh-løsninger, og her kan du enkelt se hvilke enheter som er koblet til nettverket, du kan installere oppdateringer, konfigurere WiFi-passord, sette opp gjestenett, begrense datatrafikken og sette opp foreldrekontroll med mer.

Huawei har sin egen løsning for foreldrekontroll mens Netgear fremdeles samarbeider med Circle with Disney som du kan lese mer om her.

Både Huawei og Netgears mesh-løsninger har et design som gjør at de trygt kan stå synlig i boligen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Både Huawei og Netgears mesh-løsninger har et design som gjør at de trygt kan stå synlig i boligen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Hastigheter

WiFi Q2 og Orbi RBK23 er ganske like på design, oppsett og app-funksjonalitet, og forskjellene er mer tydelige når det kommer til ytelse. Som vanlig har vi testet hastighetene i fire ulike rom i tre etasjer.

Slik er ruterne plassert:

  • Hovedruteren er plassert omtrent midt i boligen førsteetasje.
  • Satellitt 1 er plassert omtrent midt i boligen i andreetasje.
  • Satellitt 2 er plassert i garasjen.

I tabellen under kan du se hastighetsmålingene vi har gjort opp mot Speedtest.net. Her er det faktisk få forskjeller mellom de to løsningene, men i garasjen er det som natt og dag.

Huawei-satellitten klarte nemlig ikke å få signaler fra hovedruteren . Vi prøvde og prøvde uten hell. Orbi-ruterne brukte litt tid på å finne hverandre, men det gikk til slutt, og hastighetene var faktisk mer enn godkjente.

Speedtest.net Huawei Q2 Netgear Orbi
RuterRuter + satellittRuterRuter + satellitt
Loft ned50755975
Loft opp21212121
Loft: soverom ned49755475
Loft: soverom opp21211921
Stue ned75757575
Stue opp21212121
Garasje ned--1954
Garasje opp--1519
Megabit per sekund

Hva med nettverkshastigheten?

I tillegg til å sjekke hastighetene opp mot Speedtest undersøkte vi også hvor bra ytelsen var innad i nettverket. Vi delte en videofil på rundt 2,2 GB fra en PC som stod rett ved siden av hovedruteren i førsteetasje.

Deretter tok vi tiden på hvor lang tid det tok å overføre videofilen til en annen PC, som vi flyttet fra rom til rom, på samme nettverk.

Huawei Q2 Netgear RBK23
Loft4 min 7 sek2 min 22 sek
Loft Soverom2 min 48 sek2 min 18 sek
Stue2 min 51 sek1 min 58 sek
Garasje-11 min 31 sek

Huawei WiFi Q2

Det vi liker best ved Huaweis mesh-løsning er hvor såre enkelt oppsettprosessen er. Etter du har koblet til det som er av kabler, koblet deg til Huawei-nettet og åpnet appen, skjer alt for det meste automatisk.

Appen er i tillegg enkel og oversiktlig, og det er lett å gjøre endringer som å endre nettverksnavn eller -passord hvis man ønsker det.

Ruteren får litt trekk for å ikke klare «betongtesten», hvis vi kan kalle det det, men leverer stort sett stabil og god ytelse gjennom hele testboligen.

Testresultat

Huawei WiFi Q2

Superenkelt oppsett, godkjent rekkevidde, tre LAN-kontakter på hver node.

Signalene trenger ikke gjennom tykk betong, må settes opp via app.

Netgear Orbi RBK23

Statusen for Orbi RBK23 er den samme som sist: dette er et ordentlig god mesh-løsning. Oppsettet er ikke like sømløst som Huaweis løsning, men det tar ikke mye lenger tid før du er på nett og strømmer «Game of Thrones», spiller «Apex Legends» eller leser nyhetene.

Det som gjør at Orbi RBK23-settet blir soleklar testvinner, er hastighetene mesh-settet leverer, samtidig som det er det eneste som kom seg gjennom den tykke betongen mellom boligen og garasjen.

PS. Hvis du kun har to etasjer, anbefaler vi deg å sjekke ut Orbi RBK20 i stedet for RBK23. Det består av den samme ruteren som sistnevnte, men du sparer noen lapper ved å kjøpe settet med to bokser i stedet for RBK23 som består av tre.

Testresultat

Netgear Orbi RBK23

Stabil og god tilkobling, innholdsrik app, dekker store områder med en ekstra node.

Tidkrevende oppsett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer