Test MacBook Air M2

TEST: Råbra!

MacBook Air fortsetter å være vår favoritt-bærbare.

MACBOOK AIR M2: Apple gjør det meste riktig med den nye MacBook Air-modellen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MACBOOK AIR M2: Apple gjør det meste riktig med den nye MacBook Air-modellen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Vi satt igjen med et skuldertrekk etter å ha testa nye MacBook Pro 13 tidligere i sommer. En lansering som vi beskrev som den kjedelige sorten, som med den samme gamle designen, få USB-C-porter og Touch Bar, var en skuffelse sammenliknet med fjorårets MacBook Pro 14.

Den siste måneden har vi hatt MacBook Air M2 på testbenken – oppfølgeren til det som kanskje har vært det beste PC-kjøpet siden 2020, noe som gav oss høye forhåpninger til nykommeren.

MACBOOK AIR: Vi liker den oppdaterte designen, men vi falt ikke pladask for busslomma. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MACBOOK AIR: Vi liker den oppdaterte designen, men vi falt ikke pladask for busslomma. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

MacBook Air M2

Ny design, som er mer i stil med MacBook Pro 14, den er tynnere og lettere, nytt brikkesett er på plass, det samme er MagSafe-kontakt samt busslomme i skjermen.

Den nye modellen kommer også i nye farger, midnatt og stjerneskinn, i tillegg til de sedvanlige gråtonene stellargrå og sølvfinish.

Midnatt er blåsvart, avhengig av hvordan lyset treffer chassiset, mens stjerneskinn er lyst gull, eller sjampanjefarget om du vil. Dette er også fargen på testmodellen vi har fått inn, som for øvrig er utstyrt med 8 GB minne, 256 GB lagringsplass og en 8-kjerners grafikkprosessor (GPU).

Den pakka koster 15 990 kroner.

Her får du mye laptop for pengene, men du kan også konfigurere MacBook Air med mer minne, lagring og kraftigere GPU:

  • Ønsker du M2-modellen med kraftigere GPU, 10 kjerner, øker prisen med 1500 kroner.
  • 2500 kroner koster det å oppgradere til 16 GB minne og ytterligere 2500 kroner hvis du ønsker 24 GB, som er maks.
  • 2500 kroner er prisen for 512 GB lagring. Prisen øker med ytterligere 2500 kroner hvis du ønsker 1 TB, mens 2 TB koster 10 000 kroner mer enn 256 GB.

MacBookene kan dessverre ikke oppgraderes, så det er lurt å tenke grundig gjennom før du trykker på «kjøp».

Utseendemessig liker vi årets MacBook Air, med sitt mer kantede design, bedre enn modellen fra 2020, men vi savner det svarte feltet rundt tastaturet på MacBook Pro 14 – selvsagt en smakssak – og vi er ikke helt begeistret for busslomma midt på skjermen.

Samtidig er det kjekt at MagSafe-kontakten er tilbake, noe som gjør at vi har to ledige USB-C-porter når maskinen lades. Vi tenker ofte at det ikke er nok med to USB-kontakter, men må innrømme at i løpet av testperioden har vi ikke brukt mer enn én kontakt om gangen, så for vår del er bare to et akseptabelt utvalg.

Dog skulle vi gjerne sett at det var én på hver side av maskinen og ikke begge på samme side.

Busslomme her også ...

Én ting som går igjen i tester av MacBooker, er hvor fantastisk tastaturet og styreflaten er. MacBook Air M2 er selvsagt intet unntak, og problemene Apple hadde med det tidligere «butterflytastaturet» ser ut til å være et tilbakelagt kapittel.

I stedet for å gjenta til det kjedsommelige hvor godt både styreflaten og tastaturet er, kan vi oppsummere opplevelsen som kanskje den beste i klassen. På tastaturfronten får Apple konkurranse fra Lenovo ThinkPad og Microsoft Surface, men Apple er stadig et hestehode foran når det gjelder styreflater.

Mulig dette kunne vært løst bedre? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Mulig dette kunne vært løst bedre? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Et aspekt vi ikke liker like godt, er kameraplasseringen som gir et hakk øverst midt på skjermen, ikke ulikt busslomma på iPhone (som muligens ser ut til å forsvinne). Vi har sett andre PC-produsenter få plass til kameraet på minst like liten plass, så det er vanskelig å si hvorfor Apple har valgt denne løsningen.

Det hadde vært mer forståelig om de hadde gått for denne designen fordi de trengte plass til Face ID-sensorer, men inntil videre er det ingen MacBooker som har ansiktsgjenkjenning.

PS. Det er utviklere som har funnet opp fiffige bruksområder for busslomma. Bare se her:

Når det gjelder selve kameraet, kan det filme i opptil 1080p – mot 720p på MacBook Air fra 2020 – og det er faktisk imponerende lyssterkt og godt, med god kontrast og tydelige detaljer.

Her kan du vise deg fra din beste side i det daglige Teams-møtet.

Treg lader, vanvittig batteritid

I esken medfølger det en lader på beskjedne 35 watt, som ikke lader Mac-en spesielt raskt: Rundt 30 prosent på en snau halvtime. Det imponerer ingen, og vi skulle heller sett at Apple la ved den kraftigere laderen på 67 watt i esken.

Heldigvis er batteritida enestående så du er ikke avhengig av å bruke laderen altfor ofte. Vi kommer oss gjennom greit gjennom en arbeidsdag uten å måtte ta fram laderen, med rundt 50 prosent lysstyrke og der arbeidsoppgavene stort sett utføres i nettleseren, Mac-en kan fint strømme video i rundt 12 timer før den maser om mer strøm.

Tastaturet er som vanlig helt fantastisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tastaturet er som vanlig helt fantastisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kraftig!

Apple har imponert kraftig med sitt egenutviklede brikkesett, som har gitt et kraftig spark bak til konkurrentene. M1-brikka var en liten revolusjon i seg selv, og seinere har Apple fulgt opp med enda kraftigere M1 Max og M1 Ultra.

M2 plasserer seg over M1, den er svakere enn M1 Max og Ultra, men gir oss ingen den samme wow-følelsen som det første brikkesettet fra Apple. M1 var tross alt en revolusjon da den kom, og kanskje er det slik at vi tar den gode ytelsen for gitt og at det skal mer til for å begeistre oss.

Syntetiske ytelsestester, Geekbench i dette tilfellet, avslører at M2 er rundt 10 prosent kraftigere enn M1 på ren prosessorytelse. Den største forbedringen ser vi på GPU-delen, med en forbedring på rundt 20-30 prosent. Det er nyttig for videoredigerere, men også dataspillere selv om spillutvalget stadig ikke er like godt som på Windows.

Om vi opplever den økte ytelsen i praksis? Nei, i bruk syns vi MacBook Air M1 og M2 yter svært likt, og kan ikke ærlig si at vi opplever M2 som en kraftigere maskin.

I motsetning til MacBook Air M1, merker vi at M2-maskinen blir overraskende varm – i tilfeller for varm – når vi presser maskinvaren med krevende oppgaver, samt ytelsestester, men stort sett holder maskinen seg rundt normal temperatur, tross det vifteløse designet.

Ytelsestall MacBook Air M1 MacBook Air M2
Geekbench single17471937
Geekbench multi77778866
Geekbench compute1746427604
SSD lesehastighet2814 MB/s1462 MB/s
SSD skrivehastighet2011 MB/s1551 MB/s

Halvert ytelse

En liten kuriositet er at SSD-en i M1 har mye bedre lese- og skrivehastigheter enn M2. Apple har tilsynelatende valgt en tregere SSD-brikke i innstegsmodellen, det gjelder også MacBook Pro 13, så hvis du er avhengig av en raskere SSD, bør du gå for minst 512 GB.

Når det er sagt, er det ingen tvil om at Apple har gjort det aller meste riktig og at det er få andre bærbare PC-er i denne prisklassen som leverer så god ytelse som MacBook Air gir. Vi kan ha et tosifret antall nettleserfaner åpne, sammen med Photoshop/Lightroom, Spotify og mer uten at maskinen viser tegn til lugging.

Konklusjon

Apple leverer en såpass god opplevelse, takket være en kombinasjon av maskinvare og programvare som få andre kan matche, og MacBook Air fortsetter å være vår blant bærbare PC-er i denne prisklassen.

Uten at den er helt feilfri. Busslomma er en merkelig løsning, i tillegg til at maskinen kan bli overraskende varm under tung last. Flere vil nok også mene at to USB-C-kontakter er for få og at startprisen er høy.

Prisen kan vi si oss delvis enig i, og faktisk vil vi heller anbefale deg å kjøpe M1-modellen – med mindre du bare må ha det nyeste eller savner MagSafe – som gir deg veldig, veldig mye bærbar PC for pengene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer