Samsung Galaxy Book Flex

TEST: Solid comeback

Samsung har vært en savnet aktør i PC-bransjen i Europa.

GALAXY BOOK FLEX: Vi er spesielt imponert over batteritiden til Samsungs nye PC. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
GALAXY BOOK FLEX: Vi er spesielt imponert over batteritiden til Samsungs nye PC. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

I 2014 valgte Samsung å trekke seg ut av det europeiske PC-markedet, og nordmenn har siden den gang måttet se langt etter mobilkongens bærbare PC-er.

Da var det for mange en kjærkommen nyhet da Samsung forrige måned kunngjorde at de vender tilbake til Europa og Norge, og det med tre bærbare nyheter.

Galaxy Book

I Norge er det tydelig at Samsung satser på premiummarkedet. Den rimeligste av de tre PC-ene starter på i underkant av 15.000 kroner – det er Galaxy Book S – mens Galaxy Book Flex, som står foran oss på testbenken, har en prislapp på 23.400 kroner.

Til den prisen får du et 2.i-1-design med en berøringsskjerm på 13,3 tommer med QLED-panel (ja, samme opplegg som Samsungs dyreste TV-er), en tiende generasjon Intel Core i7-prosessor med Iris Plus-grafikk, 16 GB minne, lynrask 512 GB SSD-lagring og Samsungs S-Pen. Galaxy Book Flex har også Bluetooth 5, WiFi 6, 2 Thunderbolt 3-porter og kombinert UFS- og microSD-skuff.

Og ja, integrert trådløs lader i styreflaten.

Design

Samsung har fått et lite rykte på seg at de ofte kopierer Apple, men med Galaxy Book Flex gjør selskapet ingenting for å kopiere Apple. Heldigvis.

Flex er et friskt pust i laptopmarkedet, som ofte består av sølvgrå PC-er med svarte tastaturer; Flex kommer i en dyp og lekker blåfarge med en sølvlinje som omkranser maskinen. Hei, til og med tastaturet er blått.

Her går det stort sett i USB-C.
Her går det stort sett i USB-C. Vis mer
På høyre side sitter det to Thunderbolt 3-kontakter og S-Pen.
På høyre side sitter det to Thunderbolt 3-kontakter og S-Pen. Vis mer

På topplokket er det en enkel Samsung-logo i krom, og totalt sett er det en stilig PC vi sitter med foran oss. Sånn bortsett fra de to Intel-klistremerkene nedenfor tastaturet, men dem kan du heldigvis pille av. Ovenfor tastaturet har Samsung plassert en en diskré AKG-logo, som viser at det er datterselskapet som står for lyden.

PC-en er utstyrt med tre USB-C-kontakter, to av dem er Thunderbolt 3 og sitter på høyre side, mens du finner den tredje til venstre sammen med hodetelefonkontakten og den kombinerte UFS- og microSD-skuffen.

Sammen med Thunderbolt 3-kontaktene til høyre, befinner på-knappen seg - og oppbevaringsplassen til S-Pen når den ikke er i bruk.

Totalt sett er vi godt fornøyd med byggekvaliteten: Som Samsungs andre dyrere produkter virker alt godt skrudd sammen, men hengselet er litt i overkant løst og rister ved den minste bevegelse rundt skrivebordet.

Endelig en PC som ikke er sølvgrå og med svart tastatur. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Endelig en PC som ikke er sølvgrå og med svart tastatur. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Skjerm

Med AKG-lyd (Harman) og S-Pen (mobil) er Galaxy Book Flex en god kombinasjon av Samsungs andre divisjoner, og QLED-panelet avslører at også TV-avdelinga er delaktig i utviklinga.

QLED-panelet på Flex er et av de flotteste vi har sett på bærbare PC-er, kanskje kun slått av OLED-skjermen til Asus Zephyrus Pro Duo, med dype og varme farger. I appen Samsung Settings, en av mange Samsung-apper på PC-en, kan du enkelt bytte fargeprofil, men også aktivere HDR+, en antiflimmermodus og en utendørsmodus som øker lysstyrken til hele 600 nits.

Innendørs blir dette i overkant lyst, i hvert fall for undertegnedes øyne, men utendørs fungerer det skikkelig godt.

Skjermen er for øvrig på 13,3 tommer og har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. På denne størrelsen syns vi Full-HD holder i massevis og det forringer ikke batteritiden like mye som et 4K-panel gjør.

SKRIVE: Samsungs S-Pen medfølger. Den er litt liten, men fungerer greit til korte skriveøkter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SKRIVE: Samsungs S-Pen medfølger. Den er litt liten, men fungerer greit til korte skriveøkter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Oppløsningen avslører også at dette er en 16:9-skjerm. Midt i blinken for film- og seriefråtsing, men til produktivitet ønsker vi mer plass i høyden enn bredden og da føles 16:9 litt lavt og trangt.

Som nevnt over, er skjermen også berøringsfølsom og Samsungs S-Pen, som er kjent fra selskapets Galaxy Note-serie, medfølger. S-Pen til PC er tilsvarende den til Galaxy Note, som betyr at den er relativt mindre enn for eksempel Surface Pen, for å få plass inne i PC-chassiset.

Dermed føles den mindre som en vanlig penn og er ikke like god å holde i, men til kortere økter, som stort sett innebærer skribling i OneNote, syns vi det går helt fint.

Tastatur og styreflate

Én av tingene vi var litt skeptiske til var om det tynne designet vil føre til lav vandring og harde taster, men her ble vi positivt overrasket. Vandringen er for så vidt lav, men tastene er faktisk ganske gode å trykke på og oppleves ikke harde i det hele tatt. I tillegg hjelper det godt at tastaturet er svært stillegående.

Blant tastene og rett under Enter finner du for øvrig en fingersensor. Kanskje ikke den beste plasseringen, men den gjør definitivt jobben.

Fingersensoren har ikke den beste plasseringen, men den gjør jobben. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Fingersensoren har ikke den beste plasseringen, men den gjør jobben. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Styreflaten er det heller ingenting å utsette på og her har Samsung utnyttet plassen godt mellom tastaturet og ned til enden på PC-en. Den er glatt og responsiv og støtter flerfingergestene i Windows 10.

En fiffig detalj er at Samsung har integrert en 5-watts trådløs lader i PC-en. Det høres kanskje kjekt ut, men ulempen er at den sitter i styreflaten som betyr at du ikke kan bruke den når du lader mobilen eller ørepropper. Årsaken til plasseringen er ganske enkel: PC-chassiset er i metall og da fungerer ikke trådløs lading. Styreflaten er derimot i glass, som er egnet til denne type lading.

Men kall det gjerne en gimmik, for du kan enkelt koble til en ladekabel til PC-en og mobilladingen går mye fortere på den måten. Og så kan du jo også bruke PC-en samtidig.

WIRELESS POWERSHARE: Du kan lade mobiltelefonen din via PC-ens styreflate. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WIRELESS POWERSHARE: Du kan lade mobiltelefonen din via PC-ens styreflate. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
TEST: Solid comeback

Samsung-bonansa

Samsung har for alvor satt sitt preg på Windows 10 i Europa-comebacket, for her finner du flust av selskapets egen programvare. Flere av disse, som PENUP, Samsung Notes, Samsung Galleri og Direktemelding, er kjent fra Galaxy-mobilene, men du finner også dedikert PC-programvare som Samsung Update, Samsung PC Cleaner og Samsung Settings.

Sistnevnte er den mest nødvendige, og her kan du justere ladeinnstillinger, aktivere den trådløse laderen, endre fargeinnstillinger på skjermen. Samsung Update er også nyttig for driveroppdatering, men vi får stadig varsler om nye drivere selv om ingen er tilgjengelig.

At PC-produsentene legger ved egne apper, så lenge de ikke er masete eller på noen måte forringer opplevelsen, er egentlig helt OK, men programvare fra en tredjepart er vi ikke begeistret over.

Som antivirusprogrammet McAfee, eller «Samsung anbefaler»-mappa på startmenyen, eller «Bubble Witch 3 Saga» og «Candy Crush Friends». De to sistnevnte er på Microsofts kappe.

Samsung kjører hardt med egne apper og tjenester på Galaxy Book.
Samsung kjører hardt med egne apper og tjenester på Galaxy Book. Vis mer

Ytelse

Galaxy Book Flex er utstyrt med Intels Ice Lake-prosessor av typen i7-1065G7 med en klokkefrekvens på 1,3 GHz med en boost på 3,90 GHz. Det er faktisk samme modell som sitter i Microsoft Surface Book 3, og er kraftig nok til de fleste arbeidsoppgaver på farten.

Med 16 GB minne takler Flex også en relativt høy andel åpne nettleserfaner før det begynner å lugge, og PC-en har ingen problemer med mer krevende oppgaver som bilderedigering i PhotoShop.

Krevende spill er derimot ikke noe for Galaxy Book Flex, noe som skyldes det integrerte Iris Plus-kortet som ikke egner seg til noe mer en enkle spill. «Minecraft» er for øvrig null problem.

PC-en har også en ordentlig rask SSD-brikke med den hurtigste lesehastigheten vi har registrert, 3557 Megabyte per sekund, og en skrivehastighet på 2995 Megabyte per sekund. Det er det kun nyeste MateBook X Pro som slår, og det med knappest mulig margin.

Hva batteritid gjelder, opererer Samsung med opptil 20 timer på én lading. Vi klarte ikke å dra så mange timer ut av Galaxy Book Flex, men i våre tester hadde den ingen problemer med å gå gjennom en arbeidsdag og vel så det.

Faktisk setter PC-en ny rekord blant PC-ene vi har kjørt gjennom batteritesten i PCMark 10. Hele 14 timer og 5 minutter klarte Galaxy Book Flex i testen – nærmeste konkurrent er HP Envy 13 (2019) som greide 11 timer og 50 minutter.

Blått er flott? Samsung Galaxy Book Flex skiller seg i hvert fall ut fra mengden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Blått er flott? Samsung Galaxy Book Flex skiller seg i hvert fall ut fra mengden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Samsung er tilbake i PC-markedet i Europa, og det med et brak. Selskapet sparer ikke på stort ved introduksjonen av Galaxy Book Flex – en PC som skårer høyt på byggekvalitet, skjerm, batteritid, tastatur og styreflate.

TEST: Solid comeback

QLED-panelet er et smykke i seg selv, og er blant de beste vi har sett på en bærbar PC. Batteritiden er også i det øvre sjiktet. I tillegg hjelper det godt at vekten ikke er mer enn 1 kilo og at fotavtrykket er ikke er spesielt stort.

Dette gjør Galaxy Book Flex til en ypperlig PC til den som ønsker en PC de kan bruke på farten og som er kraftig nok til student- og kontorarbeid.

Hvis du ikke har bruk for 360-designet og ikke kommer til å bruke S-Pen noe særlig, bør du nok heller rette blikket mot Galaxy Book Ion eller kanskje MateBook X Pro. For merk deg et av minusene ved PC-en: nemlig et litt løst skjermhengsel som gjør at skjermen beveger seg ved den minste bevegelse på underlaget.

Testresultat

Samsung Galaxy Book Flex

Nydelig skjerm
God kvalitet på tastatur og styreflate
Godkjent batteritid
USB-C over hele linja
Stillegående
Solid fingersensor

Høy innstegspris
Litt løst skjermhengsel
Windows Hello ansiktspålogging er et savn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer