iMac M1

Test: Tynn og superkraftig

Apples M1-brikke fortsetter å imponere, men nye iMac er ikke helt perfekt.

IMAC M1: Vi lar oss begeistre av Apples nye alt-i-ett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
IMAC M1: Vi lar oss begeistre av Apples nye alt-i-ett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Under Apples Spring Loaded-arrangement tidligere i år, var det blant annet iMac som stjal overskriftene. Kanskje i tospann med iPad Pro M1.

AirTag var også blant de spennende nyhetene, men vi ble alt annet enn imponert da vi testet den og trillet terningkast 3.

Men hva gjør iMac M1 så spennende? Først og fremst den nye og mer moderne designen, sammen med de fargeglade modellene som skiller seg litt ut på skrivebordet. Innmaten er også interessant med den kraftige M1-brikka og en skjerm flere bare kan drømme om å få stående på sine kontorpulter.

Endelig smalere ramme og et mer moderne uttrykk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Endelig smalere ramme og et mer moderne uttrykk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konfigurasjoner og oppgraderinger

Innstegsmodellen har åttekjerners prosessor og en grafikkprosessor (GPU) med syv kjerner og leveres med 256 GB SSD-lagring og 8 GB, samt to Thunderbolt-porter. Denne modellen koster 15 290 kroner.

Denne utgaven kan kun konfigureres i tre av syv farger: blå, grønn, rød og sølv.

Vår testmodell, som også kommer i fargene lilla, oransje og gul, er versjon med en åttekjerners GPU og to ekstra USB-kontakter, og har 512 GB lagringsplass og 16 GB minne. Da er prisen 22 490 kroner.

Her tar Apple seg godt betalt med 2500 kroner å doble minnet til 16 GB og samme sum for å doble SSD-en til 512 GB. Ønsker du 1 TB koster det ytterligere 2500 kroner, mens 2 TB koster 10 000 kroner ekstra fra 256 GB.

Vi anbefaler at du går for 16 GB minne for en fremtidsrettet modell, og avhengig av bruk enten går for 256, 512 eller 1 TB lagring. Har du mye plass i nettskyen, kan du klare deg med 256 GB, men ellers er 512 GB den gylne middelvei.

En ting du må være klar over, er at minne og lagring ikke kan oppgraderes i ettertid – dog kan du koble til en ekstern lagringsdisk.

Design

I en årrekke har iMacene hatt en forholdsvis lik utforming. Stilren sådan, men en tykk skjermramme, spesielt nedenfor skjermen ofte bare kalt «hake», og en dyp og kurvet bakside har ført til at alt-i-ett-PC-en ikke lenger ser like moderne ut som da den kom.

Nye iMac M1 stiller i en helt annen klasse, med en smal ramme – haken er fortsatt der for et sted må maskinvaren sitte, men er ikke like stor – en tykkelse på en drøy centimeter. Det ser nesten ut som en forvokst iPad, og er kanskje den lekreste alt-i-ett-maskinen på markedet.

Baksiden er i en dyp oransjefarge, mens fronten er nærmere lakserosa. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Baksiden er i en dyp oransjefarge, mens fronten er nærmere lakserosa. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Apple har også hentet litt inspirasjon fra eldre Mac-er, og iMac M1 tilbys i syv ulike farger. Testmodellen vår er oransje, der baksiden og foten er i en dyp og fin oransje, mens vi føler at fronten nærmer seg mer lakserosa.

Det vi syns ødelegger litt av en ellers flott design, er den hvite rammen rundt skjermen. En kan jo lure på hvorfor Apple ikke gikk for en svart ramme, det er tross alt en grunn til at TV-er flest har svart ramme, men alt i alt er det en flott PC vi sitter med foran oss.

På baksiden sitter for øvrig de fire USB-C-kontaktene sammen med strømknappen. Minijacken finner du på den venstre siden av skjermen.

De fire USB-kontaktene sitter på baksiden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
De fire USB-kontaktene sitter på baksiden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Så hva med ethernet, HDMI og vanlig USB? Vår testmodell har en ekstern strømforsyning med integrert ethernet-kontakt, men HDMI og vanlig USB får du ikke. Ekstra synd er det med mangel på video-inn, ettersom iMac har en strålende skjerm og på hjemmekontoret har vi stående en Xbox Series S som bare venter på å bli koblet til. Men den gang ei.

Skjermen

Apple er kjent for å levere gode skjermer i Macene sine, og iMac M1 er selvsagt intet unntak.

Oppløsningen på skjermen er på 4480 ganger 2520 piksler og den er en fryd å bruke takket være høy oppløsning, god lysstyrke på 500 nits og gode og naturlige farger.

Prikken over i-en er Apples True Tone-teknologi som tilpasser fargetemperaturen etter omgivelsene og gjør skjermbildet mer behagelig å se på. True Tone er kanskje mest kjent for iPhone- og iPad-brukere, men teknologien er minst like god på Apples datamaskiner.

Og mens vi takker nei til konfigurering av Siri og Apple Pay under oppsettet av Macen, svarer vi alltid ja til True Tone.

Når det gjelder tilpassing av skjermen, kan den vinkles, men dessverre ikke justeres i høyden.

M1-brikka sørger for et solid opplevelse med iMac M1. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
M1-brikka sørger for et solid opplevelse med iMac M1. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Ytelse

Apple pekte nese til resten av industrien da de ved lanseringen av M1-maskinene i fjor viste at joda, det er fullt mulig å lage et ARM-brikkesett for datamaskiner som leverer en god opplevelse og vel så det.

M1-brikka til Apple er en liten revolusjon i seg selv, og ytelsestester fra MacBook Air M1, som vi testet i fjor, viser at Apple har gjort veldig mye riktig. Så da overrasker det ingen at også ytelsen til iMac M1 er helt solid.

Vi har i hovedsak testet iMacen som en kontormaskin. Her går det mye i surfing, tekstredigering, e-post, strømming av video og lyd, litt redigering i PhotoShop og Lightroom, samt Slack og Teams.

I løpet av testperioden har vi ikke opplevd mye ventetid og at ting henger seg opp eller går sakte – det har vært litt, men ikke nevneverdig – og det meste flyter som varm kniv i smør.

Maskinen vekkes øyeblikkelig fra dvale når du trykker på tastaturet og du er inne og jobber på sekundet, men oppstartstiden er overraskende treg. Ikke at det er kritisk tregt, men dette er kanskje den ene tingen min snart åtte år gamle Dell XPS alt-i-ett slår iMac M1 på.

Mus og tastatur

Apple bruker ordet magisk i produktnavnene til det medfølgende tastaturet og musa, men personlig syns jeg det er lite magisk ved dem.

Både Magic Mouse og Magic Keyboard har en detaljfarge i samme stil som iMacen, men den største nyheten har tastaturet med integrert fingersensor.

TOUCH ID: Endelig har Mac-tastaturet Touch ID. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TOUCH ID: Endelig har Mac-tastaturet Touch ID. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det blir nesten ikke mer sømløst enn å logge inn på PC-en eller autentisere seg i macOS ved å tæppe fingeren på sensoren, enn å taste pin eller passord, og det er minst like sikkert.

Ellers er Magic Keyboard godt å skrive på, men det er et eller annen med den smale modellen, altså uten numerisk tastatur til høyre, som gjør at det ikke er like kjekt i bruk som storebroren eller -søsteren, om du vil.

IRRITASJONSMOMENT: Magic Mouse er stil, men i bruk er den alt annet enn ergonomisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbuo
IRRITASJONSMOMENT: Magic Mouse er stil, men i bruk er den alt annet enn ergonomisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbuo Vis mer

Magic Mouse er kanskje det største minuset i iMac-pakken. Den er pen å se på, og det er kanskje det eneste som er positivt med den, mener vi. Mac-musa er alt annet enn ergonomisk og det negative inntrykket forsterkes av den merkelige plasseringen av ladekontakten på undersiden av musa.

Konklusjon

Apple gjør det meste riktig med iMac M1. Vi tar imot et mer moderne uttrykk med åpne armer, men undrer samtidig oss over den hvite rammen rundt skjermen.

Som forventet, leverer M1-brikka så det holder, for det er en fryd å bruke Apples lekre alt-i-ett-PC. Den vifteløse designen gjør også at iMacen er helt stillegående.

Det er også blitt gjort en god jobb med både kamera og integrerte mikrofoner, som gjør at du både ses og høres tydelig på Teams.

Dog er ikke alt rosenrødt. Magic Mouse er et kapittel for seg, og det er dyrt med ekstra minne og lagring. Du kan heller ikke oppgradere i ettertid.

Mange hadde nok satt pris på Bootcamp med Windows, og en annen ting vi savner er video-inn for å koble til for eksempel en konsoll når arbeidsdagen er over.

Testresultat

iMac M1

– Stillegående
– Nydelig skjerm
– Rask!
– Touch ID på tastaturet
– Stilren design(, men den hvite rammen ...)
– Godt kamera og gode mikrofoner

– Dyre oppgraderinger
– Kan ikke oppgraderes i ettertid
– Ikke Bootcamp med Windows
– Magic Mouse
– Mangler video-inn

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer