Test: Seagate hybrid SSD/Harddisk

Vi har testet Seagates nye løsning.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai lanserte Seagate en ny disk i Momentus-serien, i 2,5-tommers format og med 7200 omdreininger, i forskjellige kapasiteter. Det interessante med denne serien disker var imidlertid at de hadde innebygd 4 GB SSD, som fikk overført de mest brukte dataene av en egen kontroller på disken. Dermed vil data som leses ofte bli lest fra SSD, noe som er mye raskere enn fra en roterende disk. Dessuten er aksesstiden enormt mye kortere, noe som er vel så viktig med lesing av mange små filer.

Et slags hurtigminne?

SSD-delen fungerer på en måte som et slags hurtigminne, noe vi beskrev slik i vår forhåndsomtale av disken:

I alle harddisker sitter det et hurtigminne. Dette fungerer som buffer mellom systemet og skriving/lesing, slik at systemet ofte oppfatter disken som raskere enn den egentlig er. Data mellomlagres her slik at skrivingen kan gjøres etter hvert som mekanismen får gjort jobben. Data lese inn og beholdes også i bufferminnet, også under lesing, her bruker disken styrelogikk som sørger for at det er stor sjanse for at de neste dataene det spørres etter allerede har blitt lastet inn i hurtigminnet. Derfor virker disken raskere så lenge det ikke er snakk om mer data enn det er plass til i hurtigminnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer