TEST: Siemens trådløs telefon, WLAN og ruter - alt i samme boks

I stedet for å ha det rotete med mange bokser og ledninger til PC-nettverk og telefon, så kan du erstatte alle disse med en eneste boks fra Siemens. Vi har testet.

TEST: Siemens trådløs telefon, WLAN og ruter - alt i samme boks
Publisert
Sist oppdatert

Poenget med trådløst utstyr er å slippe å ha ledninger over alt, det sier seg selv. Men der hvor det trådløse utstyret møter kablene, har det en tendens til å samle seg svært mange kabler.

For de som fremdeles sverger til fasttelefon, og helst en trådløs, blir det dobbelt opp med basestasjonen hvis du i tillegg skal ha trådløst nett til din bærbare.

Siemens har samlet disse to basestasjonene i en boks, som håndterer både DECT-telefon og WLAN med 54 Mbit 802.11g.

Installasjon

TEST: Siemens trådløs telefon, WLAN og ruter - alt i samme boks
TEST: Siemens trådløs telefon, WLAN og ruter - alt i samme boks


Ruteren kobles til som vanlig til ADSL-modem eller kabelmodem fra WAN-kontakten. Det er også én LAN-kontakt til kablet nett på innsiden. Tanken er at man har en stasjonær PC stående der hvor Internettilkoblingen kommer inn i huset. Videre har man en eller flere bærbare med WLAN innebygget eller på PCMCIA-kort, eventuelt stasjonære PCer med trådløst kort i PCI-format eller som ekstern USB-enhet.

Trenger du flere PCer koblet til kablet nettverk, må du altså kjøpe en svitsj eller hub i tillegg.

Tilkoblingen til analog telefonlinje sitter på undersiden av basestasjonen (det finnes også en ISDN-utgave som heter SX550i). Du kan knytte opptil 6 trådløse håndsett til basestasjonen, disse kan også ringe internt til hverandre, og brukes som hustelefon.

Installasjonen gikk helt smertefritt, web-grensesnittet er det samme som brukes i SE505 som vi har testet tidligere. Testen med skjermdumper av grensesnittet finner du her. Vi testet for anledningen også med det samme Siemens-kortet i vår bærbare.

Ytelse

Vi fant at ytelsen var svært lik den tidligere Siemens-løsningen vi har testet. Den var ikke på topp blant 802.11g-løsningene, men fungerer greit. Spesielt er den lite følsom for avstand, den beste og jevneste overføringen oppnådde vi faktisk over størst avstand - fra hems til kjeller!

Men det er et stykke opp til den fenomenale ytelsen man kan oppnå med de siste utgavene av 108 Mbit WLAN-utstyr.

TEST: Siemens trådløs telefon, WLAN og ruter - alt i samme boks


Konklusjon

SX550 utmerker seg først og fremst som en praktisk løsning for de som vil slippe mange bokser og kabler. WLAN-ytelsen er ikke imponerende, men jevn og med god rekkevidde.

Hadde løsningen tilbudt IP-telefon i stedet for analog eller ISDN, så hadde det vært enda mer interessant. Men her ligger det nok en del standardiseringsarbeide som må ordnes opp i før dette blir en brukervennlig realitet som kan kobles til alle tilbydere. Så vi holder ikke pusten.

Prisen har vi sett til rundt 2 800 kroner for analog-utgaven. ISDN-utgaven er noe dyrere. Kontakt din Siemens-forhandler for et pristilbud!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer