TEST: Pinnacle Studio 12

Den forrige versjonen var ingen fulltreffer, men denne gangen er det saker.

Publisert
Sist oppdatert

Videoredigering er et bevegelig mål. Så snart programvaren klarer å ta hånd om det rådende videoformatet, så dukker det opp et nytt. Fra VHS og Video8 til DV/DVD og så til HDV og nå AVCHD - det har skjedd mye.

Kravet til maskinvare har selvsagt økt, men utviklingen her ser ut til å aldri klare å ta igjen drømmen om håndteringen av video. Rendring av HD video og til og med ordinær DVD tar fremdeles opptil svært mange minutter, selv med raske maskiner.

Men det viktigste er at responsen under redigeringsarbeidet er god, så får man heller la maskinen jobbe i bakgrunnen eller for seg selv når den endelige rendringen skal gjøres.

Og her har det skjedd mye med Pinnacle Studio 12

Langt raskere og mer stabilt

Da vi testet Studio versjon 11 for drøyt et år siden var AVCHD et relativt ferskt. Etter hvert som tape forsvinner helt fra konsumentmarkedet - og det er bare spørsmål om tid, selv om en del tape-elskere holder igjen - vil AVCHD dominere totalt. Det er det som benyttes av alle de ledende kameraprodusentene, og det er det som "vant" distribusjon og dermed avspillings"krigen".

Derfor kan vi med glede konstatere at Studio 12 håndterte dialektene av AVCHD fra alle de tre kameraprodusentene vi har materiale fra (Sony, Canon og Panasonic) helt uten problemer.

Også selve manøvreringen i programmet er nå omtrent som ved DVD-redigering i tidligere Studio-versjoner, det går raskt og greit uten forsinkelser ved flytting, klipping og plassering på tidslinjen.

Vår testPC er den samme som vi brukte for et år siden, med Vista, Q6600 2,4 GHz quad-core prosessor, 4 GB minne, 8600GT skjermkort med 2 stk 24" Dell 2407WFP skjermer, 150 GB WD Raptor systemdisk og dedikerte 7200 RPM datadisker.

Med Studio 12 kan vi nå ha fullskjerm preview på vår høyre skjerm, med helt jevn flyt uten at det påvirker redigeringen!

TEST: Pinnacle Studio 12


Forøvrig er selve brukerflaten stort sett den samme som tidligere, og krever ingen ny læring av programmets grunnfunksjoner. Vi vil påstå at Studio fremdeles er et av de enkleste programmene å komme i gang med.

Mer ekstra ballast

Men alle nye versjoner av programvare må jo skilte med nye finesser og egenskaper. Det er en utfordring ikke minst for brukeren, som får enda flere valgmuligheter. Resultatet kan bli det rene kaos, her kreves begrensningens kunst. Mangel på innhold kan gjerne kamufleres i flittig bruk av effekter, men det fungerer bare unntaksvis.

For å gjøre det enkelt for brukeren og samtidig litt mer estetisk tiltalende, kommer de fleste videoprogrammer med ferdig maler. Pinnacle er ikke noe unntak, og du får nå et hav av overgangseffekter. Blant disse er Montage, som lar deg plassere bilder og videoklipp i bevegelige rammer. Disse er tilgjengelige som maler, og ser bra ut nesten uansett hva du putter inn i dem. Dette gir et "proft" resultat uten å virke overlesset, hvis da brukeren klarer å holde seg til noen få innslag og ikke bruke dette i hele filmen.

TEST: Pinnacle Studio 12


Disse overgangene kan være litt tunge å rendre hvis råmaterialet er i video HD-oppløsning. Stillbilder og lettere videoformater rendres langt raskere.

Ellers er utvalget av titler, menyer og alle slags maler større enn noen sinne.

Sluttresultatet

Når du har redigert videoen kan du nå lagre sluttresultatet i mange formater og på mange forskjellige media. Du kan brenne HD DVD, AVCHD og BluRay på DVD med en vanlig DVD-brenner, eller BluRay med menyer og det hele på BluRay-plater noe som selvsagt krever at du har en BluRay brenner i PCen.

TEST: Pinnacle Studio 12


Du kan også lagre alle mulige relevante filformater som MPEG-1/2/4, DivX, iPod, PSP, Real og Windows Media til harddisk eller andre medier, laste opp direkte til Yahoo!Video eller YouTube, eller spille over til DV-tape.

Hva koster det?

Studio 12 koster 499 kroner i grunnversjonen, Plussversjonen koster 799 kroner, Ultimate koster 1099 kroner og oppgradering fra en hvilken som helst tidligere versjon til Plus koster 549 kroner.

OBS: For å brenne BluRay plater må du ha Plus eller Ultimate-versjonen

Mer info om produktene finner du hos www.pinnaclesys.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer