TEST: Logitech AudioHub

Lei av lyden i den bærbare? Logitech har et fikst alternativ, vi tester.

Publisert
Sist oppdatert

Alle bærbare PCer har begrensninger i lydkvaliteten. Dette skyldes mange ting, men først og fremst at det ikke er plass til basshøyttaler. For at det skal bli noe greie på det må en basshøytaler ha en viss størrelse og bo i en kasse med et visst volum. Disse kravene bryter med hele konseptet for en bærbar PC, derfor er det bare mer eller mindre pistrete lyd å hente fra de bærbare.

Bortsett fra hodetelefoner, er den eneste løsningen å koble til et kraftigere anlegg hvis du vil ha bedre lydkvalitet. Det finnes mengder av alternativer, fra PC-høyttalere til små stereoanlegg eller studiomonitorer. Problemet med alle disse er at de tar plass og bidrar til ledningskaos.

Et typisk PC-anlegg består av to små diskanthøyttalere og en sub-bass som skal stå på gulvet. Denne inneholder også forsterkerne til hele systemet. Denne løsningen gir som regel helt kurant lyd for en rimelig penge, men lever ikke helt opp til HiFi-idealet. Stereoanlegg og studiomonitorer blir så dyrt at det fort blir uaktuelt.

En sub på gulvet er en stor støvsamler, siden det gjerne blir en del ledninger og strømforsyning som også havner på gulvet.

Men Logitech har tenkt ut en alternativ løsning.

Audio Hub

I stedet for å sette sub'en på gulvet har AudioHub plassert den på midten, mellom diskanthøyttalerne. Disse kan du trekke ut til sidene, for å få PCen mellom uten at den "skygger" for diskanten.

TEST: Logitech AudioHub


Det er knappe 37 cm mellom høyttalerne, det passer fint til en typisk 15,4-tommers bærbar. Har du derimot en av de store flyttbare PCene på 17-tommer eller mer, så blir det ikke like elegant.

Konstruksjonen bruker minimalt med plass, og den bruker i tillegg den plassen som i stor grad ikke kan brukes til noe annet. I skyggen bak skjermen er det som regel ingen ting, og ved siden av er det som regel tilgjengelig plass. Alt dette utnyttes av AudioHub.

TEST: Logitech AudioHub


Tilkobling

AudioHub må kobles til strøm med adapteret som følger med, og med en USB-kabel som sitter fast. Denne har en dobbel funksjon. Den overfører data til den innebygde lyd-enheten i AudioHub, og fungerer også so tilkobling for de tre USB-kontaktene som sitter på siden bak på sub'en.

Du trenger ingen installasjon hvis du bruker Windows eller MacOS, det er den integrerte USB-lyddriveren som brukes til lyd-delen. Andre operatisystemer som har tilsvarende støtte for generisk lyd burde også fungere.

Volumknappen sitter på siden av systemet og lyser orange når alt er i orden.

TEST: Logitech AudioHub


Den interne lydbrikken i den bærbare er altså ikke i bruk i det hele tatt, all konvertering skjer i selve AudioHub'en.

I bruk

Plassering og tilkobling gikk svært greit på vår testPC med Vista Home Premium, det tok ikke mange sekundene før det var klart til avspilling.

Vi testet med forskjellig typer musikk, og forskjellen fra den innebygde høyttalersystemet var enorm. Her er hele registeret på plass, fra dyp bass til hvislende diskant og musikk låter som - musikk.

Den tonale balansen er også godkjent, det er ikke noe områder som merket seg ut som problematiske.

Vi sammenlignet med et lite, typisk PC-anlegg med en liten sub og små satellitthøytalere fra Creative som vi bruker på vår testPC på kontoret. AudioHub klart ikke å hamle opp med dette i volum, men det var ikke langt unna.

TEST: Logitech AudioHub


Det er selvsagt ikke snakk om studio- eller hifi-kvalitet, men absolitt godkjent til alle typer lyd fra en bærbar på hjemmekontoret. På jobben blir det alt for kraftig hvis du ikke har eget kontor med god lydisolasjon.

Effekten er oppgitt til 9 watt for sub og 3 watt for hver av diskantenhetene, totalt 15 watt. Dette er ved hele 10% forvregning, så du bør ta det med en klype salt. Men det er likevel absolutt så høyt som man kan forvente av konkstruksjonen.

Prisen ligger typisk i underkant av 650 kroner hos nettbutikkene, men vi har sett det avertert til under 600 kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer