TEST: Raskt trådløst nett fra PC til TV

Vil du kunne vise bilder og video, og høre musikk fra PCen eller internett-radio, på et helt annet sted enn der PCen står - for eksempel i stua? Vi har testet en ny trådløs Multimedia Receiver fra SMC, som bruker 802.11a/g eller kablet nett.

TEST: Raskt trådløst nett fra PC til TV
Publisert
Sist oppdatert

Selv om PC og TV stort sett er to forskjellige verdener, så er det situasjoner hvor det er aktuelt å dele PC-data med flere. Da er TV-apparatet, og ikke minst omgivelsene rundt, langt mer egnet.

Det som er interessant å dele er selvsagt bilder fra f.eks. digitalkamera, musikksamlingen og video, enten det er egne produksjoner eller spillefilmer man har lagret med TV-kort eller på annen måte.

Det er flere måter å gjøre dette på. Enten kan man ha en egen PC i stua, gjerne i nettverk med andre PCer. Da kan man overføre de mediafilene man vil dele med andre til stue-PCen, og vise disse på TVen. Du kan lese mer om dette vår artikkelserie om stuePC-prosjektet, som begynner med denne artikkelen.

En anne måte å gjøre dette på er med en nettverksenhet som dekoder mediadata og kobles til TVens video og lydinnganger. Vi har tidligere testet en Linksys Media Adapter som fungerte greit med bilder og musikk. Derimot støttet den ikke video, noe vi var litt skuffet over. Dette skyldes først og fremst at den bare støtter 802.11b trådløst nett, som er utilstrekkelig for video i TV-kvalitet.

Men nå har altså SMC lansert sin nye Ez-Stream, som støtter 802.11a/g og håndterer både musikk, bilder, video og internett-radio. Den har vi begynt å teste, her er første rapport.

Installasjon

TEST: Raskt trådløst nett fra PC til TV
TEST: Raskt trådløst nett fra PC til TV


Enheten er litt større en 1 CD i cover og omtrent like tykk som 3. Den står i et lite stativ og kan plasseres diskret ved siden av TV-apparatet. Dermed blir den lettere å akseptere for de av familiens medlemmer som ikke uten videre begeistres av enda flere tekniske dingser som plasseres i nærheten av husalteret. Telysholdere, lysestaker og blomstervaser i mange fantasifulle former derimot...

Tilkoblingene gjøres med phonoplugger, både til lyd og video. Vi hadde en SCART-overgang for hånden, så vi koblet Ez-Stream til DVD-spillerens ekstra kontakt. Da slapp vi å plugge ledningene inn i fronten på TVen.

Strømforsyningen er av typen "klump rett i kontakten", men passer også i de nye smale Euro-kontaktene.

Vi hadde satt opp en Asus ruter og trådløst aksesspunkt for anledningen, som støtter 802.11g. Først fant ikke Ez-stream noe trådløst nett, men dette skyldes at der var satt til standardverdier som skal fungere med SMC sitt trådløse utstyr. Etter at vi gikk inn i oppsettsmenyen og endret et par nettverksparametre med fjernkontrollen hadde vi kontakt.

På en PC i nettverket installeres programmet "Ez-Stram Universal MediaServer", og her velger du hvilke mapper som skal publiseres til Ez-Stream. Dette må vedlikeholdes, legger du til nye filer må du oppdatere listen. Dette kan også gjøres automatisk hver dag eller uke.

Du kan også sette opp adresser til Internett-radiostasjoner, men det testet vi ikke i denne omgang.

Systemet finner selv ut hvilke filer som hører til under de forskjellige menyene, basert på filtyper. Du finner altså ikke annet enn visbare filer under de respektive menyene.

I bruk

TEST: Raskt trådløst nett fra PC til TV
TEST: Raskt trådløst nett fra PC til TV


Systemet er meget enkelt å bruke. Du gjør alt fra fjernkontrollen, velger Audio, iRadio, Picture eller Video, finner filen i en liste og trykker play, stopp, neste eller forrige.

Oppstarten, og responsen generelt, er ikke av den raskeste, valgene skjer ikke øyeblikkelig, det tar gjerne et par sekunder før den lystrer.

BILDER
For visning av bilder kan du manøvrere i den eksisterende mappestrukturen som du har publisert , men alle videoene vises i en lang liste. Så om du har organisert filmer i en logisk og elegant mappestruktur, så er det helt bortkastet her.

Visning av bilder kan gjøres som slide-show med enten 10 eller 15 sekunders intervall, eller manuelt slik at du trykker >>|-knappen for å gå til neste bilde. Det tar så 3-4 sekunder før bildet kommer, og en info-ramme kommer og legger seg oppå bildet et par sekunder.

For å slippe dette, er det bedre å kjøre slide-show, og overstyre intervallene ved å trykke >>| eller |<<.

Filformater som kan vises er JPEG og BMP-filer.

TEST: Raskt trådløst nett fra PC til TV
TEST: Raskt trådløst nett fra PC til TV

VIDEO

Video vises ved å velge i listen og trykke OK. Etter bufring starter avspillingen.

Videoformatene som håndteres er MPEG1 (opptil 2 Mbps) og MPEG2 (opptil 4 Mbps).

Vi opplevde svært forskjellig oppførsel på våre testfiler, som vi har kodet i mange forskjellige bitrater. Generelt var MPEG2-filene ikke bra, med hakking og hopping. MPEG1 derimot fungerte greit.

Da vi koblet en nettverkskabel fra Ez-Stream rett i ruteren, gikk også MPEG2-filer greit.

Det følger ikke med noen programvare for å re-kode filmer til egnet bitrate.

MUSIKK
MP3-filer håndteres med programmet MusicMatch, som følger med, og du organiserer musikken i Album, All Songs, Artist, Genre eller Playlist.

Så er det bare å manøvrere med fjernkontrollen og starte og stoppe.

Konklusjon

Det er spesielt to ting vi savner:

1: Bedre manøvrering i Video-arkivet
2: Støtte for DivX

Vi har fått opplyst at det kommer en ny oppdatering i januar som skal ta seg av punkt 2, og det blir spennende.

Vi hadde også gjerne sett at manøvreringen generelt hadde blitt både mer fleksibel og raskere. Har var Linksys' Media Adapter vesentlig bedre, men den hadde verken støtte for video eller iRadio.

Vi har en følelse av at Ez-Stream er litt uferdig, men med godt potensiale, og kommer tilbake til videre testing av oppdaterte versjoner så snart de dukker opp.

Prisen ligger rundt 3 000 kroner.

SMC distribueres av Amitec AS, Dataleverandøren A/S og Komplett AS

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer