Surface Go 2

Test: På stedet hvil

Microsoft feiler nok en gang på det viktigste.

SURFACE GO 2: Microsoft har krympet rammen rundt skjermen betraktelig, og Surface Go 2 ser mer moderne ut enn den første modellen. Foto: Øystein B. Fossum
SURFACE GO 2: Microsoft har krympet rammen rundt skjermen betraktelig, og Surface Go 2 ser mer moderne ut enn den første modellen. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Surface Go 2 er andre generasjon av Microsofts minste nettbrett som først ble introdusert høsten 2018.

Det 10 tommer store, eller lille, brettet ser ut som en miniutgave av Surface Pro og kan være midt i blinken for dem som ønsker en enda mer portabel maskin med fullversjonen av Windows 10 om bord.

Ytelsen var et ankepunktene ved Surface Go, og også med nykommeren må du være obs på at det er forskjeller mellom utgavene.

Vi ble, i likhet med svært mange andre nordmenn, oppringt av falske Microsoft. Her er hva som skjer om du ikke bare legger på med én gang. Vis mer

5390 kroner er prisen for den rimeligste utgaven av Surface Go 2, og den bør du styre unna. Den har kun 4 GB minne og ikke mer enn 64 GB lagringsplass.

Steget opp blir 8 GB minne og 128 GB lagringsplass, og den starter på 7190 kroner. Det er uten Surface-tastatur og -penn, og vi kan egentlig ikke tenke oss at noen vil ha en Surface uten tastaturet, så legg til i hvert fall en en drøy tusenlapp på prisen.

Det gjør at Surface Go 2 koster minst 8200 kroner – en prislapp Microsoft ikke helt klarer å forsvare.

Vår testmodell med 4G starter på 9590 kroner.

SURFACE GO 2: Det er ikke noe å si på hverken design eller byggekvalitet, men vi savner litt mer kraft. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SURFACE GO 2: Det er ikke noe å si på hverken design eller byggekvalitet, men vi savner litt mer kraft. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Surface Go 2

Først kan vi ta en titt på designet. Her har det egentlig ikke skjedd veldig mye, men en viktig endring er at Microsoft har barbert skjermramma noen millimeter, slik at skjermen nå måler 10,5 i stedet for 10 tommer.

Fotavtrykket er fremdeles det samme, og du kan bruke Surface Type Cover fra Surface Go på den nye modellen.

MAGIC KEYBOARD: Dinside har testet iPad-tastaturet som gjør iPad Pro til en mac! Video: Ingebjørg Iversen / Kirsti Østvang / Dinside Vis mer

Ellers er det meste likt forgjengeren. Go 2 har USB-C, lydkontakt og den proprietære Surface-kontakten, som blant annet brukes til lading og dokking, men du kan også lade via USB-C om du foretrekker det.

På venstre side finner du SIM-kortskuffen, mens microSD-leseren er skjult bak støtten på baksiden – kjekt hvis du ønsker å utvide lagringsplassen eller skal overføre bilder fra kameraet og ikke har riktig kabel liggende.

Test: På stedet hvil

Videre har nettbrettet kameraer både foran og bak, der det på fremsiden har IR-sensorer for sikker ansiktspålogging med Windows Hello.

Kamerakvaliteten er så som så, men gjør seg (sammen med de forholdsvis gode mikrofonene) godt til videosamtaler via for eksempel Teams. Høyttalerne gjør en grei jobb til videosamtaler, Spotify og videostrømming, men lyden er på ingen måte like kraftig og fyldig som blant annet iPad Pro.

På baksiden sitter den klassiske og integrerte Surface-støtten, som er dønn stabil og gjør at du kan vinkle skjermen i den vinkelen du ønsker deg.

OK apputvalg

For mange er apper det viktigste med nettbrett, og det er ingen hemmelighet at Microsoft Store på ingen måte er like velfylt som Apples App Store.

I Store finner du riktignok populære apper som Spotify, Netflix (med støtte for nedlasting av innhold), Messenger og Instagram, samt OneNote, Minecraft og en rekke andre Microsoft-apper.

HBO Nordic og YouTube er apper som ikke er representert, men takket være PWA (progressive web apps) kan du få så å si hvilken som helst nettside til å fungere som en app, og det er perfekt til strømmetjenester.

Vi anbefaler at du tar en titt på vår guide til hvordan du kommer i gang med nettapper.

Finner du ikke en YouTube-app? Opprett en nettapp.
Finner du ikke en YouTube-app? Opprett en nettapp. Vis mer

Stille, men den blir varm

I motsetning til Surface Pro, er Surface Go vifteløs, så her vil du ikke plages med viftestøy. Det vi derimot merker er at nettbrettet kan bli relativt varmt ved den øvre delen på baksiden under tyngre last. Tidvis så varmt at maskina kan være ubehagelig å holde i.

Batteritiden er for øvrig på samme nivå som sist. Microsoft lover rundt 10 timer med videostrømming, og i våre tester får vi ganske jevnt over 8 timer, som vi synes er godkjent.

Når PC-en brukes til andre ting, for eksempel jobbruk, holder batteriet ikke like lenge, kanskje rundt fem timer på det meste, så det kan være lurt å ha laderen i nærheten.

Test: På stedet hvil

Det går for sakte

Dessverre har ikke Microsoft lykkes med å gjøre noen vesentlige forbedringer med ytelsen, og det er nok en gang hastighet, eller mangelen på sådan, som er det store problemet med Surface Go-serien.

Det meste tar rett og slett altfor lang tid, og det er åpenbart at Intel Pentium-prosessoren på ingen måte er kraftig nok. Holder du deg til én app om gangen, eller kanskje to, med for eksempel surfing i Edge, tasting i Messenger eller skriving i Word, går det greit, men så fort man begynner å veksle mellom flere programmer, klarer ikke Surface Go 2 å holde tempoet oppe.

Vi kan bare forestille oss hvordan dette er på den rimeligere modellen med halvparten så mye minne.

Mye av problemet ligger selvsagt i Windows 10, som er et beist av et operativsystem og krever en god del av maskinvaren sammenliknet med iPad og iOS, som er en av grunnene til at iPad-ene føles raskere i bruk. I tillegg til at ARM-brikka til Apple løper sirkler rundt Pentium-brikka til Intel.

Det er naturlig å tro at opplevelsen ville vært hakket bedre om det var Windows 10X om bord – en nedstrippet og mer lettkjørt utgave av Windows 10 – men lanseringen av operativsystemet, som er beregnet på nettopp enheter som Surface Go 2, lar dessverre vente på seg.

En Surface Go 3 med Windows 10X og kanskje en kraftig Snapdragon-brikke, kan være det Go-serien nettopp trenger, står jeg her og tenker mens jeg leser rykter om at treeren kan drives av en AMD-brikke.

Test: På stedet hvil

Type Cover og Surface Pen

Vår erfaring er at en Surface Go eller Pro ikke er komplett uten tastatur og/eller penn, og derfor er det litt synd at tilbehøret fortsatt selges separat i stedet for å være en del av pakken.

For Microsoft markedsfører denne treenigheten sammen og sender aldri ut et testsett uten tastaturet. Surface Pen var ikke med denne gang, men vi bruker uansett tastaturet oftere enn pennen.

I bruk er det ingenting å si noe på Type Cover – det er nemlig identisk det vi testet med Surface Go i 2018. Tastaturet er dekket av det behagelige Alcantara-stoffet, og tross størrelsen er det fabelaktig i bruk.

Det får også pluss for å være bakbelyst slik at det er enklere å se tastene i mørket.

Surface Type Cover er lite, men veldig godt å skrive på. Det er bare synd det ikke medfølger i esken. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Surface Type Cover er lite, men veldig godt å skrive på. Det er bare synd det ikke medfølger i esken. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Når det gjelder Surface Pen, kan vi gjenta det vi skrev i den forrige testen da det i hovedsak er samme penn og skjermteknologi:

«Er du opptatt av tegning og å ta notater rett på skjermen, fås også en Surface Pen. Denne koster også rundt en tusenlapp. Du må regne litt forsinkelse på opptegningene, men dette er vesentlig bedre enn på de første utgavene av Surface vi testet. Det er absolutt mulig å både tegne og skrive med god presisjon etter litt trening.»

Konklusjon

Microsoft har vært et av de mest innovative selskapene i PC-bransjen de seneste årene, så det er alltid gøy å få et nytt Surface-produkt på testbenken, men Go-serien føler vi har et uforløst potensial.

Lyspunktene er at skjermen er strålende, Windows 10 fungerer greit nok med fingeren, støtte for både SIM- og minnekort, god byggekvalitet og at Type Cover, som selges separat, er ordentlig godt å skrive på og ikke minst, bakbelyst. En av styrkene med Surface Go 2 er at brettet gjør seg veldig godt som digital notatbok, og ikke minst seriefråtsing på senga.

Dog er ankepunktene kanskje de to viktigste aspektene, nemlig ytelse og batteritid, som gjør det vanskelig å anbefale Surface Go 2 for dem som ønsker litt mer kraftig og strømmetid før laderen må frem.

Her er den rimeligste iPaden et godt alternativ. Ikke bare er prisen mye lavere, den er både raskere og har bedre batteritid, og et langt bedre apputvalg.

Testresultat

Surface Go 2

God byggekvalitet
Flott skjerm
Både SIM- og microSD-kortleser
USB-C

Ytelsen
Tidsvis varm ved mye last
Hverken Type Cover eller Surface Pen medfølger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer