TEST: Programvare for videoredigering

Ny flatskjerm og nytt videokamera? Hva med redigeringsprogram?

Publisert
Sist oppdatert

Alle som gjerne bruker penger på lyd og bilde har for lengst skaffet seg en stor og fin flat-TV. Mange har også glede av å gjøre egne opptak, og da er det naturlig å velge velge kamerautstyr som gjør at flatskjermen kommer til sin rett.

Men det er ikke bare å ta opp video, for å få et presentabelt resultat må det redigeres. Da trenger du et redigeringsprogram - men hva skal du velge?

Vi har testet 7 forskjellige programmer, inkludert gratisprogrammene iMovie som følger med i Mac OS X og Windows Movie Maker som følger med Windows Vista.

TEST: Programvare for videoredigering


Hva er viktig?

Det som er viktig når du skal velge videoredigeringsprogram er for det første at programmet støtter det kameraet du allerede har eller har tenkt å kjøpe.


Alle dagens programmer støtter vanlig DV-kamera som du får til et par tusenlapper. De støtter også brenning til DVD enten inne fra selve programmet, eller med et søsterprogram som følger med pakken.

Alle programmene lar deg klippe bort deler av opptakene og sette dem sammen i fri rekkefølge. De lar deg også legge på musikk, kommentar samt videoeffekter og forskjellige overganger. Men mer avansert redigering varier sterkt.

Dessuten støtter alle programmene eksport av filer i forskjellige formater, først og fremst for å spilles av fra PCen, legges ut på web eller sendes på mail. Men utover dette er det en del forskjeller.

Vil du blande forskjellige typer råmateriale, kanskje fra opptak du allerede har, sammen med nye opptak i et annet format? Vil du sette sammen opptak fra samme anledning gjort med flere kameraer samtidig? Vil du legge på lydeffektereller bearbeide lyden? Da kreves det mer av programmet enn det helt grunnleggende.

Entusiasten vil gjerne gå løs på oppgaven med et kraftig verktøy med det samme. Andre vil heller nærme seg litt forsiktig og få tak på det grunnleggende før de bruker penger.

Det er derfor vi også har testet Windows Movie Maker som følger med Vista, og for å sette det hele i et litt større perspektiv har vi også tatt med iMovie som følger med når du kjøper en Mac.

Testresultater:

Her er vår rangering av programmene:

TEST: Programvare for videoredigering
TEST: Programvare for videoredigering


Sony Vegas Movie Studio Platinum 8.0
Programmet er det mest fleksible og det kraftigste. Det er lett å bruke for de som har litt PCerfaring og gir deg muligheter og detaljkontroll som du ikke finner i de andre programmene i denne testen.


Pinnacle Studio 11
Dette programmet er også svært fleksibelt, kanskje enda lettere å lære, men går ikke like dypt og bredt som Vegas.

Bose Lifestyle 5 - for minimalistene.
Bose Lifestyle 5 - for minimalistene. Vis mer
Bose Lifestyle 5 - for minimalistene.
Bose Lifestyle 5 - for minimalistene. Vis mer


Apple iMovie
Vurdert selvstendig, uten å skule til operativsystem og maskinvare, er iMove et svært elegant program på de fleste områder. Det er utrolig kjapt og direkte når råmaterialet først er tygget ferdig ved innlesing, men denne prosessen tar dessverre veldig lang tid.


Nero Vision 5
I verktøykassen Nero 8 finner vi et fullt brukbart redigeringsprogram som kompletteres av en rekke beslektede verktøy som du kan ha nytte av. Funksjonene er ikke like omfattende, men for mange vil det være tilstrekkelig.

TEST: Programvare for videoredigering
TEST: Programvare for videoredigering
TEST: Programvare for videoredigering


Roxio Media Creator 10
Roxio har også en omfattende verktøykasse for forskjellige typer medier, og en av rosinene i pølsa er videoredigeringsprogrammet VideoWave. Det har mye til felles med Nero sin løsning, og er kapabelt til det grunnleggende og litt til.


Adobe Premiere Elements 4
Adobe har mange klraftige verktøy i sin portefølje, men Elements-serien er enkle utgaver. Har har de etter vår mening vært litt for enkle, med manglende støtte for de nye HD-formatene. For annen bruk er programmet utmerket, men det er ikke nok i denne sammenhengen.


Windows Movie Maker (Vista)
Programmet følger med operativsystemet og fugerer utmerket til å lære seg helt grunnleggende videoredigering, inkludert tekst, effekter, overganger og klargjøring til fileksport eller brenning på DVD. Men der stopper det. Vil du noe mer må du bla opp.

Oppfølgende tester
Vi vil dessuten fortsette å teste nye programmer etter hvert som de kommer. Siste ord er jo ikke sagt verken når det gjelder videoformater, kameratyper, lagringsmedia eller avspillingsmedier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer