Test: Iomega REV - ny rask backup

Når tape blir for langsomt og DVD blir for smått - vi tester Iomega REV - hardiskbasert backupløsning med kassetter.

Publisert
Sist oppdatert

Sikkerhetskopiering er kjedelig, det er noe de færreste tenker på, helt til de gjerne skulle hatt det. Og da er det for sent. Etter å ha mistet viktige data, og brukt dager på å rekonstruere det man kan, tar man kopier og sikrer dataene. Men så slapper man gjerne av med hensyn til sikkerheten etter en tid.

Iomega REV representerer et stort framskritt i forhold til de alternative løsningene, som tape eller optiske medier. Tape er tregt og sekvensielt (man må spole dit dataene ligger), påliteligheten er heller ikke alltid den beste. Optiske medier, som skrivbare CD eller DVD, har for liten kapasitet, og krever hyppige skift av plater.

REV er mye raskere og har med 35 GB ukomprimert og opptil 90 GB komprimert, rimelig stor kapasitet.

Test: Iomega REV - ny rask backup


Installasjon

Vi testet den interne utgaven, med vanlig IDE-grensesnitt. Den er i 3.5-tommers format, og passer altså i samme åpning som en diskettstasjon.

For å kunne bruke REV'en må det installeres en driver. Dette er en del av den automatiske installasjonen, som også installerer det automatiske backup-programmet.

Test: Iomega REV - ny rask backup


Etter en omstart var REV klar til bruk, og vi satte inn kassetten. Den brukte noen sekunder på å gjøre seg klar, men så var det bare å bruke den som en hvilken som helst flyttbar lagringsenhet.

Skriving og lesing

Vi testet skriving og lesing av en 4 GB fil, og fikk det interessante resultatet av begge kurvende var sammenfallende.

Både lesing og skriving startet med ca 20 MB/sekund, og falt jevnt av innover på disken.

Dette er noe lavere enn de 25 MB/sekund Iomega oppgir som maks hastighet på dataoverføringen, men er likvel behagelig raskt sammen lignet med de tradisjonelle alternativene.

Test: Iomega REV - ny rask backup


For sammenligningens skyld tok vi med kurvene fra testingen av Iomegas 250 GB harddisk, med USB 2.0 tilkobling. Både lesing og skriving er vesentlig raskere på denne enn på en REV. Med FireWire er det en enda raskere løsning, over dobbelt så rask på skriving.

Årsaken er at disken bruker flere plater og høyere rotasjonshastighet, mens utskiftbare lagringsenheter må ha romsligere arbeidsvilkår enn et lukket system, som en vanlig harddisk jo er.

Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer
Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer


Med REV har man også fordelen med utskiftbare medier, som kan håndteres av roboter i større automatiserte backupsystemer.

Programvare

Iomega leverer med et automatisk backup-program, som lar deg velge mapper og filer, og intervaller og kriterier for hva som skal kopieres. Det er svært enkelt og oversiktlig, og passer utmerket til daglig bruk for en arbeidsplass eller en liten server.

En spesialversjon av Ghost følger også med, som bare kan brukes til å ta en "image" av harddisken for å gjenopprette hele systemet ved katastrofer eller bytte av systemdisk.

Konklusjon

Inntrykket av REV var positivt. Den er enkel i installasjon og bruk, stillegående og ikke i veien.

Hvor stabil den er over lengre tids bruk gjenstår å se. Vi har satt den opp til å ordne jobben i bakgrunnen, så får tiden vise hva den duger til.

Pris på den interne enheten har vi sett til 2 795 kroner, platene til 450 kroner, inkl. mva.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer