TEST: Panasonic SW20

Videokameraer med minnekort kommer i mange fasonger, SW20 er en vanntett nykommer fra Panasonic.

Publisert
Sist oppdatert

I april 2007 testet vi SDR-S10 fra Panasonic, du finner testen her. Nå har det kommet nye modeller, de første på testbenken er den vanntette utgaven. Litt senere kommer det en rimeligere modell som har fått navnet S7.

Sammenlignet med forgjengeren er det ikke mye av de vesentlige egenskapene som er endret, bortsett fra at Sw20 skal tåle støt, vann og støv/sand - tilpasset fysisk aktive personer som vil forevige sine og andres eskapader.

Alle kameraene i serien er svært kompakte, passer i de fleste lommer og veier heller ikke stort. Det bruker minnekort, støtter SDHC som nå er tilgjengelig i opptil 32 GB og tar opp i MPEG2 i 16:9 format.

SW20 er litt større og tyngre enn forgjengeren på grunn av den ekstra beskyttelsen, alle lokk har pakninger og mer solide låser enn det vi vanligvis finner på små elektroniske apparater. Likevel er det ikke store dimensjoner vi snakker om (tallene for S10 i parentes:

TEST: Panasonic SW2033,8 (31)x63,4(63)x115,4(114) mm og vekt 224 (182) gram.

Konstruksjonen ellers er helt lik, med betjeningsknapper etc plassert på samme steder. Lokk over linsen er fremdeles mangelvare, og med kameraets fasong og format er det svært lett å komme borti linsen med lillefingeren.

TEST: Panasonic SW20


Super-enkelt i bruk

Stort enklere kan det ikke bli, og kameraet er da ikke beregnet på folk med ambisjoner utover å fange artige situasjoner og legge det ut på nett eller kanskje brenne på DVD.

TEST: Panasonic SW20


Det er bare å folde ut displayet og slå på kameraet, så er det klart først etter ca 7 sekunder. Lukker du displayet og lar det stå i standby tar det under et sekund fra du bretter ut displayet til kameraet er klart til opptak.

Zooming med knappene på toppen er velkjent og fungerer utmerket. To opptaksknapper er også praktiske alternativer når man vil holde kameraet høyt eller lavt med forskjellig grep. Knappene er litt harde, slik at det er uungåelig å bevege kameraet litt når du starter og stopper.

Den elektroniske bildestabilisatoren fungerer slett ikke verst, bedre enn vi hadde fryktet.

Overføring til PC

Du kan enten bruke en kortleser som støtter SDHC (ikke alle som leser SD gjør det) eller bruke kameraet som kortleser ved å koble det til med USB. Fremdeles må du også koble til strømforsyningen, ellers vil ikke kameraet gjøre noe som helst.

Programmet Motion SD studio som følger med for overføring, redigering og avspilling fungerte utmerket. Det er svært enkelt i bruk og kjører raskt på relativt moderne PCer. Rendring av redigerte opptak til en ferdig film er raskt siden den er "smart" og ikke rendrer mer enn det som er endret ifbm overganger etc.

Det er også mulig å koble til en USB-DVD-brenner og brenne rett fra kameraet. Om det er så aktuelt er en annen sak, de fleste vil vel ønske å luke ut de verste blunderne før man sender fra seg en DVD.

Bildekvaliteten


Bildekvaliteten er den samme som tidligere, den tåler fint å vises i et skjermvindu i egen oppløsning. I fullskjermsmodus på en 22-tommers PC-skjerm er det ikke lilke sjarmerende.

Kobler du kameraet direkte til en moderne flat-TV blir det ikke så verst, hvis bildeprosesseringen i TVen er bra, men det er en del svakheter. Kontrastene er ikke alltid like gode, det kan se ut som om det er en del oppskarping i kameraet som sklir ut i blant.

Krever du god bildekvalitet har Panasonic en langt bedre løsning i sitt AVCHD-kamera på minnekort HDC SD5 som vi har testet nylig.

Til sin målgruppe og tenkte bruksområde er kvaliteten hos SW20 tilfredsstillende.

Pris og levering

SE20 kommer i februar og har en listepris på 3 600 kroner, mens S7 kommer i april og prises til 2 600 kroner.

Fulle spesifikasjoner finner du her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer