Microsoft Surface Pro 8

TEST: Nå begynner det å likne noe

Etter flere år med litt trygge lanseringer, er Microsoft Surface Pro skikkelig tilbake.

SURFACE PRO 8: Vi gir to tomler opp til Microsofts nye Surface. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SURFACE PRO 8: Vi gir to tomler opp til Microsofts nye Surface. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter drøye ni år med Surface, er det kun ett produkt som har vært med siden dag én: Surface Pro.

2-i-1-maskinen, eller nettbrettet om du vil, ble lansert sammen med Windows 8 i 2012, og markerte starten på en rekke liknende PC-er, samtidig som den har inspirert Apple til å lage iPad Pro. Selv om Apple neppe vil innrømme det selv.

Etter en designoppdatering med lanseringen av Surface Pro 3, har det egentlig skjedd lite med Pro-serien de seneste årene. Designen har for det meste vært den samme i flere år, men ved lanseringen av Surface Pro X i 2019, begynte det å skje ting.

Nyheten hadde en mer moderne design med smalere skjermramme og mer avrundende hjørner, samtidig som den var slankere enn den vanlige Surface Pro-serien. Ankepunktet var at den kjørte en ARM-brikke som ikke kunne måle seg med Intel-versjonen og at mange apper ikke er optimalisert for plattformen på Windows.

Uansett, designen fikk mange til å drømme om en tilsvarende utgave med Intel om bord, og endelig er den her i Surface Pro 8.

Dette er nytt

Surface Pro 8 er mer enn «bare» en stiligere design, for her har Microsoft mange nyheter på lur:

 • Thunderbolt 4-porter (endelig!)
 • ny sensor som justerer fargetemperaturen basert på omgivelseslyset
 • større skjerm på 13 tommer – Surface Pro 7-skjermen er på 12,3 tommer
 • opptil 120 Hz oppfriskningsrate
 • støtte for Dolby Vision
 • et hovedkamera på 10 megapiksler med støtte for video i 1080p og 4K
 • innstegsmodellen starter på 8 GB minne i stedet for 4 GB
 • opptil 32 GB minne
 • innstegsmodellen har Intel Core i5 fremfor i3
 • batteritid på inntil 16 timer mot 10,5 på Surface Pro 7
 • Surface Slim Pen 2 er oppdatert med en ny spiss og en haptisk motor som skal gi deg følelsen av å skrive på papir
 • Windows 11 om bord

I tillegg har skjermen høyere oppløsning: 2880 x 1920 mot 2736 x 1824 piksler, men pikseltettheten er fortsatt den samme (267 piksler per tomme) siden skjermen er større.

Som du kan se, er det en tettpakket liste med spennende nyheter i Surface Pro 8, og foruten designen er det nok den oppgraderte skjermen samt Thunderbolt 4-nyheten, som sørger for lynrask overføring av data pluss støtte for to eksterne 4K-skjermer, vi liker aller best.

Men, det er også et par ting nyheten mangler: både USB-A-porten og microSD-kortskuffen er borte på nykommeren.

Ellers er det mange likheter med foregående Surface-enheter, som biometrisk pålogging med Windows Hello ansiktspålogging, integrert støtte som kan justeres i en rekke vinkler og Surface Connect-kontakt for magnetisk lading, samt tilkobling av hub, berøringspanel og front- og bakkamera.

Endelig smalere skjermramme og mer moderne design. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Endelig smalere skjermramme og mer moderne design. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konfigurasjoner

Surface Pro 8 er tilgjengelig i totalt åtte konfigurasjoner og to farger, platina og grafitt (svart). Sistnevnte er ifølge Microsofts nettbutikk kun tilgjengelig for fire av konfigurasjonene.

Innstegsmodellen starter på 12 590 kroner og inkluderer Intel Core i5-prosessor, 128 GB SSD-lagring og 8 GB minne.

Ønsker du mer minne, noe vi anbefaler, må du opp på 15 690 kroner. Denne modellen har 16 GB minne, 256 GB lagringsplass og Intel Core i5. Dobler du lagringsplassen og øker til i7-prosessor må du ut med 4300 kroner ekstra.

Toppmodellen, med Intel Core i7, 1 TB lagring og hele 32 GB minne koster 28 690 kroner.

Når det gjelder testmodellen, er den utstyrt med Intel Core i7-prosessor, i7-1185G7 på 3 GHz, 16 GB minne og 256 GB lagringsplass. Prisen på denne er 17 690 kroner.

Du kan enkelt bytte SSD-lagring, selv om Microsoft anbefaler at du overlater jobben til profesjonelle. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du kan enkelt bytte SSD-lagring, selv om Microsoft anbefaler at du overlater jobben til profesjonelle. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Vurderer du en Surface Pro 8 kan det være greit å være obs på at du kan kjøpe lagringsbrikke separat og installere selv, og dermed kanskje spare noen kroner. Microsoft sier at SSD-en må byttes av profesjonelle, men det er nok noe mange klarer å gjøre selv. Du åpner lokket på baksiden, skrur ut skrua som holder SSD-en på plass og vipper ut brikka, og deretter setter du inn den nye, skrur igjen og fester lokket.

Vær ellers obs på at prisene ikke inkluderer tastaturet og pennen, som selges separat. Microsoft tar 1829 kroner for Surface Pro Keyboard og 1349 kroner for Surface Slim Pen 2.

For en skjerm!

Skjermen er for øvrig det du først legger merke til med Surface Pro 8. Den er rett og slett helt nydelig med den høye oppløsningen og raske bildefrekvensen på 120 Hz – det betyr at bildet oppdateres 120 ganger i sekundet og gir bedre flyt enn med 60 Hz-skjermer.

Ulempen er at det er mer strømkrevende, så det kan være lurt å svitsje ned til 60 Hz om du ønsker best mulig batteritid. Dessverre har ikke Surface Pro 8 dynamisk bildefrekvens som skifter automatisk basert på hva du bruker PC-en til, men forhåpentligvis er det noe Microsoft jobber med.

Det som derimot er automatisk, er den nye adaptiv farge-funksjonen. Dette er en variant av Apples True Tone som endrer fargetemperaturen automatisk basert på omgivelsene, og fungerer stort sett bra.

Ellers oppleves skjermen som lyssterk og klar med naturlige farger og god kontrast, takket være Dolby Vision-støtte. Sistnevnte avhenger dog av kompatibelt innhold, men blant annet Netflix støtter Dolby Vision.

Den nye Surface-pennen har haptisk motor som sender ut små vibrasjoner, noe som skal gi deg følelsen av å skrive på papir. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Den nye Surface-pennen har haptisk motor som sender ut små vibrasjoner, noe som skal gi deg følelsen av å skrive på papir. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Godkjent batteritid

Microsoft sier at Surface Pro 8s batteritid er på inntil 8 timer brukstid mellom hver lading. Det avhenger selvsagt av bruk, men til undertegnedes bruk, som i hovedsak innebærer en rekke Edge-faner og bruk av diverse apper som Spotify, Teams, Photoshop og Messenger, ligger brukstida på mellom 8 og 9 timer med 60 Hz aktivert. Med 120 Hz ligger det mellom 7 og 8 timer.

Da er lysstyrken satt til 50–70 prosent, og Microsofts opererer med noe lavere lysstyrke enn det i sine estimater.

Til videostrømming tør vi tippe minst 10 timer da det generelt er mindre strømkrevende enn ovennevnte bruk.

Rask og stillegående

Og apropos bruk: Surface Pro 8 leverer godt til mitt bruksområde og håndterer et tosifret antall faner i Edge uten å mukke. Noe vi også forventer av en PC med 16 GB minne og i7-prosessor. PC-en gjør seg også godt til enkel fotoredigering i Photoshop og Lightroom, men du vil nok merke at det ikke går like glatt ved videoredigering.

Til spilling er Surface Pro 8 helt grei. Den har integrert grafikkort fra Intel, som er langt ifra å være like kraftig som dedikerte alternativer fra AMD og Nvidia, men du kan kose deg med spill som «Minecraft» og andre spill som ikke er så grafikkrevende.

Alt dette gjør den uten at du hører noe viftestøy, for den er faktisk helt stillegående, og vår erfaring er at den heller ikke blir nevneverdig varm, så her har Microsoft absolutt gjort en god jobb.

Ironisk nok syns vi Surface Pro 8 gjør seg best som en bærbar PC og ikke som et nettbrett, som enheten jo er utformet som. Det skyldes blant annet at Windows 11 ikke er helt optimalisert for nettbrett og berøring, slik Windows 8 var, og som største iPad Pro, blir også Surface Pro litt stor til sofasurfing.

Du får Surface Pro 8 i grafitt (svart) og platinagrå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du får Surface Pro 8 i grafitt (svart) og platinagrå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Slik er tilbehøret

Som nevnt over, selges både tastaturet og pennen separat, selv om tilbehøret på mange måter er en integrert del av Surface Pro-opplevelsen. Apple gjør det samme med iPad Pro.

Liker du å notere med penn eller skal bruke Surface Pro til å tegne eller skissere, anbefaler vi å kjøpe med pennen, men for oss er tastaturet det viktigste tilbehøret.

Tastaturet føles veldig likt foregående modeller, men det er litt stivere slik at det er mindre fleks når du trykker på tastene. Du kan justere de to vinkler, alt etter hvordan du liker å bruke det. Vi foretrekker modusen der tastaturet vinkles ned mot deg.

Tastene har lav vandring og er stadig svært komfortabelt å skrive på, men det er ikke det mest stillegående vi har vært borti, uten at det skiller seg negativt ut i et åpent kontorlandskap.

Surface Slim Pen 2 lader og hviler i tastaturets hulrom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Surface Slim Pen 2 lader og hviler i tastaturets hulrom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Ellers har det flere kjekke egenskaper som bakbelyste taster og et hulrom du kan skjule og lade Slim Pen i når den ikke er i bruk.

Hva pennen gjelder, oppleves denne også som solid. Den ligger komfortabelt i hånda og er rask og presis å skrive med. Den haptiske motoren, som sender ut små vibreringer og skal gi følelsen av å skrive på papir med mer motstand enn en glasskjerm, er ikke like fremtredende som vi hadde håpet på, og er heller ikke støttet i flere enn noen få apper. Blant dem finner vi Microsoft Word, Whiteboard, Sketchable og Adobe Fresco.

Konklusjon

Etter flere år uten de spesielt store nyhetene – sett bort ifra Surface Pro X – er Surface Pro 8 på plass med et brak. Lenger opp i saken har du sett smørbrødlista med spennende nyheter, og spesielt design, skjerm og Thunderbolt 4 gjør det nyeste Surface-nettbrettet til en spennende lansering.

Skjermen er råflott, og det gjør seg med et større panel med raskere oppfriskingsrate på 120 Hz. Det meste glir like mykt som varm kniv i smør, men vi savner dynamisk bildefrekvens der PC-en automatisk skifter mellom 60 og 120 Hz basert på hva du gjør.

Ytelsen er også solid, og dette er en PC både profesjonelle kreatører og studenter kan få glede av. Og det uten å plages med viftestøy.

Microsoft gjør med andre ord mye riktig med Surface Pro 8, og vi finner egentlig ikke så mye å utsette på den. Vi mener fortsatt at tastatur og penn, i hvert fall tastatur, bør være inkludert i prisen, og prisen generelt på Surface Pro 8 og tilbehøret kan oppleves litt stiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer