Microsoft Surface Pro 6

Test: Surface Pro er fortsatt standarden blant hybrider

Men Microsoft har ikke gjort store krumspring siden sist.

ARBEIDSJERN: Surface Pro 6 er kanskje den heftigste PC-hybriden på markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ARBEIDSJERN: Surface Pro 6 er kanskje den heftigste PC-hybriden på markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Da Surface-serien først ble lansert, var ikke Norge en del av det gode selskap. Det ble endret for et par år siden da vi her på berget plutselig ble en del av «Wave 1»-runden til Microsoft og lovnader om lansering av produkter i Norge samtidig som i USA.

Uten videre forklaring ble Norge fjernet, og flere andre land, fjernet fra den første bølgen, og det er ikke før nå nylig at Surface Pro 6, Surface Laptop 2 og beistet Surface Studio 2 ble offisielt tilgjengelig her til lands.

Har ventetiden vært verdt det? Ja, det vil vi si.

Surface Pro 6

Med Surface Pro-enhetene har Microsoft skutt fart på en ny serie med enheter i PC-markedet, og de har fått Apple og Samsung til å følge på med henholdsvis iPad Pro og Galaxy Tab.

At du er først, betyr ikke nødvendigvis at du vil forbli best, men i PC-verdenen er det få produsenter som kan matche Microsoft på denne fronten hva design, funksjonalitet og ytelse angår.

Tilbake i svart. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tilbake i svart. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Tastaturet er godt å skrive på. Styreflaten er kanskje litt liten, men den gjør jobben. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tastaturet er godt å skrive på. Styreflaten er kanskje litt liten, men den gjør jobben. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Min personlige mening er at Lenovo med ThinkPad X1 tablet er nærmest. Mye takket være et ganske godt tastatur og en byggekvalitet på øverste hylle, men Surface-serien er noen hårstrå bedre totalt sett.

Det har ikke skjedd altfor mye fra Surface Pro 5 til Pro 6, men her har du høydepunktene:

  • Ny og kraftigere prosessor
  • Chassiset er svart
  • Bedre batteritid

Detaljer som design, størrelse, skjermoppløsning og tilkoblingsmuligheter er tilsvarende forgjengeren. Det betyr altså at Microsoft ikke har funnet plass til USB-C i Surface Pro 6. Ladingen skjer fremdeles via Microsofts proprietære, magnetiske ladekontakt.

Fordelen med denne løsningen vet alle som har eid en Surface-enhet eller en MacBook Pro med MagSafe, men fordelene med USB-C er så mange - én lader til alle dingsene dine, lynrask dataoverføring, støtte for video og så videre - at vi håper at Microsoft hopper på toget.

Surface Pro 6 har følgende kontakter:

  • 1x USB 3.0
  • 3,5 mm kontakt
  • Mini DisplayPort
  • Surface Connect-port
  • Surface Type Cover-port
  • microSDXC-kortleser

Fantastisk skjerm

Det er tydelig at Microsoft kjører på med det sikre når det gjelder Surface Pro-serien. Noe vi egentlig skjønner godt da det sjeldent er noe poeng i å endre på noe som fungerer. Derfor kan det ofte som om vi gjentar oss selv når vi skriver om en ny Surface Pro-enhet.

Byggekvaliteten er enestående - alt er godt skrudd sammen - og det oser premium over Surface Pro 6. I en tid der nesten alle, dyrere bærbare PC-er er sølvgrå, er det positivt å se at Microsoft har gått tilbake til den svarte utformingen til Surface Pro-serien. Pro 6 er rett og slett ganske lekker.

Microsoft sverger til sin egen ladekontakt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Microsoft sverger til sin egen ladekontakt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Skjermen på 12,3 tommer er like så, og det er godt å se at Microsoft leder an med 3:2-format. Vi håper samtlige PC-produsenter innser at dette formatet er mye bedre enn 16:9 som føles bredt, lavt og trangt. Panelet er høyoppløst (2736 x 1824 piksler) og har levende og dype farger.

Etter nye iPad Pro kom på markedet i fjor høst, vil rammene kanskje føles noe brede på Surface Pro 6, men de gir i hvert fall plass å holde fingrene på.

Samtidig er det også plass til Windows Hello-sensoren for sikkert ansiktspålogging. Windows Hello er noe av det første vi setter opp når vi tester datamaskiner som har det, og pinkode benyttes sjeldent til pålogging. Har du brukt en PC med Windows Hello, vet du sikkert selv hvor godt det fungerer.

Ganske bra innsynsvinkel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ganske bra innsynsvinkel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Hva Type Cover og Surface Pen gjelder, er det egentlig få nyheter å melde fra forrige generasjon. I testpakken hadde Microsoft sendt med Signature Type Cover som er en mer eksklusiv variant av tastaturomslaget.

Det er utformet i stoffet alcantara som også pryder området rundt tastaturet på Surface Laptop. Alcantara er mykt og behagelig samtidig som det skal være ganske slitesterkt.

Vår erfaring etter rundt et halvt år med Surface Laptop, er at det fortsatt både ser og føles som nytt, men et raskt søk på nett viser at flere har andre opplevelser. Det kommer kanskje an på hvordan du behandler produktet.

Skrivefølelsen er for øvrig helt toppers med lang vandring på tastene som er forholdsvis stillegående. Vi liker spesielt godt at Type Cover er bakbelyst, noe det offisielle iPad Pro-tastaturdekselet ikke kan skilte med.

Styreflaten er utformet i glass og støtter flerfingergester i Windows 10, men for noen er den kanskje i minste laget.

God ytelse, bedre batteritid

Vår testmaskin er utstyrt med en Intel Core i7-8650U-prosessor med en basis klokkefrekvens på 1,90 GHz, 16 GB minne og en SSD-enhet på 512 GB. Oppsettet er derfor et glimrende utgangspunkt for å sammenlikne med Surface Pro vi testet på tampen av 2017.

Surface Pro 6 kan også utstyres med Intel Core i5-8250, 8 GB minne og mellom 128 GB og 1 TB lagringsplass. Hvis du har råd og lyst, naturligvis.

Surface Pro 5 Surace Pro 6
Passmark33573532
CPU63939601
GPU (3D)17211108
SSD l/s977 MB/1,67 GB1,65 GB/920 MB
Batteri video536 min627 min

Interessant nok viser ikke ytelsestestene i Passmark at er årets Surface Pro er overlegen forgjengeren, og faktisk er det sistnevnte som kommer best ut i diverse tester. Blant annet i grafikkort-delen. Det skyldes at i7-utgavene av Pro 5 var utstyrt med kraftigere Intel Iris Plus 640-grafikk, mens årets modell har Intel UHD Graphics 620 - begge er interne løsninger, men Iris er kraftigere.

I praksis tror vi det er vanskelig å bedømme om den ene er raskere enn den andre, og Surface Pro 6 har håndtert alt vi har kastet mot den. Kort oppsummert er det mest krevende vært redigering av bilder i Adobe Lightroom og Photoshop, noe PC-en ikke har noen problemer med.

Støynivået er for det meste lavt, men under tung last som for eksempel ytelsestester, er det mer suselyder fra viftene.

Som andre blanke skjermer, må du forvente litt gjenskinn. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Som andre blanke skjermer, må du forvente litt gjenskinn. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Mens opplevd ytelse er ganske så likt, kan nykommeren skilte med bedre batteritid, som mange føler er mer viktig enn super ytelse, spesielt dem som kjører hybridmaskin.

Batteritiden på Surface Pro-enhetene blir stadig bedre. Surface Pro 4 holdt det gående i 6 timer i vår batteritest, den forrige vi testet klarte i underkant av 9 timer mens den nyeste modellen strømmet video i 10 timer og 27 minutter før det sa stopp.

Microsoft selv oppgir 13,5 timer med lokal videoavspilling.

Til kontorbruk opplever vi at Surface Pro 6 leverer mer enn nok til at du ikke trenger å flikke frem laderen i løpet av en arbeidsdag. Hvis du er på vei ut i møte og PC-en har lite strøm igjen på batteriet, er det greit å vite at ladingen går forholdsvis raskt, så du trenger ikke å lade lenge for å fylle opp batteriet.

Litt stort, men Surface Pro 6 fungerer fortsatt godt som nettbrett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Litt stort, men Surface Pro 6 fungerer fortsatt godt som nettbrett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Hvem er den egentlig for?

Det er ingen tvil om at Surface Pro er solide hybrid-PC-er, men det er ikke enheter som er for alle brukere der ute. Studenter og personer som ønsker å ha med en lett og tilgjengelig datamaskin på reise, vil dra stor nytte av Surface Pro 6 og hva den tilbyr.

Sofasurfere derimot vil kanskje ha mer glede av en iPad eller et Android-nettbrett. Først og fremst på grunn av prisen. Innstegsprisen er 10.490 kroner, da får du en Surface Pro 6 med 128 GB lagring, 16 GB minne og en Intel i5-prosessor. Trenger du penn og tastatur, må du legge til minst 2000 kroner oppå der.

I tillegg er det fortsatt slik at det ikke bugner over av berøringsoptimaliserte apper for Windows 10. Du finner Microsofts kontorpakke, Office, og apper som Spotify, Netflix og VLC i Microsoft Store, men utvalget er mange ganger bedre i Apples App Store og Googles Play Store.

Er du ute etter en PC på du kan bruke både til studier og litt spilling på fritiden, må du kanskje se deg om andre steder. Surface Pro 6 takler minimumskravene til både «Fortnite» og «Minecraft» - vi er tvilende til hvordan opplevelsen er på førstnevnte, men «Minecraft» bør gå som en lek - men den nye farsotten «Apex Legends» kan du bare glemme.

Konklusjon

Microsoft leverer en Surface Pro 6 som egentlig er som forventet og uten de store overraskelsene. Prosessoren er byttet ut med en nyere som er både kraftigere og mer strømgjerrig, samtidig som chassiset er malt svart.

Ellers er det meste som før, så da vet du egentlig hva du får hvis du kjøper nyeste Surface Pro: en velbygd PC med en fantastisk berøringsskjerm med levende farger, god ytelse og batteritid og en solid, integrert støtte.

Vi kan dog ikke legge skjul på at vi er skuffet over at Microsoft ikke har funnet plass til fremtidsporten USB-C i den nyeste generasjonen med Surface Pro, men maskinen har i det minste standard USB-kontakt.

Vår testmaskin koster nærmere 20.000 kroner i billigste nettbutikk i skrivende stund. Det er mye penger. Innstegsvarianten med Core i5, 8 GB RAM og 128 GB SSD koster rundt 10.500 kroner. Husk at tastaturdeksel og penn er ekstrautstyr som du må kjøpe separat.

Testresultat

Microsoft Surface Pro 6

Lekkert design, god ytelse, flott skjerm i 3:2-format, Windows Hello-ansiktspålogging.

Mangler USB-C, tastatur og penn må handles separat, høy pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer