En litt ustabil vinter gjør at du kan spare mye på oppvarming i hjemmet, og med en smart løsning kan du potensielt spare enda mer. Vi har tidligere sett på det avanserte varmestyringsstystemet fra norske Ewave.
Det er en komplett løsning for styring av hjemmet og består av en kontrollenhet, smartplugger og termostater. Tado Smart Radiator, som vi har hatt inne på testbenken denne vinteren, har ikke like stor utstyrspakke, men er til gjengjeld både rimeligere og enklere i bruk.

Tado Smart Radiator
Tado har tre smarte produkter i sin portefølje for styring av radiator og vannbåren varme, varmekabler og en for klimaanlegg og varmepumpe – samtlige er tilgjengelig i Norge.
Radiatorutgaven vi har testet kommer i startsett med én styringsenhet/radiatorventil, internett-bro – som du trenger for å koble Tado-en mot internett slik at du kan styre oppvarmingen når du ikke er hjemme – tre radiatoradaptere, samt USB- og LAN-kabel. Pakken har en pris på 1249 kroner, og trenger du flere radiatorventiler, kan du kjøpe ekstra for rundt 799 kroner.
Ifølge Tado skal ventilen passe så å si alle radiatorer på markedet, men det kan være lurt å undersøke kompatibiliteten før du kjøper.

Oppsettet av Tado er så enkelt som det får blitt. Vi fryktet egentlig at vi måtte frem med verktøy for å fjerne ventilen og sette på Tado-en, men i stedet var helt «plug and play»: Du skrur av ventilen din og setter på Tado-ventilen med riktig adapter.
Etter at du har koblet ventilen til radiatoren din, vil den kalibrere seg selv automatisk. Deretter må du koblet internett-broen til ruteren din med LAN-kabelen.
Har du en USB-kontakt på ruteren, behøver du ikke å koble Tado til et strømuttak, for da drives broen av strømmen fra ruteren.
Solid app
I appen tas du gjennom oppsettsprosessen, som med noen få steg med enkle forklaringer viser deg hvordan du setter opp Tado. Du skanner QR-koden på ventilen med mobilen din og trykker på broens pare-knapp for å koble dem sammen. Hele prosessen er gjort på få minutter.
Etter at oppsettet er unnagjort, kan du styre varmen på radiatoren og den vannbårne varme rett i appen, som du blant annet finner til iOS, Android og Windows 10, men også rett i nettleseren.
På hjemfanen i appen får du oversikt over temperaturen i rommene du har satt opp Tado i, samt informasjon om luftkvaliteten, hvor mye strøm du har spart ved å benytte Tado og «geofencing», som viser nåværende posisjonsstatus. For eksempel om du er hjemme eller borte.

Videre har appen faner for oppsett og mer, som er fanen hvis du ønsker støtte.
Trykker du inn på et rom, vil du se mer informasjon om temperatur og luftfuktighet, og du kan også se detaljert historikk for foregående dager ved å trykke på diagrammet øverst til høyre.

Her kan du også sette opp en varmestyringsplan. For eksempel at du ønsker at det skal være 22 grader i stua på kveldstid når du er hjemme og 18 grader om natta når du ligger og sover. Du kan også sette opp en plan for oppvarming når du ikke er borte.
Appen har også «Smart schedule», som baserer seg på sovetidene, temperaturen hjemme og oppsettet for når du er hjemme. Dette setter du opp selv, for å justere oppvarmingen på en smart måte.

Det er for øvrig ikke slik at du må bruke appen for å styre Tado. Nei, du kan selvsagt også vri på ventilen for å skru varmen opp eller ned – akkurat som en vanlig radiatorventil – og temperaturen ser du på ventilens integrerte panel.
Noe det vi liker aller best med Tado, foruten hvor enkelt det er å styre varmen og tidsstyring, er at appen faktisk er veldig informativ. Appen viser luftkvalitet innendørs, men også utendørs, og hvis luftfuktigheten er for lav, blir du varslet om det med informasjon om hvordan du kan økte fuktigheten i lufta. For eksempel ved å koke vann i en kjele uten lokk, eller tørke klær i rommet. Det liker vi!
Du vil også bli varslet hvis et vindu åpnes, og du kan velge å senke temperaturen slik at du slipper «å fyre for kråka». Tado i seg selv har ingen sensorer som kan vite om et vindu åpnes, men den registrerer det i form av plutselig nedgang i temperaturen.

Abonnement
Når du kjøper Tado er nesten alle funksjoner inkludert, som innendørs luftkvalitet, tidsstyring og detaljerte rapporter, med to unntak. Geoplassering og åpent vindu-oppdagelse er ikke automatisert.
Ved å automatisere geoplassering vil Tado automatisk senke temperaturen etter en viss periode etter den oppdager at et vindu er åpnet, mens med geoplassering vil den automatisk sette posisjon til hjemme/borte, basert på hvor du befinner deg.

Dette krever et abonnement kalt Auto-Assist, som koster 29 kroner i måneden eller 249 kroner i året.
Uten dette abonnementet vil du i stedet varsles når et vindu åpnes og må eventuelt senke temperaturen manuelt, eller selv sette posisjonsstatus i appen.
Koble Tado til smarthuset
Foruten at du enkelt kan styre radiatorene dine med Tado-appen, kan du også integrere Tado-produktene med andre smarthusløsninger. For eksempel Apple HomeKit, IFTTT, Samsung SmartThings og Athom Homey, som vi jobber med en guide til.
Fordelen med å integrere Tado i for eksempel Homey, er at Smart Radiator kan snakke sammen med de andre smarthusproduktene dine. For eksempel ved å bruke en smart termostat, som er rimeligere enn Tados, som ekstern temperaturmåler for å styre varmen.
For en av ulempene med Tado at temperatursensoren sitter direkte på ventilen. Det betyr jo at Tado kun vet hva temperaturen er ved der ventilen er koblet til, og for eksempel ikke ved sofaen, hvis radiator og sofaen er et stykke fra hverandre. En ekstern temperaturmåler, som du kan plassere nærmere deg du sitter, vil sørge for bedre oppvarming.
Konklusjon
Å styre varmen i hjemmet skal være enkelt, å spare penger på oppvarming skal være enkelt og å sette opp et system som hjelper deg med dette, skal også være enkelt.

Tado Smart Radiator haker av alle disse tre boksene, og vi kan trygt anbefale systemet hvis du ønsker en enkel løsning for å styre varmen på radiatorene dine eller den vannbårne varmen.
Med ekstra pluss for sømløst oppsett, god integrasjon med flere smarthussystemer og en informativ app.
Det kan diskuteres om Tado er dyrt eller ikke. Drøyt 1200 kroner for startsettet og snaut 800 kroner for hver ekstra ventil, så kan du jo ta i betraktning hvor lang tid det vil ta før du har spart opp den summen i redusert strømforbruk.
Vi syns i hvert fall startsettet gir valuta for pengene, men det kan jo bli dyrt i lengden hvis du mange rom du ønsker smart varmestyring i. I tillegg kommer altså en abonnementsløsning hvis du ønsker fullt utbytte av Tado.
Testresultat
Tado Smart Radiator
Enkelt å sette opp og styre
Tidsstyring
Kjekt med tips om hvordan man kan forbedre inneluften
Kan integreres med Athom Homey, SmartThings, HomeKit etc.
Temperaturmåler på selve enheten
Enkelte funksjoner krever abonnement
Dyrt med flere Tado-ventiler