Denon Home Sound Bar 550

TEST: Mye lyd i lite format

Feier gulvet med Sonos Beam, men Denon treffer ikke helt blink med sin første Atmos-høyttaler.

DENON HOME: Sound Bar 550 er Denons første lydplanke med Dolby Atmos. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
DENON HOME: Sound Bar 550 er Denons første lydplanke med Dolby Atmos. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En lydplanke kan være et flott alternativ til et fullverdig høyttaleroppsett hvis du ikke har budsjett eller plass til store høyttalere i stua.

Flere har nok også erfart at det er lettere å få aksept til å plassere en lydplanke på TV-benken i stedet for å fylle gulvet med store tårnhøyttalere, noe som gjør lydplanken aktuell for mange.

Markedet for lydplanker er massivt, og du finner produkter i alle prisklasser. Fra modeller til under tusenlappen til for eksempel Sennheiser Ambeo som koster snaut 30 000 kroner.

Denon Home

Denon er en velrenommert aktør i høyttalersegmentet og en sterk konkurrent til flerromskongen Sonos, og nå har de lansert sitt første produkt som støtter 3D-lydteknologien Dolby Atmos.

Sound Bar 550 er navnet på den nette lydplanken, som er et nytt tilskudd i Denon Home-serien, som også er kompatibel med Heos by Denon. Ting tyder dog på at Heos-navnet er i ferd med å fases ut, selv om appen fortsatt heter Heos ...

Med en prislapp på 6898 kroner plasserer Denon Home Sound Bar 550 seg mellom konkurrenten Sonos’ nyeste lydplanker, Beam og Arc, som koster henholdsvis 4490 og 8990 kroner.

Prisen gjør det litt vrient å kjøre en direkte sammenlikning mellom Sound Bar 550, Beam og Arc, men de fysiske målene ser du i boksen under.

Denon mot Sonos

Denon Home Sound Bar 550

 • Mål (høyde, bredde og dybde): 12,5x66x7 cm
 • Støtte for Atmos/DTS:X: Begge
 • Pris: 6898 kroner

Sonos Beam

 • Mål: 6,85x65,1x10 cm
 • Støtte for Atmos/DTS:X: Nei
 • Pris: 4499 kroner

Sonos Arc

 • Mål: 8,7x114,17x11,57 cm
 • Støtte for Atmos/DTS:X: Kun Atmos
 • Pris: 8990 kroner
BEAM OG SOUND BAR 550: Størrelsen er kanskje lik, men Denon er overlegen hva lydkvalitet gjelder. Men prisen er også 2000 kroner høyere. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BEAM OG SOUND BAR 550: Størrelsen er kanskje lik, men Denon er overlegen hva lydkvalitet gjelder. Men prisen er også 2000 kroner høyere. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Sound Bar 550

Den nye lydplanken fra Denon er betraktelig mindre enn DHT-S716H som er selskapets foregående lydplanke i multiromsløsningen Heos, men nykommeren har Atmos som et ess i ermet.

Som du kan se i boksen over, er ikke Sound Bar 550 spesielt større enn Beam, men ikke la størrelsen lure deg.

Sound Bar 550 er i samme stil som Denon Home-produktene som ble sluppet i fjor og passer godt inn med for eksempel Denon Home 150 som bakhøyttalere. Det vil si et rette linjer, men også avrundede hjørner og vevd stoff rundt hele høyttaleren.

På fremsiden har Sound Bar 550 to indikatorlys og en enkel Denon-logo, og på toppen finner du berøringsknapper for volum, pause/spill av, en dempeknapp og en for å slå av og på stemmeassistent. Her sitter også to mikrofoner.

I motsetning til de tre andre høyttalerne i Denon Home-serien, har ikke lydplanken hurtigvalgsknapper for din favorittradiostasjon eller -spilleliste, som kan forklares med at dette er en høyttaler som i hovedsak spiller av lyden fra TV-en din. Selv om du fint kan strømme fra Spotify og Tidal, via AirPlay 2 eller fra andre tjenester.

Liten til tross, Sound Bar 550 er mer velutrustet enn både Beam og Arc. På baksiden finner du alle kontaktene, som inkluderer:

Du kan enten strømme fra Heos-appen, via tjenester som Spotfiy Connect, eller spille av lyd via Bluetooth, HDMI, optisk eller minijack. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du kan enten strømme fra Heos-appen, via tjenester som Spotfiy Connect, eller spille av lyd via Bluetooth, HDMI, optisk eller minijack. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
 • HDMI ut (ARC/eARC)
 • HDMI inn
 • USB
 • optisk inn
 • 3,5 mm lydkontakt
 • Ethernet

... samt kontakt for strøm, i tillegg til tilkoblingsknapper for Bluetooth og for å koble lydplanken med Heos-appen.

Her finner du også festeanordninger til å feste lydplanken på vegg.

Før du eventuelt kjøper Sound Bar 550, er det greit å vite at for å dra nytte av teknologi som Atmos, er du nødt til å koble Sound Bar 550 til en eARC-kompatibel TV, for hverken minijacken eller optisk fiberkabel støtter Atmos/DTS:X.

Har du en TV uten ARC og eARC, kobler du Sound Bar 550 til TV-en din med en optisk fiberkabel, men da er ankepunktet at Atmos ikke er støttet.

App eller fjernkontroll

Selv om Denons multiromsløsning ser ut til å gå bort fra Heos-navnet (det er ikke bekreftet, men de nyeste produktene heter kun Denon Home), går mobilappen fortsatt under Heos-navnet.

Og det er ikke bare navnet som trenger en oppdatering. Appen har et brukergrensesnitt som fortjener en oppdatering:

HEOS: Appen gjør jobben, men vi syns den fortjener et penere brukergrensesnitt. Under lydmodus kan du se detaljer om lyden som spilles av, for eksempel om det er Dolby Atmos.
HEOS: Appen gjør jobben, men vi syns den fortjener et penere brukergrensesnitt. Under lydmodus kan du se detaljer om lyden som spilles av, for eksempel om det er Dolby Atmos. Vis mer

Et kanskje litt utdatert grensesnitt til tross, Heos-appen gjør jobben og det er for eksempel enkelt å opprette rom og gruppere høyttalere, eller sette opp og spille av innhold fra tjenester som Spotify, Tidal og Deezer.

Mer fornøyd er jeg med at Denon har inkludert en fjernkontroll i esken, noe som konkurrent Sonos ikke leverer.

Kontrollen er av det enkle slaget, men gjør jobben mer enn bra nok. Du har selvsagte knapper for volum, kildevalg og lydmodus, men også tre nyttige hurtigvalgknapper slik at du kan starte en radiostasjon eller spilleliste med ett knappetrykk.

Har du koblet Sound Bar 550 til en kompatibel TV, kan du også styre volumet med TV-fjernkontrollen, men også Apple TV-kontrollen, hvis du har Apples strømmeboks tilkoblet TV-en.

Kudos til Denon for å inkludere en fjernkontroll i esken. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kudos til Denon for å inkludere en fjernkontroll i esken. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Fyldig lyd

Dessverre har vi ikke fått testet Sound Bar 550 sammen med de andre høyttalerne i Denon Home-serien. Vi er spesielt interessert i hvordan lydplanken fungerer i samspill med for eksempel to 150 som bakhøyttalere og med Denons basskasse.

PS. I skrivende stund støtter Sound Bar 550 hverken paring med Denon DSW-1H eller med Denon Home-høyttalere, men dette ventes i en kommende oppdatering.

Denon har gjort et interessant designvalg ved å gå for en Atmos-løsning uten høydehøyttalere. 3D-teknologier som nevnte Atmos og DTS:X, som Sound Bar 550 støtter, skal gi lytterne inntrykk av at lyden kommer fra alle kanter.

Det kan løses ved å plassere dedikerte høyttalere i taket, mens en mer plassbesparende løsning er å ha integrerte høyttalere som er vinklet slik at de skyter lyden opp i taket der den reflekteres og spretter ned på lytteren, som får følelsen av at lyden kommer ovenfra.

Denon Home Sound Bar 550 er i samme stil som Denon Home 150, 250 og 350. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Denon Home Sound Bar 550 er i samme stil som Denon Home 150, 250 og 350. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Uten slike høyttalere, må det gjøres virtuelt. Noe vi syns Denon klarer sånn helt passe, men langt unna det du får fra dedikerte høyttalere.

Sound Bar 550 har totalt seks høyttalerelementer, ingen av dem peker oppover, og består av to diskanthøyttalere på 19 millimeter og fire mellomtonehøyttalere på 55 millimeter, samt tre passive bassradiatorer, som totalt sett serverer et godt lydbilde tatt i betraktning størrelsen og prislappen på lydplanken.

Alene låter Sound Bar 550 svært godt, spesielt i mindre stuer, men vi skulle gjerne ha sett den i tospann med Denons basskasse eller dedikerte bakhøyttalere, for vi savner det lille ekstra trøkket i lydbildet..

Min personlige erfaring, etter å ha sett helikoptersekvenser i Atmos-filmer som «Black Hawk Down» og «San Andreas», er at det er hakket bedre på Sonos Arc, som for øvrig har vinklede høyttalere, uten at effekten er spesielt imponerende for noen av dem.

Når det gjelder alternativene, feier den faktisk Sonos Beam av banen, som er 2000 kroner rimeligere, med mer fylde og tydeligere dialog, samt et mer engasjerende lydbilde. På samme måte må Denon se seg slått av Sonos Arc som har bedre Dolby Atmos-effekt, bedre stereo og mer fyldig lyd, men Arc koster til gjengjeld 2000 kroner mer igjen.

Konklusjon

Denon er et av de beste alternativene til Sonos for dem som ønsker skikkelig multiromslyd, og utfordrer Sonos nå med en Atmos-lydplanke som også støtter DTS:X.

Prismessig plasserer Sound Bar 550 seg mellom Sonos Beam og Arc, og mens den er langt bedre enn Beam, er Arc et par hakk hvassere totalt sett. Prisen er også deretter.

Lydplanken har ikke dedikerte høydehøyttalere og Denon løser det virtuelt, noe vi syns de ikke lykkes mer enn helt OK med, men dette er muligens noe som kan finjusteres gjennom programvareoppdateringer.

Selv om separasjonen mellom venstre og høyre kanal er spesielt tydelige – det er vanskelig i en så kompakt design – er vi ellers imponert over hvor mye Denon får ut av den nette lydplanken som øker TV-lyden mange nivåer, og som nok blir enda bedre når du kobler til et par Denon Home 150 som bakhøyttalere og supplerer med Denons subwoofer.

Testresultat

Denon Home Sound Bar 550

– Mye lyd i kompakt format
– Like god til film som musikk
– Enkel å sette opp
– Flere tilkoblingsmuligheter enn konkurrenten
– Fjernkontroll medfølger

– Appen trenger en overhaling
– Ikke spesielt tydelig stereo
– Kun helt OK Atmos-effekt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer