TEST: Ny Clean fra Pinnacle

Etter at Pinnacle kjøpte opp Steinberg har de lansert nye versjoner av alle de populære programmene. Clean, som hjelper deg til å få "perfekte" opptak av gamle LP-plater og bdenne CD av disse har kommet i ny utgave, med i pakkken er det en helt ny RIAAboks. Vi har testet.

TEST: Ny Clean fra Pinnacle
Publisert
Sist oppdatert

Clean har nå kommet i versjon 5, og det er en rekke forbedringer siden versjon 4 som vi har testet tidligere. Du kan lese den forrige testen her.

Som den forrige versjonen kommer også versjon 5 i to utgaver, bare programvare eller med en RIAA forforsterker til platespiller, som er nødvendig når du skal overføre musikk fra vinyl. Den forrige utgaven hadde en litt spesiell løsning. Du koblet den både til inngangene på lydkortet og til USB, men USB-tilkoblingen var bare får å få strøm til boksen. Det gikk ingen digitale lydsignaler i USB-kabelen.

TEST: Ny Clean fra Pinnacle


Den komplette nye utgaven er derimot en komplett lydenhet inkludert RIAA-trinn. Du trenger strengt tatt ikke noe lydkort i PCen, siden det er en bryter som velger om inngangene skal være for platespiller eller linje. Det er to følsomhetsnivåer for platespillere, avhengig av hva slags pickup den har.

Dessuten er det en velger på undersiden av boksen, hvor du kan velge kapasitans.

Utgangen kan velges til å være monitor for signalet som går til PCen, eller den kan være en utgang for avspilling av lyd fra PCen.

Boksen fungerte i og for seg utmerket, den kommer ikke med egne drivere, men bruker Windows XP sin innebygde støtte for USB audio. Det eneste problemet vi hadde, var at det ikke var mulig å lytte på opptaket mens det foregikk, annet enn ved å plugge hodetelefoner inn i boksen. Lytting via andre lydkort i PCen var ikke mulig.

Forbedringer

Selve programvaren har blitt forbedret på et par vesentlige punkter. Det vikgtigste synes vi, er integrasjonen med WaveLab lite, lydredigeringsprogrammet. Spesielt trimming av startpunkt, og nye fadinger på slutten av låter gjøres enklest der.

I denne utgaven er det bare å velge automatiske eller manuelle markører mellom låtene, så trykker du knappen Create Tracks, og den lager separate lydfiler av hele opptaket av platesiden(e).

Så kommer det nye og smarte: Det er en ny knapp som heter Open Editor, du trykker denne og lydfilen til det valgte sporet kommer opp i WaveLab Lite. Så er det bare å trimme og fade, så lagre, og lydfilen er automatisk oppdatert i Clean!

Dette er svært tidsbesparende!

Prosessering

Det har ikke skjedd noe dramatisk med selve støyfjerningsverktøyene. Du kan enten velge den automatiske innstillingen AutoClean, eller justere mengden av DeClicker, DeCrackler, DeNoiser, DeEsser, DeRumbler og DeHummer på egen hånd. Du hører umiddelbart effekten mens musikken spilles og kan tilpasse mengden til det du hører. Du kan også høre det som fjernes, da er det lett å høre om det er bare støy eller også deler av selve musikken som fjernes.

TEST: Ny Clean fra Pinnacle


Alt i alt svært enkelt og interaktivt. Dessuten er det en "IntelliAssistant" som er en "holde-hånden"-hjelper. Den kan være grei å bruke de første gangene.

I tillegg er det egne seksjoner for å forbedre lydfilene, med EQ, brillians-kontroll, stereobredde, rør-simulering og fritt valg av et antall plug-inns i Steinbergs VST-standardformat. Her kommer stadig floskelen med at ’bare fantasien setter grenser’ til sin rett, hvis da ikke den kritiske sans slår til i god tid før dette stadiet...

I tillegg er det en egen Masteringseksjon for å klemme sammen den siste rest av dynamikk eller øking av hastigheten og tonehøyden for å kompensere for slitt drivrem i platespilleren.

Nye muligheter

Av andre nyheter er brenning til DVD, men langt viktigere er enda en finesse vi finner i siste versjon av WaveLab, nemlig Waveform Restoration. Det er alltid noen klikk og hakk som ikke kan fjernes av de vanlig filtrene, uten å ta med seg for mye av viktige elementer i musikken. Men denne finner fram til bare selve klikkene, og glatter ut disse på en elegant måte. Prosessen er dessuten rask, det tok aldri mer enn 20 sekunder å skanne en låt, og bare et halvt sekund å prosessere.

Og resultatet var imponerende. Rett og slett.

Clean er fremdeles blant de beste lydrestaureringsprogrammene vi har vært borti, og pakken er dessuten svært billig.

Steinberg CLEAN PLUS versjon 5 koster 890 kroner inkludert lydboksen, mens bare programvareutgaven koster 390 kroner.

Distributør av Pinnacle er Multimedia Express.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer