MacBook Pro 13

TEST: Kjedelig god

Billigere, men kjedeligere enn MacBook Pro 14.

MACBOOK PRO: Sett den før? Ja, nye MacBook Pro er så å si helt like MacBook Pro 13 fra 2016. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MACBOOK PRO: Sett den før? Ja, nye MacBook Pro er så å si helt like MacBook Pro 13 fra 2016. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple trakk sløret av to nye MacBooker under årets utviklermesse, WWDC, i California: MacBook Air med M2-brikke og spennende fargevalg og en oppdatert MacBook Pro 13 med samme brikke, som likevel bare er tilgjengelig i to gråtoner.

Den mest spennende nyheten er selvsagt nye MacBook Air, mens MacBook Pro 13 ble den største overraskelsen. Ikke fordi den er spesielt spennende, snarere tvert imot.

Nye MacBook Pro

Nye MacBook Pro 13 er kort oppsummert den samme som MacBook Pro M1 bare med den oppdaterte M2-brikka.

Det betyr at den ikke har den oppdaterte mini-LED-skjermen som 14- og 16-tommeren har, ikke flust av tilkoblingsmuligheter og ja, den har fortsatt Touch Bar, som vi egentlig trodde Apple var ferdig med. Designen er også tilsvarende MacBook Pro anno 2016.

Samtidig er startprisen 6500 kroner lavere, men det er vanskelig å se for seg at det ville kostet noe i nærheten av den summen å få på plass flere tilkoblingsmuligheter.

På papiret er det ingen tvil om at MacBook Pro 14 er den mest spennende modellen, men så er den også som nevnt en god del dyrere.

Under kan du se en kort sammenlikning mellom MacBook Pro 13 og MacBook Pro 14.

Modell MacBook Pro 13 MacBook Pro 14
Skjerm13,3"14,2"
Oppløsning2560x1600 (227 ppi)3024x1964 (254 ppi)
Lysstyrke500 nits1000 nits
BrikkesettApple M2 8-kjernerM1 Pro 8- og 10-kjerner, M1 Max 10-kjerner
Lagring512 GB, 1 og 2 TB512 GB, 1, 2, 4 og 8 TB
Minne8, 16 og 24 GB16, 32 og 64 GB
Porter2 USB 4/Thunderbolt, hodetelefon3 USB 4/Thunderbolt, MagSafe, HDMI, SDXC, hodetelefon
Prisfra 16 990 krfra 23 490 kr

Designmessig er det lite nytt å melde om MacBook Pro. Den ser ut som hvilken som helst annen MacBook Pro 13 som er lansert de siste fem-seks åra, og som fort kan se litt eldre ut med en forholdsvis tykk ramme rundt skjermen.

Spesielt ved siden av en Windows-PC.

Ikke like pro

Apple fikk kritikk for å ha fjerna den magnetiske ladekontakten MagSafe, minnekortleser og HDMI-kontakt på sine Pro-modeller, men i fjor svarte selskapet kritikerne med å lansere drømme-Mac-ene, MacBook Pro 14 og 16, som ikke bare er veldig, veldig kraftig, men også hadde portutvalget brukerne savnet fra de eldre MacBook Pro-ene.

Som nevnt over, er ikke Pro 13 like pro som 14, og nykommeren har bare to Thunderbolt-porter samt en kombinert mikrofon- og hodetelefonkontakt.

Det er tilsvarende MacBook Air og MacBook Pro M1, men faktisk to færre USB-C-kontakter enn MacBook Pro med Intel-brikke …

Kun to USB-C-kontakter ... det er ikke spesielt imponerende. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kun to USB-C-kontakter ... det er ikke spesielt imponerende. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kraftig, ja!

Mange som nettopp har kjøpt en Intel-MacBook vil nok angre på at de ikke holdt ut noen uker eller måneder ekstra i håp om at det skulle komme en 13-tommer med Apples brikkesett.

M2-brikka er en av få nyheter i denne modellen, men det er på ingen måte en liten nyhet.

En ting det er verdt å merke seg, er at M2-brikka ikke er kraftigere enn M1 Max og M1 Pro, noe det kan være naturlig å tro siden 2 kommer etter 1.

Kort oppsummert oversikt over Apples brikkesett:

  • M1 (2020): 8-kjerner CPU/7-kjerner GPU
  • M1 Pro (2021): 10-kjerner CPU/16-kjerner GPU
  • M1 Max (2021): 16-kjerner CPU/32-kjerner GPU
  • M2 (2022): 8-kjerner CPU/8- og 10-kjerner GPU

I våre tester er M2-CPU-en omtrent 10 prosent raskere enn M1 fra 2020, mens GPU-en er enda kraftigere, og den feier det meste av PC-konkurrentene av banen. I hvert fall hvis vi ser bort fra bærbare spill-PC-er.

Apples satsing på egne brikkesett har ikke bare vært en revolusjon for selskapets egne PC-er, men det har også fått AMD og Intel til å skjerpe seg. Noe som kommer forbrukerne til gode i form av raskere maskiner.

MacBook Pro bare funker, men vi syns den er litt kjedelig. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MacBook Pro bare funker, men vi syns den er litt kjedelig. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Siden vi testa MacBook Air M1 i 2020, er også flere apper oppdatert for bedre støtte med Apples brikkesett. Blant annet Adobe Photoshop og Lightroom og Office-pakka til Microsoft, som vi bruker ukentlig på jobb.

De små ytelsesutfordringene med Rosetta, som gjør at du kan kjøre Intel-programmer på M-brikkene, er for lengst løst.

I tillegg er støtte for iPhone- og iPad-apper for lengst på plass, slik at du også kan bruke dine favorittapper fra mobilen i macOS.

Her kan du forresten lese om hvordan du sjekker om appene dine er kompatible med Apples brikkesett.

Dyrt å oppgradere

Vår modell er utstyrt med «bare» 8 GB arbeidsminne, men vår erfaring er at det duger til det meste, takket være god minnehåndtering. Personlig ville jeg aldri ha kjøpt en Intel-Mac eller Windows-bærbar med mindre enn 16 GB minne, så her viser Apple at de har gjort noe veldig riktig.

Samspillet mellom god maskinvare og programvare betyr også at MacBook Pro bare varer og varer. Apple hevder inntil 17 timer batteritid med surfing, og her treffer de veldig godt. Vår erfaring er at batteriet holder i halvannen dag til jobbruk og 15 timer pluss til videostrømming.

Det er rett og slett imponerende!

TASTATUR OG STYREFLATE: Her er Apple i særklasse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TASTATUR OG STYREFLATE: Her er Apple i særklasse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Er du avhengig av en bærbar PC som til mer ressurskrevende oppgaver, som kanskje bilde- og videoredigering og spilling, selv om sistnevnte ikke er det man forbinder med Mac, anbefaler for øvrig vi at du kjører på med 16 GB.

Og her tar Apple seg godt betalt: 2500 kroner koster det å doble minnet fra 8 til 16 GB. Ønsker du 24 GB, som er maksimalt, må du ut med ytterligere 2500 kroner.

Like dyrt er det å oppgradere SSD-en. Fra 256 til 512 GB tar Apple 2500 kroner, så er det ytterligere 2500 kroner opp til 1 TB og deretter 2 TB.

Prisen på MacBook Pro 13 starter på 16 990 kroner. Da får en modell med M2-brikke, 256 GB lagring og 8 GB minne, som også er den vi har testa.

Knallgod opplevelse

Etter en trøblete opplevelse med sommerfugl-tastaturet, har Apple tatt seg sammen og det nyere magic-tastaturet er etter vår mening kanskje det beste på markedet. Det er få andre tastaturer vi skriver på, og det er også veldig kjekt at det er forholdsvis stillegående.

Sammen med styreflate, som etter vår erfaring er det klasseledende, leverer Apple den beste komboen med tastatur og styreflate på markedet. Det er ingenting som er nytt med denne versjonen, så det er ingen grunn til å fikle med noe som bare fungerer.

Opplevelsen kunne nok vært enda bedre dersom Touch Bar var byttet ut med en vanlig funksjonsrad med fysiske taster, men dette er også en smakssak. Dog befinner vi oss i den gruppa som egentlig ikke ser noe nytte i Apples Touch Bar, og det er nok en grunn til at du ikke finner det på nye MacBook Air M2 og MacBook Pro 14 og 16.

Touch Bar er fortsatt på plass. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Touch Bar er fortsatt på plass. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Nye MacBook Pro 13 er Apple på godt og vondt. Sammenliknet med MacBook Pro 14 og MacBook Air M2, er dette en litt kjedelig og trygg lansering.

Du får den solide og stabile Mac-opplevelsen du er vant med, men med litt ekstra futt og en batteritid som er helt enestående.

Den eneste viktige nyheten er M2-brikka – det er neppe en grunn til å oppgradere hvis du har en nyere Intel- eller M1-MacBook, men den er såpass kraftig at den er verdt hver krone hvis du tenker å oppgradere fra en eldre modell. Dog lener vi mot at du heller bør gå for en annen, nyere MacBook.

Det lureste er kanskje å vente på MacBook Air som lanseres i juli, som kan skilte med sammebrikkesett samtidig som den har MagSafe 3-kontakt og du slipper Touch Bar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer