TEST: Logitech Harmony One

En fjernkontroll til alt - det hadde vi nesten gitt opp. Men denne lekre saken fikset det!

Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke vanskelig å bli begeistret over Harmony One


Problemet er velkjent, hvert apparat leveres med sin egen fjernkontroll og du må trykke på en rekke knapper i riktig rekkefølge for noe så enkelt som å se på TV. Tuneren, TV, og receiver skal på, og det skal velges kanal, inngang på flatTV'en og inngang på receiver. Så skal det skiftes kanal og justeres volum - det begynner å minne om et sjonglørnummer på sirkus.

Da vi satte opp et hjemmekinoanlegg med surround fikk vi med en fjernkontroll til NAD-receiveren som skulle kunne styre "alle" apparater. Dette skulle foregå ved å lære den hver eneste funksjon ved å sette den som skulle lære bort i riktig avstand og så sende de infrarøde sekvensene inn i mottakeren på NAD-kontrollen, knapp for knapp pluss administrasjon for å lagre oppsettene.

DISKUSJON: "Har Logitec Harmony 895 selv og elsker den". Si din mening du også nederst i saken

TEST: Logitech Harmony One


Det gad vi rett og slett ikke, det ville bety like mange knappetrykk som vi gjør i løpet av et år, så vinninga ville gå opp i spinninga. Omtrent.

Vi har også testet en Kameleon URC-8308, men den klarte verken å velge riktige innganger på flatTV'en eller slå den på i makromodus (hvor den skal slå på og stille inn alle apparatene for forskjellig bruk).

En Logitec Harmony 885 har vi også testet, men den klarte verken å slå på TV eller velge inngang på flatTV'en med programvaren som da var tilgjengelig.

Derfor har vi levd med alle de separate fjernkontrollene, noe som både er upraktisk og krever stadig "support" for andre familiemedlemmer.

Harmonisk løsning

På CES 2008 i januar 2008 lanserte Logitech en ny fjernkontroll, med et ambisiøst, men treffende navn: One. Det er jo innlysende...

Det viktigste med Harmony One er utformingen og betjeningen, selve styringen av apparatene er den samme som på tidligere modeller. Programvaren og modellutvalget oppdateres jo hele tiden på nettstedet hvor fjernkontrollen henter informasjon.

Utformingen er langt mer elegant og komfortabel enn f.eks. Harmony 885. Harmony One har 2,2-tommers touch-display i farger og plasseringen og utformingen av knappene ligger i en helt annen klasse enn hos 885. Knappene er gruppert logisk etter funksjoner og er faste i fisken med tydelig tilbakemelding til fingeren.

Oppsett

Som på alle Logitechs fjernkontroller installerer du et program på PCen (Mac-versjon ligger også på CDen). Så opppretter du en profil på Logitechs nettside, hvor du setter opp og lagrer innstillingene på fjernkontrollen din. Du kan bare administrere en fjernkontroll per brukerprofil.

Så kobler du til fjernkontrollen med en USB-kabel - det følger med.

Vi hadde registrert oss tidligere med 885, men slettet alle de gamle innstillingene og valgte ny fjernkontroll - One - som da erstattet 885.

Oppsettet går ut på at du velger hvilke medieenheter du har i anlegget, og hvordan du har koblet det til, hvlike innganger osv.

Her hadde det tydelig skjedd mye med styreprogramvaren siden sist vi testet 885, for nå var det langt flere og mer relevante valg i oppsettet for TV. For det første var det ingen problemer med å slå på TVen, vi ble spurt om SCART ble brukt som tilkobling og valg av innganger for de forskjellige enhetene var også bare å krysse av på en liste.

TEST: Logitech Harmony One
TEST: Logitech Harmony One
TEST: Logitech Harmony One


Alle spørsmål var i klartekst og enkle å forstå for alle, som f.eks. "hvilken fjernkontroll bruker du til å styre volum" med TV og receiver som alternativer. På engelsk riktignok, men likevel.

Alt fungerte ikke med en gang etter at vi hadde overført innstillingene til fjernkontrollen, men dette ble elegant håndtert av fjernkontrollen. Du får opp ja/nei spørsmål og svarer med å trykke på ja/nei feltene i displayet. Så endres innstillingene og du får nytt spørsmål. Slik prøves alle varianter til du svarer 'ja', så lagres innstillingene. Noe av det mest brukervennlige vi har sett på lenge.

Etter at alle apparatene var satt opp, setter du opp Aktiviteter. Dett er en slags makro-funksjon, eller sekvensiell styring av apparatene ut fra bruk.

Se på TV er en Aktivitet. Det innebærer at fjernkontrollen slår på tuner, TV og receiver, velger inngang på TV og inngang for lyd på receiveren - helt automatisk. Ett trykk på den touch-sensitive skjermen er nok.

Kanalskifte - som skjer på tuneren - og volumkontroll - som skjer på receiveren - styrer du med henholdsvis kanalknappene og volumknappene på Harmony One uten å måtte velge at du skal styre en annen enhet. Når du er inne i en Aktivitet skjer dette skiftet helt automatisk.

Du kan også styre andre funksjoner på de forskjellige apparatene, enten med knappene eller med "knapper" på det touch-følsomme displayet. Fargeknappene som brukes til f.eks. tekst-TV finnes ikke som ekte knapper, men dukker opp i displayet.

Andre aktiviteter er 'se på DVD' eller 'spille CD' som også får plass i displayet. Vil du gå fra en aktivitet til en annen slås de nye apparatene på, mens de som ikke skal brukes slås av.

Når du er ferdig slår du av alle enhetene med av-knappen på fjernkontrollen.

Fjernkontroll og lade-dokk
Fjernkontroll og lade-dokk Vis mer


Konklusjon

Det er ikke vanskelig å bli begeistret over Harmony One. Den er lekker å se på, den behersket alle apparatene og gjør at alle fra småbarn til oldefar kan se på TV eller DVD selv på et hjemmekinoanlegg koblet sammen av mange forskjellige apparater.

OPPDATERT: Prisen for Norge er oppgitt hos Logitech til 1599 kroner, vesentlig billigere enn prisen på 249 Euro som ble oppgitt ved lanseringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer