TEST: M-Audio Revolution 7.1

Er M-Audio Revolution 7.1 det perfekte lydkortet? Det kommer an på bruksområdet, men er du først og fremst interessert i lyd og musikk er dette kortet en vinner!

TEST: M-Audio Revolution 7.1
Publisert
Sist oppdatert

M-Audio er først og fremst kjent for lydkort og tilbehør til studiobruk, både i hjemmestudio og i profesjonelle sammenhenger.

Nå har de endelig kommet med et lydkort som både fungerer topp i hjemmestudio, støtter surround helt opp til 7.1 og som dessuten fungerer fint til spill i tillegg.

TEST: M-Audio Revolution 7.1


Hvis du er musikkinteressert, og både lytter og lager musikk, samtidig som du bruker PCen til å se DVD og spiller spill, har det ikke vært mange lydkort å velge mellom som støtter alle bruksområder.

Creative har forsøkt å tilfredsstille alle disse kravene både med Live!-serien og Audigy, men de har alle en grunnleggende svakhet. For bruk i musikkprogrammer med ASIO-drivere opererer de alltid med 16-bit og 48 kHz samplingrate. Dessuten resampler Soundblaster-modellene både på inn- og avspilling hvis du velger 44,1 kHz.

Det betyr at i praksis er SoundBlaster ikke spesielt egnet til bruk når du skal produsere musikk, men ellers fungerer de jo helt utmerket til avspilling, til spill og til DVD.

Men Revolution fungerer utmerket på alle bruksområder!

Tilkobling

Panelet har en SPDIF-kontakt og 6 stereo minijacker. To av disse er for henholdsvis mono mikrofon og stereo linje inn, de siste 4 er for opptil 8 kanaler surround, bedre kjent som 7.1.

TEST: M-Audio Revolution 7.1


Foreløpig er det svært lite programmateriale som leveres i 7.1 format, men dette er den formatet for den optimale varianten av surroundlyd i Microsoft Media.
Innstillinger og kontroll

Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer


Det er heller få 7.1 høyttalersystemer i handelen, men Revolution støtter også alle andre varianter av surround. Vi koblet til vårt Creative Labs Insipire 6.1 anlegg, og det var allerede et ferdig oppsett for dette i kontrollmenyen. I denne finner du også støtte for en rekke av de mest populære høyttaler systemene, eller du kan definere ditt eget system.

Det er full kontroll over nivåene i de forskjellige kanalene, så du kan kompensere for avstand mellom hver enkelt høyttaler hvis du har problemer med plasseringen i rommet.

Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer
Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer
Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer


Det er også en egen mikser for nivåene i de forskjellige kanalene, hvor du kan justere uten å endre i selve grunnoppsettet. Praktisk.

Hvis du ønsker å spre musikk eller andre stereoprogrammer i hele systemet, støtter Revolution både Sensaura for spill eller SRS Circle Surround for musikk eller film.

I panelet for inngangskontrollen velger nivåer og en samplerate som kan være 32, 44.1, 48, 88.2, 96 eller 192kHz.

Her finner du også kotrollen over ASIO-bufferen, som bestemmer hvor rask respons du får når du bruker avanserte musikkprogrammer.

Dette kalles gjerne ”latency” og er den forsinkelsen du får når du justerer en parameter i en lydmix, eller når du spiller et virtuelt instrument fra et MIDI-keyboard.
På vår Pentium 4 på 2,53 GHz kunne vi sette forsinkelsen til 64 samples ved 96 Khz, som i praksis betyr ingen merkbar forsinkelse i det hele tatt. Og det var dessuten dønn stabilt, uten antydninger til ulyder.

Lydkvalitet

Kortet er helt støyfritt (egenstøyen i forsterkerene du kobler til er som regel høyere), har kraftig nok utgangsnivå til å drive hva som helst, og har en dynamikk som utfordrer de fleste anlegg. M-Audio har laget lydkort i en årrekke, og de har ikke gjort noen lettvinte løsninger her, selv om kortet i utgangspunktet ikke er beregnet på bruk profesjonelle lydstudioer.

Konklusjon

Kortet er det første rimelige lydkortet vi har testet som faktisk holdt hva det lovet på alle fronter.

Strøken lyd uansett bruksområde, kombinert med stor fleksibilitet i alle bruksområder.
Revolution fungerer dessuten også på Mac, selv om alle finesser i forbindelse med spill foreløpig ikke er støttet på denne platformen.

Den veiledende prisen er 1 395 kroner inkl mva.

Distributør er Norsk Musikk Distribusjon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer