TEST: ION Slides 2 PC

En rask løsning for de med skuffene fulle av filmstrips.

Publisert
Sist oppdatert

Det finnes store mengder bilder på film av ymse slag i de tusen hjem, både negativer og lysbilder. Her gjemmer det seg ganske sikkert mange skatter, noen man vet om, andre kommer gjerne som overraskelser.

Men for å få disse skattene fram i lyset eller rettere sagt opp på skjermen, så må de skannes. I dag går vi ikke til fotobutikken og bestiller kopier, vi rigger heller ikke opp et aldrende lysbildeapparat - om det finnes. Bilder er best på skjerm, hvis man da ikke snakker om helt spesielle installasjoner og situasjoner. Nostalgikerne ser vi bort fra i denne sammenhengen.

Problemet er hva slags skanner man skal velge. En halvproff filmskanner koster fort mange tusen kroner, og det er ikke noe problem å finne slike til over 20 000 kroner. Men det finnes rimeliger løsninger. Mange flate bordskannere har adaptere for skanning av film, og det finnes små og rimelige filmskannere til en rimelig penge.

ION Slides 2 PC er definitivt en av de rimeligste filmskannerne, prisen hos de fleste nettbutikkene ligger på litt over en tusenlapp, noen steder enda lavere.

Hvor bra må den være?

Hva som er bra nok varierer. Entusiasten krever høyere kvalitet enn de som først og fremst vil ha bildene over på PC for å kunne arkivere, sortere og vise dem fram en gang i blant for onkler og tanter.

En annen ting er hvor mye tid man er villig til å legge i dette. Skanning med høy kvalitet er en møysommelig prosess, det tar gjerne fler minutter for hvert bilde.

ION Slide2PC er en løsning for den utålmodige, som ikke vil bruke store summer og som ikke forventer eller har behov for fantastisk kvalitet.

TEST: ION Slides 2 PC


Vi installerer skanneren

Selve skanneren er en liten boks som står på høykant med en gjennomgående spalte nederst på front/bakside. Den har en eneste ledning som har en vanlig USB-plugg i enden.

Programvaren skal installeres først, det er både driver og brukerprogram som må installeres. Vi installerte på to PCer og hadde ingen problemer.

Driveren følger standard TWAIN og leverer bilder til nær sagt hvilket som helst bildeprogam eller videoredigeringsprogram som kan ta i mot bilder fra eksterne enheter. Vi testet i Photoshop og Vegas og det gikk som smurt.

Programmet ArcSoft Photo Impression følger med, dette er et enkelt bildeprogram som lar det vise bilder, modifisere, lage slideshow osv.

TEST: ION Slides 2 PC


Det er også muligheter for enkel redigering.

TEST: ION Slides 2 PC


Hvordan gjør du?

Skanneren er meget enkel å bruke. Du åpner rammen, setter filmstripsen i og lukker den. Så dytter du den inn i skanneren, du merker når du treffer riktig punkt. Så er det bare å velge å hente bilder fra skanneren i programmet og velge hva du skal skanne (negativer, positiver og andre parametre).

TEST: ION Slides 2 PC


Det tar få sekunder, så trykker du snapshot og bildet havner på den virtuelle filmstripsen øverst.

TEST: ION Slides 2 PC


Så dytter du inn rammen til du kommer til neste bilde. Du både merker og ser i monitorvinduet når du har kommet i mål. Så trykker du Snapshot igjen og bildet havner ved siden av det forrige på stipsen øverst.

Så merker du de bildene du vil lagre og trykker Transfer.

Det er det hele.

Så kan du redigere, lagre, sortere og vise fram med programmet som følger med eller andre programmer du måtte foretrekke.

Grunnen til at det er så raskt og enkelt er at det sitter et lite kamera i boksen, det er ikke noen vogn som skal tusle seg over bildeflaten som på andre skannere. Alt skjer direkte og live, som med et webkamera, eller live-visning på et kompaktkamera.

Hvor bra blir bildene?

Bildene blir rett og slett sånn passe bra, litt avhengig av hvor krevende selve bildematerialet er.

Vi sammenlignet med vår gamle Canon Lide 600F som vi testet i 2006, som er en flatskanner med filmadapter.

ION til venstre, Canon til høyre
ION til venstre, Canon til høyre Vis mer
ION til venstre, Canon til høyre
ION til venstre, Canon til høyre Vis mer
Kvaliteten på bildene fra denne er rett og slett langt bedre, men det tar minst 10 ganger så lang tid å scanne hvert bilde, gjerne langt mer.

Problemet med SLIDE2PC er først og fremst at du ikke kan stille inn hvitbalanse, fargemetning, lysfølsomhet osv. i driveren. Hadde det vært mulig tror vi at resultatet hadde blitt langt bedre. Nå kjører alt automatisk, og det resulterer i litt av hvert.

Konklusjon

ION SLIDES2PC er først og fremst rask, deretter ganske billig (selv om du får bedre og mer allsideige flatskannere med filmadapter i samme prisleie), men det vil være feil å si at den leverer strålende resultater.

Men det kan være tilstrekkelig i noen sammenhenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer