Sonos Sub Mini

Test: Husk nabovarsel

Alle kommer til å nyte den, bortsett fra naboene.

GLEDEN OVER GOD LYD: Når du først har kjøpt gode høyttalere, men savner bassen, er Sonos Sub Mini, med to innovervendte basshøytalere et meget godt valg. Foto: Odd Roar Lange
GLEDEN OVER GOD LYD: Når du først har kjøpt gode høyttalere, men savner bassen, er Sonos Sub Mini, med to innovervendte basshøytalere et meget godt valg. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hevdes at lykke ikke kan kjøpe for penger. Men med lanseringen av Sonos' trådløse subwoofer er det neimen ikke langt unna.

Sonos er, med unntak av sin Ikea-kolleksjon «Symfonisk», ikke mest kjent for å gi svært mye god lyd for pengene, fordi de prismessig ligger høyt med sine premiumprodukter.

Og for dem som har jaktet på en rimeligere variant av Sonos Sub (Gen3) til 8500 kroner, er ventetiden over.

TIPS: Synes du lyden på telefonen din er lav? Da bør du ta en titt på dette tipset! Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen Vis mer

Nå kommer nemlig Sonos Sub Mini til 5000 kroner. Den er mindre, rundere og billigere enn storebror. Og, den er verd investeringen.

Full pakke med lyd

Dersom du har enten Sonos One, OneSL, Five eller lydplankene Beam (mini) eller Ray fra før, er det bare å gjøre seg klar til skikkelig gromlyd i TV-stua.

Da kan du enkelt koble Sonos Sub Mini til eksisterende høyttalere, lene deg tilbake og kjenne følelsen av endelig å ha fått et komplett lydanlegg.

Jeg har vært godt fornøyd med å ha to Sonos Five og lydplanken Beam (gen2) koblet til fjernsynet, en LGs 65 C1 4K OLED. Topp bilde og topp lyd i en stue på rundt 35 kvadratmeter.

Nå var det klart for å fylle savnet etter en god, men ikke svinedyr subwoofer.

Ekte lykke

Og etter å ha koblet Sonos Sub Mini til anlegget, ble det virkelig ekte lykke. Nå er lydbildet endelig komplett.

Og det var umulig å ikke skru opp lyden to hakk for virkelig å hente inn konsertfølelsen.

SVART/HVITT: Selve lyden kommer ut av to ovale åpninger på siden (en på hver side). Foto: Odd Roar Lange
SVART/HVITT: Selve lyden kommer ut av to ovale åpninger på siden (en på hver side). Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Hvis du lurer, er en subwoofer en høyttaler som gir deg lavfrekvent lyd, i dagligtale omtalt som bass.

Så vi snakker altså om en basshøyttaler som bør plasseres så nært der du sitter som mulig. Noen velger til å med å ha den nesten midt i rommet.

Den om det. Jeg må ta andre hensyn. Og det må de fleste av oss.

For med mindre du har et lydstudie, vil de fleste plassere den ved sofaen, bak godstolen - eller i mitt tilfelle - ved tv-en.

Enkel innstilling

Last ned Sonos-appen, åpne den og følg instruksjonen for å koble den til det rommet du ønsker. Deretter tar du en to minutter lang runde med trueplay-programmet i appen. Den finjusterer lyden etter møblene, vegger, tak og gulv i rommet, slik at lyden blir best mulig.

Dersom du har Sonos fra før, er du kjent med Trueplay-systemet.

Man kan selvsagt si mye om design. Og det er ikke til å komme fra at en høyttaler må være innredningsvennlig. Med sitt rene Sonos-design, 6 kilos vekt, 23 centimeters bredde og 30,5 centimeters høyde er Sub Minien verken dominerende eller usynlig i stua. Du kan velge mellom svart og hvit utgave.

Noen vil kanskje kalle den litt kjedelig.

Men det er til syvende og sist lyden, og ikke mye annet, som gjelder når det kommer til innkjøp av en basshøyttaler til 5000 kroner.

Ta med på hytta

De fleste har trolig planer om å bruke sin Sonos Sub Mini hjemme. Men, det er ikke noe problem å ta den med på hytta for en helg dersom du har wifi der. Har du høyttalerne de små One eller One SL (eller Symfonisk fra Ikea), kobles disse lett sammen med Sub-en og da får du en flott film-, spill og musikk-kveld på hytta, også. Du må kjøre en Trueplay-installering, og vips er alt klart.

Musikk og film

Testen med Sonos Sub Mini ble gjennomført både ved å spille av konsertopptak fra tv, se filmer, samt høre musikk av ulik sjanger via Sonos-appen og Spotify-appen.

Og resultatet er overveldende. Rett og slett veldig bra. Og du kan enkelt tilpasse det dine ører og din smak.

En liten justering av bass, diskant og loudness via Sonos-appens equalizer-funksjon gjorde at kombinasjonen av Beam (Gen2) og Sub Mini ble en ren musikalsk fest.

KONSERTKVELD MED GJENGEN: Med dette Sonosanlegget får du den skikkelige konsertfølelsen, Inviter vennene dine - og naboen. Foto: Odd Roar Lange
KONSERTKVELD MED GJENGEN: Med dette Sonosanlegget får du den skikkelige konsertfølelsen, Inviter vennene dine - og naboen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Stakkars naboen

Bassen fyller ut tomrommet musikk- og lydbildet i stedet for å legge seg som et teppe over det. Det blir klart og tydelig, ikke grumsete.

Det er bare å beklage til naboen.

- Unnskyld. Jeg innrømmer at det ble alt for fristende å sku opp volumet og drømme seg bort til en stor konsertsal. Et realt lydløft som fungerer hele veien hjem.

Det samme gjentok seg da det var klart for en helaftens filmkveld med det som oppleves som et svært godt hjemmekinoanlegg.

Jeg ser fram til høstmørke kvelder med gromlyd når favorittmusikken og favorittfilmene spilles. Jeg hadde egentlig tenkt å sende ut nabovarsel. Men velger heller å invitere naboen til filmkveld. Det er bedre.

PS: Sonos Sub Mini kommer i salg fra 6. oktober. Veiledende pris er kr 4999.-

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer