Ikea Symfonisk Bordlampehøyttaler

TEST: Mye å like

Hvis du skal ha en lampe med integrert høyttaler, har Ikea det beste alternativet.

IKEA SYMFONISK: Designen er blitt bedre, men Ikeas bordlampehøyttaler oppleves fortsatt som overveldende stor. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
IKEA SYMFONISK: Designen er blitt bedre, men Ikeas bordlampehøyttaler oppleves fortsatt som overveldende stor. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikea er mest kjent for sin møbelvirksomhet, men har de seneste årene virkelig fått opp satsingen på smarthus og teknologi, og har blant annet et spennende samarbeid med den amerikanske høyttalerprodusenten Sonos.

Samarbeidet, døpt Symfonisk, ble offentliggjort i 2019 og de to første produktene var en bokhyllehøyttaler, som også kan fungere som en hylle eller et nattbord, og en lampehøyttaler.

Tidligere i år ble Symfonisk-serien utvidet med en bilderammehøyttaler, og i høst er Ikea og Sonos aktuelle med en ny bordlampehøyttaler.

Ny bordlampehøyttaler

Blant nyhetene for nykommeren er:

  • et mindre fotavtrykk slik at den blir enklere å få plass til på spesielt mindre bord eller smale hyller
  • E27-pære for flere alternativer – maksimalt 15 watt
  • utskiftbare lampeskjermer i plast og glass

Nye Ikea Symfonisk bordlampehøyttaler kommer i fargene svart og hvit, og prisen starter på 1299 kroner. Det er uten lampeskjerm, som kan kjøpes separat. Lampeskjermene kommer i matchende farger, og her er prisen 200 kroner for lampeskjermen i stoff og 400 kroner for den i glass, som gir en totalpris på henholdsvis 1499 og 1699 kroner.

I testpakken sendte Ikea med en lampeskjerm i glass. Denne er todelt med et sylinderformet rør innerst og en større glassbolle som festes utenfor. Merk at røret begrenser hva slags pære du kan bruke. En helt vanlig LED-lyspære får plass, men for eksempel større stemningslyspærer, som Philips Hues «Edison-pærer», er i bredeste laget.

Heldigvis er det slik at du ikke trenger å bruke det innerste røret. Ei heller den ytterste lampeskjermen, for den saks skyld. Her handler det mest om estetikk.

Lampeskjermen i glass er todelt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Lampeskjermen i glass er todelt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det mest iøynefallende med den nye versjonen er at foten ikke stikker utenfor resten av basen, slik som den første utgaven. Du vil sikkert også legge merke til at knotten, altså lysbryteren, som så ut som en dimmer, men som ikke var det, nå er en enkel knapp som sitter på forsiden. Resten av knappene finner du på baksiden.

Men, selv om den er mindre enn forgjengeren, er den fortsatt stor: foten har en diameter på 16 centimeter, mens skjermen er 25 centimeter høy og 22 centimeter i diameter.

Integrert med Sonos

Symfonisk-høyttaleren er tett integrert med Sonos og deres multiromsystem, og vil fungere som en hvilken helst annen vanlig høyttaler fra Sonos når du har satt den opp og lagt den til i systemet.

Selve oppsettet er gjort på 1, 2, 3.

Har du brukt en Symfonisk-høyttaler tidligere, er du sikkert kjent med hvordan du kommer i gang. Først og fremst er du avhengig av appen som kan laste ned til mobil eller PC.

BORDLAMPEHØYTTALER: Ikea Symfonisk støtter nå E27-lyspærer, slik at du har flere å velge mellom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BORDLAMPEHØYTTALER: Ikea Symfonisk støtter nå E27-lyspærer, slik at du har flere å velge mellom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Når du kobler lampa til strømmen vil du se at den automatisk dukker opp i Sonos-appen slik at du kan legge den til. Dersom den ikke gjør det, kan du søke etter nytt produkt i appen og legge den til på den måten.

Deretter kan du legge den til i eksisterende rom – for eksempel stua – eller opprette et nytt og legge til høyttaleren der.

I tillegg til å fungere som en selvstendig høyttaler, kan du også pare dem sammen med en annen i et stereopar og attpåtil som bakhøyttalere i et kringlydoppsett med lydplankene Sonos Arc eller Sonos Beam.

Du styrer for øvrig høyttaleren via Sonos-appen, og du kan også bruke Spotify Connect og Apple AirPlay 2 for å strømme musikk og lyd, men Bluetooth er ikke støttet.

Lysbryterknotten er byttet ut med en enkel knapp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Lysbryterknotten er byttet ut med en enkel knapp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Hva med lyden?

En av hovedgrunnene til å kjøpe en Ikea bordlampehøyttaler, er faktisk lydbildet. Sonos gjør en god jobb med å integrere en solid høyttaleropplevelse i Symfonisk uten at prisen skyter i været.

Uten lampeskjermen koster Ikea Symfonisk bordlampehøyttaler tusenlappen mindre enn Sonos One, og i blindtester er det ikke alltid like enkelt å skille de to fra hverandre. Dog er det tilfeller der Sonos One har et mye mer detaljert lydbilde, som gjør det enkelt å innse hvorfor sistnevnte koster rundt tusenlappen mer.

Symfonisk-driverne er også justert slik at de sprer lyden bedre enn tidligere og har den fordelen at den ikke trenger å vinkles mot deg for best mulig lytteopplevelse, noe som gjør det enklere med tanke på plasseringen. Lydbildet skal dermed være like godt så å si uansett.

Lyden er i klassisk Sonos-stil velbalansert og fyldig rett ut av esken – du finner også en equalizer i Sonos-appen dersom du ønsker å finjustere diskant eller bass – og Symfonisk lampehøyttaler spiller høyt og godt, og som andre nyere Sonos-høyttalere har også nykommeren støtte for lydjusteringsfunksjonen TruePlay. Dog er dette bare støttet på iOS-enheter.

En funksjon som Ikeas Sonos-høyttalere ikke har, er mikrofoner, som betyr at heller ikke den nye Symfonisk bordlampehøyttaleren har direkte støtte for stemmeassistenter som Google Assistent. Dette i motsetning til Sonos’ andre, nyere høyttalere.

Konklusjon

Ikea og Sonos’ samarbeid fortsetter i samme stil som i 2019. Produktet er av høy kvalitet og totalinntrykket er helt solid.

Design er alltid smak og behag, men her syns vi den nye modellen har fått et kraftig løft fra forgjengeren, og det er et ekstra pluss at det er mulig å bytte lampeskjerm. Samtidig syns vi den fortsatt er veldig massiv.

Et pluss er det også at den nye lampa bruker E27-sokkel i stedet for E14, som gjør at det er flere lyspærer å velge blant.

Det viktigste for mange er lyden, og her leverer Sonos (og Ikea) enda bedre enn forgjengeren med et godt og velbalansert lydbilde i kjent Sonos-stil. Er det lyd som teller mest, bør du nok heller kjøpe en Sonos One i stedet. Den spiller både bedre og tar mindre plass. Men den ser ikke ut som en bordlampe.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer