TEST: Nettverk gjennom strømkabelen?

Vil du ha flere stasjonære PCer i huset, men vil helst slippe å legge nettverkskabler og montere kontakter? Det påstås at strømnettet brukes til å transportere data. Vi har testet en løsning fra Corinex.

TEST: Nettverk gjennom strømkabelen?
Publisert
Sist oppdatert

En infrastruktur som garantert er på plass der hvor du vil bruke PC, er det gode gamle lysnettet. Smarte hoder har jobbet med å bruke dette til også å sende informasjon, ikke minst hos kraftleverandørene selv. Da ville du kunne slippe å lese av målerstanden, og forbruket ville kunne måles og kostnadene beregnes etter mange forskjellige kriterier. Ideen har i hvert fall eksistert minst siden 80-tallet, da jeg hørte om den av en kamerat som jobbet på det som da het Oslo Lysverker.

Internet via strømnett?

Det har også blitt eksperimentert med å tilby tilgang til Internet via strømnettet, og vi har skrevet om dette tidligere i denne artikkelen. Men det har ikke skjedd noe på dette feltet som har resultert i noe kommersielt tilbud.

De mest innlysende problemene er at det er mye støy på strømnettet, og at det er mange transformatorer underveis som ikke slipper gjennom så høye frekvenser som kreves for å formidle signalene.

Men hva med et lokalt nettverk inne i huset/leiligheten? Der burde det vel være et ”snillere” miljø for signalene, slik at det kan brukes i stedet for å trekke kabler eller bruke trådløst nett – WLAN.

TEST: Nettverk gjennom strømkabelen?
TEST: Nettverk gjennom strømkabelen?


Den gode nyheten er at det faktisk finnes noen små bokser som gjør dette mulig.

Den dårlige nyheten er at det ikke alltid fungerer. I hvert fall ikke da vi testet det.

Ingen kontakt

I prinsippet er utstyret svært lett å koble opp og ta i bruk. Du kan enten bruke to like bokser, denne har kontakt til strømnettet og en vanlig RJ-45 nettverkskontakt. Alternativt kan du bruke en USB-boks til PCen, hvis denne ikke har nettverkskort.

Vi koblet opp en boks på testrommet, koblet til en nettverkskabel til vårt lokalnett og satte den lille knappen på baksiden av boksen slik at den fungerte som krysset kabel. En smart løsning.

Den andre boksen tok vi med oss ut i kontorlandskapet 25 meter unna, koblet til strømmen og koblet nettverkskabelen til en bærbar PC.

Det blinket riktig på lysdiodene, som indikerer at boksene har kontakt med hverandre. Et testprogram på CD som følger med bekreftet at det var kontakt med den andre boksen som var koblet til vårt lokalnett.

Men det var alt.

Den bærbare PCen fikk IP-adresse, men det var ikke mulig å sende data, bortsett fra visse tilløp i korte øyeblikk.

Etter å ha involvert tung nettverksekspertise både fra leverandør og vår egen IT-avdeling i et par timer, ga vi opp. Leverandøren tok med seg boksene til sitt kontor, og der fungerte det selvfølgelig.

Årasken til at det ikke virket på vårt kontor kan være at et støyfilter filtrerer bort det meste av høyfrekvente komponenter, en sideeffekt av å fjerne uønskede støypulser som kan skade f.eks. datautstyr.

Vi tok derfor boksene med oss hjem. I en enebolig burde det være gunstige forhold for løsningen. Trodde vi.

Kontakten som forsvant

Vi koblet opp en boks til ruteren oppe på hemsen, den andre koblet vi opp nede i stuen, og koblet til vår bærbare PC.

Vi slo på PCen og var på nett som om ingen ting skulle ha skjedd.

Vi var lettet, og regnet med at det måtte være noen spesielle lokale forstyrrelser som gjorde at systemet ikke fungerte på jobben.

Etter en knapp times bruk opplevde vi at forbindelsen var ujevn, under en chat med en bekjent, kom meldingene i puljer, ikke med det samme slik det normalt gjør.

Vi satte inn det trådløse nettverkskortet igjen, og forbindelsen var som den skulle.

Tilbake til strømnett-boksen - ingen kontakt overhodet.

Og etter dette var det ikke lenger mulig å oppnå kontakt. Vi koblet også boksene fra strømmen, og lot dem kjøle seg ned (de blir litt håndvarme). Men ingen ting nyttet. Indikatoren som viser at boksene snakker med hverandre kom og gikk, men var mest borte. Den røde kollisjons-indikatoren lyste også innimellom.

Vi prøvde å slå av alle slags apparater som kunne tenke seg å sende ut støy, som elektroniske trafoer med dimmere, TV og DVD osv. Men det var tydeligvis ikke noe inne i vårt hus som var årsaken. En løsning kan være at en av naboene har et apparat med jordfeil som slo seg på...

Konklusjon

I følge leverandøren fungerer løsningen helt glimrende de stedene de har prøvd ut. Vi tviler ikke på det.

Men vi opplevde altså noe helt annet, så det er ikke en 100% løsning som kan installeres og vil fungere over alt.

Når det virker er løsningen enkel og elegant, og ganske rimelig. Hver boks koster like under 1000 kroner stykket, og konkurrerer derfor ut både trådløst nett og innleid installatør.

Hastigheten er oppgitt til opptil 14 Mbit/sekund, den dukker opp i Windows som en 10 Mbit forbindelse.

Vi anbefaler potensielle kjøpere en test over flere døgn, gjerne gjennom minst en hel uke, for å sjekke om forholdene på strømnettet forandrer seg og forstyrrer kommunikasjonen.

Norsk distributør er e-street.

Teknisk informasjon finner du på www.corinex.com.

Produktene er CE og FC sertifisert og testet og godkjent for norske forhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer