Surface Book 3

TEST: Kanskje markedets råeste bærbare

Men Surface Book 3 er ikke helt feilfri.

SURFACE BOOK 3: Microsofts heftigste bærbare er blant de mest solide laptopene på markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SURFACE BOOK 3: Microsofts heftigste bærbare er blant de mest solide laptopene på markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Surface Book 3 er, som navnet allerede har avslørt, tredje generasjon av Microsofts hybrid-PC, hvor du med et tastetrykk kan dele skjerm fra tastatur og bruke det som et nettbrett.

PC-en er kanskje mest kjent for sitt oppsiktsvekkende design med et hengsel som gjør at skjerm- og tastaturdel ikke går i ett når den er klappet sammen. Amerikanske medier beskriver den som «slangeliknende» på måten den slynger seg rundt, mens Microsoft selv omtaler hengselet som «dynamic fulcrum hinge» som kan oversettes til dynamisk støttepunkthengsel.

Design

Det har i lang tid versert rykter om at Microsoft jobber med å gjøre hengselet mindre slik at det ikke blir like stort gap mellom skjerm og tastatur, men Surface Book 3 er å si identisk med den første versjonen.

Faktisk har det ikke skjedd noen betydelige endringer på eksteriøret siden iterasjon én, uten at det gjør meg stort. Surface Book 3 er i mine øyne blant de stiligste laptopene på markedet og det er nettopp det unike hengselet som gjør den så tøff, men det er ingen tvil om at dette designet gjør PC-en tykkere enn nødvendig.

Det betyr at Surface Booken fortsatt har to USB-kontakter på venstre side. Her sitter også en SD-kortleser, som vi setter stor pris på.

Hengselet lager fortsatt et lite mellomrom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Hengselet lager fortsatt et lite mellomrom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

På motsatt side sitter den proprietære Surface-kontakten for lading og dokking, og rett ved siden av en USB-C-port, som ikke er Thunderbolt 3-kompatibel.

Sikkerhet ser ut til å være årsaken til at Microsoft enn så lenge ikke har utstyrt Surface-produktene sine med Thunderbolt 3 – en årsak som gir mening når man ser på utfordringer som Thunderspy.

USB-C-kontakten til Surface Book 3 er av typen 3.1 Gen 2 som støtter overføringshastigheter på inntil 10 gigabit per sekund. Du kan fint lade PC-en via USB-C, vi har brukt en 65-wattslader fra Huawei med suksess, men ved mye påkjenning bør du bruke den medfølgende laderen.

Lydutgangen har vi ikke nevnt og det er fordi den sitter på skjermdelen sammen med strømknappene og volumtastene. Dette fordi du fortsatt kan koble til kablede hodetelefoner når du bruker PC-en som et nettbrett.

Maskinvare

På innsiden har det selvsagt skjedd mer siden generasjon én.

Surface Booken vi har testa er utstyrt med en firekjerners tiende generasjon Intel Core i7-1065G7-prosessor, som er tilsvarende den som sitter i Samsung Galaxy Book Flex som var innom Dinside-testbenken i sommer.

Arbeidsminne er det 16 GB av, SSD-en er på 256 GB, og videre har PC-en et dedikert grafikkort fra Nvidia av typen GeForce GTX 1660 Ti med 6 GB dedikert GDDR6-minne.

Vi har testet diverse spill med Surface Book 3, blant annet «Microsoft Flight Simulator», som spillpressen skryter opp i skyene – hehe – og det er absolutt spillbart på medium innstillinger, men innimellom opplevde vi at spillet krasjet.

Mer hell har vi hatt i Game Pass-spillene «Grounded» og «Battletoads».

Stort sett fryd og gammen

Ellers i bruk er Surface Book 3 en fryd. Om ikke den kraftigste bærbare på markedet, får den i hvert fall jobben gjort enten du skriver mye, bruker mye av tiden din i Photoshop eller jobber med andre ting.

Her hjelper også den store og gode skjermen til, som du kan lese mer om under, og som vi nevner over, er høydeformatet på 3:2 gullstandarden på bærbare PC-er.

Det blir fort refleksjoner på skjermen, som du kan vri 180 grader. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det blir fort refleksjoner på skjermen, som du kan vri 180 grader. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I batteritesten til PCMark 10 gikk det 10 timer og 15 minutter før batteriet var tomt, som er blant de bedre resultatene vi har registrert og over timen bedre enn Surface Laptop 3.

Ved videostrømming klarte vi å tyne 15 timer ut av batteriet og bruk i praksis tar Surface Book 3 oss gjennom en hel arbeidsdag på 8 timer, men som et nettbrett holder ikke batteriet mer enn et par timer.

Men der vi skrøt av høyttalerne i Surface Book 2, blir vi nødt til å kritisere Book 3 for det samme. Lyden er rett og slett anonym og mangler den fylden som for eksempel MateBook X Pro og MacBook Pro 16" kan vise til.

Her vil du aller helst koble til et par gode hodetelefoner.

Enestående skjerm

Som Surface Book 2, kommer også treeren i to størrelser: 13,5 og 15 tommer. Vi har testet sistnevnte som er utstyrt med et panel med oppløsning på 3240 x 2160 piksler med klassisk Surface-format på 3:2, som gir oss god plass i høyden og en stor arbeidsflate.

Panelet er for øvrig ganske likt det som satt i Surface Book 2, som vi var svært begeistret over. Surface-produktene er kjent for å ha blant de beste skjermene i PC-markedet, og den berøringsfølsomme PixelSense-skjermen til Surface Book 3 er intet unntak.

Den er lyssterk, har god kontrast – kontrastforhold på 1600:1 – og leverer gode og nøyaktige farger. Hvis det er noe å utsette på skjermen, må det være at den ikke er helt motstandsdyktig mot refleksjoner og at rammen kanskje er litt i bredeste laget.

Den «tykke» rammen gir riktignok god plass til tomlene når den brukes som et nettbrett, men Microsoft kan fint barbere av noen millimeter uten at det går ut over nettbrettmodusen.

Fantastisk tastatur – liten styreflate

Det er ikke altfor lenge siden vi testet Surface Laptop 3 hvor vi skrøt uhemmet av tastaturet det er utstyrt med. Book 3 har det samme gode tastaturet som er blant det beste i laptop-klassen, selv om Microsoft ikke treffer helt blink med lyset mot de grå tastene.

Styreflaten er også god i bruk, men her føler vi at Microsoft burde utnyttet plassen bedre. På dette punktet må de gjerne lære av Apple som er svært sjenerøse når det kommer til plassutnyttelse for styreflaten.

Tastaturet er godt å skrive på, men bakgrunnslyset forsvinner litt i lyset. Styreflaten er i minste laget. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tastaturet er godt å skrive på, men bakgrunnslyset forsvinner litt i lyset. Styreflaten er i minste laget. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Vurderer du kraft for pengene, får du nok mer ytelse for pengene andre steder, men det er totalpakka at Surface Book 3 skårer godt på.

Skjermen er fantastisk, batteritiden er mer enn godkjent, en SD-kortleser er på plass, tastaturet er blant de beste på markedet, byggekvaliteten er solid og PC-en er generelt morsom i bruk. Og ja, det er jo også litt futt i maskinvaren.

Men det koster: 26.990 kroner er det for vår testmodell med i7-prosessor, GTX 1660 Ti-grafikk, 16 GB minne og 256 GB lagring.

Dette er også innstegsprisen for 15-tommeren i Norge, og et problem vi ser her til lands er at det er dårlig med konfigurasjonsmuligheter for Book 3. Neste steg er 512 GB lagring og 32 GB minne og da blir prisen 32.399 kroner med dagens pris.

Legg på snaut 3000 kroner og du får en SSD på det dobbelte.

Så ja, det koster å anskaffe seg en Surface Book 3, men herlighet, så flott PC-en er i bruk.

Testresultat

Microsoft Surface Book 3

- Skjerm
- Tastatur
- SD-kortleser
- Ytelse
- Batteritid
- Windows Hello ansiktspålogging

- Tam lyd fra høyttalerne
- Styreflaten kunne vært større
- Høy innstegspris og få konfigurasjoner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer