TEST: Iomega HDD 250 GB ekstern harddisk

Trenger du ekstra lagringsplass? Her er en ekstern løsning som i tillegg tar automatisk backup av dataene på den interne harddisken i PCen din.

TEST: Iomega HDD 250 GB ekstern harddisk
Publisert
Sist oppdatert

Iomega har hatt et bredt tilbud av lagringsmedier gjennom tidene, siden salget av Zip-drev ikke lenger var tilstrekkelig til å dekke brukernes behov. Vi har sett mange forkskjellige løsninger basert på harddisker, som har blitt modernisert etter hvert som selve diskene har blitt mer kapable.

TEST: Iomega HDD 250 GB ekstern harddisk

Disken vi har testet er på 250 GB og sitter i et kabinett av plast med samme design som tidligere modeller, men grensesnittet er nå både USB 2.0 og FireWire. Dette er en trend som mange produsenter støtter, der hvor det konkurreres om standarder kjører man en helgardering, enkelt og greit. Det ser vi både på eksterne harddisker og DVD-brennere.


Disken har ekstern strømforsyning, og det er to FireWire-porter og en USB-port. Denne støtter både USB 2.0 og USB 1.1, siden standarden er kompatibel nedover mot den eldre og langsommere utgaven.

Det sitter også en vifte i bakkant av kabinettet, og Iomega-disken støyer en god del mer, sammenlignet med løsninger som ikke har vifte, som Aludisk som vi har testet nylig.

Ytelse

På lese og skriveytelse koblet til PCen med FireWire ligger Iomega HDD helt i toppklasse, sammenlignet med de imponerende resultatene som vi fikk med Aludisk tidligere.

Iomega klarte en skriveytelse på 25 208 KB/sekund, mot Aludisk 24 201 KB/sekund.

Leseytelsen var derimot håret lavere, med 41 199 KB/sekund mot Aludisk 41 627 KB/sekund.

I praksis er dette så godt som identisk ytelse.

Det som også er interessant er at ytelsen med USB 2.0 er langt lavere også på Iomega-disken. Innover mot senter av disken taper også ytelsen seg ganske påtagelig, men her går det verst ut over skriveytelsen med FireWire, som med 18 518 KB/sekund er langt lavere skriveytelsen på USB 2.0 på 23 655 KB/sekund.

TEST: Iomega HDD 250 GB ekstern harddisk
TEST: Iomega HDD 250 GB ekstern harddisk
Programvare

Iomega leverer også med to CDer med verdifulle programpakker, som kan komme svært godt med for å unngå potensiselle katastrofer.

Den ene løsningen er Iomega Automatic Backup, som lar deg merke de filområdene du jevnlig vil ta sikkerhetskopier av. Så er det bare å velge hvor ofte du vil at dette skal skje, eller at det skal skje hver gang data endres i filområdet, og at filene skal sikkerhetskopieres over til Iomega HDD. Så gjør programmet resten helt automatisk, og tar jevnlige sikkerhetskopier uten at du må løfte en finger. Perfekt for de aller fleste av oss, som ikke har noe i nærheten av 100% rutiner på dette...

Det andre programmet som følger med er Norton Ghost. Dette programmet lager et "speilbilde" av f.eks. den interne harddisken din, komprimerer samtidig datamengden kraftig, og legger kopien over på Iomega HDD.

Skulle ulykken være ute, og du må formattere eller skifte ut den interne harddisken din, så er det bare å legge tilbake en identisk kopi av den gamle disken før den ga seg. Dette er en enda sikrere og grundigere løsning enn Windows innebygde System Restore, og er uunværlig hvis man stadig tester ut systemet med oppgraderinger, tweaks og mer eller mindre lugubre installasjoner av programvare med tvilsomt opphav.

Konklusjon

Iomega har laget en svært rask løsning for portabel lagring og sikkerhetskopiering, listeprisen er satt til 3 295 kroner inkl mva

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer