MateBook 13 og Surface Laptop 3

TEST: Klasseforskjell

Huaweis nyeste bærbare møter Microsoft tredje laptop til dyst.

HUAWEI MOT MICROSOFT: MateBook 13, til venstre, utfordrer Surface Laptop 3 i PC-duell. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HUAWEI MOT MICROSOFT: MateBook 13, til venstre, utfordrer Surface Laptop 3 i PC-duell. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Huawei har imponert stort i løpet av selskapets forholdsvis korte tid i PC-markedet, og spesielt MateBook X-serien har fått gode skussmål av Dinside-redaksjonen.

Microsoft er også relativt ferske i PC-markedet, med første lansering i 2012. Selskapet har holdt på siden 80-tallet, men det var først forrige tiår at de lanserte egne maskiner.

TEST: Klasseforskjell

Nå møtes selskapene til dyst i en PC-duell på Dinsides testbenk.

I det ene hjørnet har vi nye MateBook 13 med tiende generasjon Intel Core i7-prosessor, dedikert grafikkort fra Nvidia, berøringsfølsom skjerm på 13 tommer og hele 512 GB SSD-lagring om bord.

I det andre er Surface Laptop 3 med tiende generasjon Intel i5-prosessor, integrert grafikk fra Intel, berøringsfølsom skjerm på 13,5 tommer og 256 GB SSD-lagring.

Under kan du se spesifikasjonene i sin helhet:

MateBook 13 Surface Laptop 3
OperativsystemWindows 10 HomeWindows 10 Home
Skjerm13" IPS13,5" PixelSense
Oppløsning2160 x 14402256 x 1504
ProsessorIntel Core i7-10510UIntel Core i5-1035G7
GrafikkprosessorNvidia GeForce MX250 grafikk 2 GBIntel® Iris Plus Graphics 950
Lagring512 GB SSD256 GB SSD
Minne16 GB LPDDR38 GB LPDDR4x
TrådløstWiFI 5, Bluetooth 5WiFi 6, Bluetooth 5
Tilkoblinger2x USB-C 3.1, 1x minijack1x USB-C 3.2, 1x USB-A, minijack, Surface Connect
Batteri10,1 timer lokal videoOpptil 11,5 timer lokal video
BiometriFingersensorAnsiktsgjenkjenning
Veiledende pris12.995 kroner14.999 kroner

Vi starter denne duellen med skjermene.

Microsoft sverger til 3:2-skjermer på sine Surface-maskiner og det er positivt å se at Huawei kjører samme løp. Faktisk hadde vi likt å se at flere PC-produsenter omfavnet dette formatet, som gir mer arbeidsplassen i høyden og som ikke føles like trangt og lav som for eksempel 16:9-skjermer.

MateBook 13. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MateBook 13. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Begge skjermene er berøringsfølsomme, Surface Laptop 3 har støtte for Surface Pen, men vi bruker stort sett bare skjermen når vi ligger på sofaen og surfer med PC-en på brystet eller magen.

Surface Laptop 3. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Surface Laptop 3. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Surface Laptop 3 har for øvrig en mer lyssterk skjerm, rundt 350 mot 300 nits, noe som kommer spesielt godt med i sommermånedene. I tillegg syns vi at bildekvaliteten er jevnt over bedre på Surface, med dype og naturlige farger, god fargegjengivelse og god innsynsvinkel.

Poeng: Surface Laptop 3

Design og byggekvalitet

Vi skal unngå å gi poeng for design, for det er et såpass subjektivt tema, men vi kan ikke legge skjul på at vi syns at den svarte Surface Laptop 3-en er rålekker.

PC-en er for øvrig godt skrudd sammen og byggekvaliteten tror vi det er få på markedet som kan matche. Du kan fint løfte opp skjermen med én finger uten at du trenger å holde igjen på basen – som ofte kjennetegner maskiner i premiumsegmentet.

Surface Laptop 3 er godt skrudd sammen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Surface Laptop 3 er godt skrudd sammen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det får du ikke gjort med MateBook 13, her må du holde litt igjen på den nedre delen. Her er også mye mer svikt i chassiset når du trykker ned med en finger på lokket.

Totalt sett er det uansett to velbygde maskiner vi har foran oss.

MateBook 13 er duellanten med heftigst maskinvare. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MateBook 13 er duellanten med heftigst maskinvare. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Poeng: Surface Laptop 3.

Tilkoblingsmuligheter

Utvalg av kontakter er kanskje et noe omstridt tema. Markedet er på god vei over på USB-C, men PC-tilbehør som mus, minnepenn, ekstern lagring, kjører stort sett USB-A – den vanlige, rektangulære USB-kontakten.

SURFACE LAPTOP 3: Både USB-A og -C. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SURFACE LAPTOP 3: Både USB-A og -C. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

MateBook 13 har kun USB-C, men Huawei er såpass greie at de har lagt ved en adapter i esken som inkluderer blant annet HDMI og USB-A.

MATEBOOK 13: Kun USB-C. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MATEBOOK 13: Kun USB-C. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Surface Laptop 3 har én USB-C og én USB-A, i tillegg til Surface Connect for lading og dokking. USB-C-kontakten har støtte for video-ut, men du er selvsagt avhengig av en adapter.

Her er det veldig individuelt hva folk har behov for, men vi holder en knapp på Surface Laptop 3 som støtter både USB-C og -A uten at du behøver å bruke adapter.

Poeng: Surface Laptop 3

Styreflate og tastatur

Området vi faktisk merker størst forskjell mellom de to PC-ene, er på inndata, for å bruke det uttrykket. Her er det faktisk klasseforskjell.

MateBook 13 har tilsvarende tastatur som andre MateBooker, som er så å si tilsvarende sommerfugltastaturet til MacBook Pro – uten alle problemene. Vi har alltid vært tilhengere av Huaweis PC-tastatur, og heldigvis har selskapet holdt seg til samme oppskrift med taster med lav vandring og høy komfort.

MateBook 13 har tilsvarende tastatur som forgjengeren. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MateBook 13 har tilsvarende tastatur som forgjengeren. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Styreflaten har derimot dessverre tatt noen steg tilbake fra fjoråret. Nå føles den løs og det fremstår som det er et rom mellom selve styreflaten og delen under. Den er heller ikke glatt, som vi foretrekker, men har i stedet en litt teksturert overflate.

Det er kanskje farlig å utrope noe til best, men Surface Laptop 3 er farlig nær å ha et perfekt tastatur: stillegående, lav vandring, komfortabelt og god respons.

Styreflaten er også helt der oppe blant de beste, og er i motsetning til MateBookens, solid, stillegående og glatt.

Tastaturet til Surface Laptop 3 er enestående. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tastaturet til Surface Laptop 3 er enestående. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Poeng: Surface Laptop 3

Ytelse

Intel i7 mot Intel i5, dedikert Nvidia-grafikk mot integrert Intel-grafikk, 16 GB minne mot 8 GB og 512 GB SSD mot 256 GB. Ja, det er ingen tvil om at MateBook 13 har bedre ytelse enn sin konkurrent.

MateBooken skåret best i samtlige av de syntetiske testene i PCMark, CrystalDiskMark og Geekbench, og spesielt er SSD-hastighetene og grafikkytelsen mye bedre med Huaweis PC enn Surface Laptop 3.

I praksis og til surfing, musikk- og videostrømming og liknende, er ikke den opplevde hastighetsforskjellen spesielt stor, men det dedikerte Nvidia MX250-grafikkortet gjør MateBook 13 kapabel til en del spilling også.

Det er dog verdt å merke seg at det kommer en god del viftestøy fra MateBook 13, spesielt under litt høy belastning. Til sammenlikning er Surface Laptop 3 for det meste svært stillegående.

Poeng: MateBook 13

Batteritid

Fra ytelse over til batteritid, som det mer eller mindre er dødt løp på. I PCMark 10s batteritest, klarte Surface Laptop 3 ganske nøyaktig ni timer mens MateBook 13 endte opp på 8 timer og 48 minutter.

I bruk opplever vi heller ingen store forskjeller mellom PC-ene, og begge tar oss gjennom en åttetimers jobbdag uten at vi må frem med laderen, som jo er å forvente av PC-er til over 10.000 kroner.

Begge kan for øvrig lade via USB-C. På Surface Laptop 3 medfølger riktignok Microsofts proprietære Surface-lader, men det går fint an å bruke en USB-C-lader, som Huaweis.

Ettersom det er såpass jevnt, blir det ingen poeng til noen av dem.

Poeng: Ingen

Som underholdningsmaskiner

Enten du strømmer musikk i leiligheten, eller ser på film, leverer både Surface og MateBook så det holder. Du kan fint se video i rundt ti timer før du må frem med laderen, selv om det for så vidt er sjelden vi er uten lader.

Bildet er noe bedre på Surface Laptop 3, men det er mye mer futt i høyttalerne til MateBook 13, som spiller både godt og høyt med mye dybde i lydbilet.

Poeng: MateBook 13

Konklusjon MateBook 13

Huaweis nye MateBook må totalt sett se seg slått av Surface Laptop 3 i denne duellen, men den vinner både på PC for pengene og ytelse.

Det som skuffer oss aller mest med MateBook 13, er den har en mye svakere styreflate enn fjorårets modell. En kjip styreflate kan ødelegge en del av opplevelsen, noe vi syns den faktisk gjør her.

Men ønsker du en student-PC som også takler en del spill, er MateBook 13 en veldig godt valg.


Konklusjon Surface Laptop 3

Testresultat

Huawei MateBook 13 (2020)

Mye PC for pengene
Lynrask SSD
Solid ett-trykks fingersensor/på-knapp
God byggekvalitet
God batteritid
Ren Windows 10

Skranglete styreflate
Mye viftestøy

Surface Laptop 3 skårer skyhøyt på byggekvalitet, skjerm og styreflate, og vi får ikke skrytt nok av det gode tastaturet.

Det som ikke imponerer like mye, er innmaten. For eksempel bør du forvente mer enn 8 GB minne av en PC til 15.000 kroner. SSD-en kunne også vært litt hvassere, samtidig som PC-en er tilgjengelig i noen merkelige konfigurasjoner:

Ønsker du Alcantara-stoff rundt tastaturet har du kun valget mellom to modeller: begge med 8 GB minne og maksimalt 256 GB lagring.

Testresultat

Microsoft Surface Laptop 3

Enestående byggekvalitet
God styreflate og markedets kanskje beste laptoptastatur
Flott og lyssterk 3:2-skjerm
Windows Hello ansiktsgjenkjenning
God batteritid
Ren Windows 10

Lite ytelse, minne og lagring for pengene
Fortjener en raskere SSD
Noen merkelige konfigurasjoner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer