TEST: X-Fi Surround for USB

Surround fra bærbar eller oppgradere PCen? Vi har sjekket ut Creative sin nyeste X-Fi enhet.

Publisert
Sist oppdatert

Det er tre muligheter å velge mellom når du skal ha lyd i PCen. På en stasjonær bruker du enten den interne lyden som sitter på hovedkortet, eller du monterer et lydkort i en av kortplassene, eller du kobler til en ekstern lydenhet til USB eller FireWire. På en bærbar gjelder det samme, men i stedet for et internt lydkort må du velge et innstikkskort for Cardbus eller ExpressCard.

På stasjonære PC-er har det jo blitt standard med både surround på analoge utganger for tilkobling til PC-høyttalere og digital ut for tilkobling til receiveren i surroundanlegget. De aller fleste bærbare har som regel bare stereo ut, men en del har digital ut til surround.

Alternativer

Men det er ikke alle som er fornøyd med den interne lyden. Det kan være at den er belemret med støy i forskjellige varianter, eller mangelfulle drivere som gjør at lyden påvirkes av annen PC-bruk. Typisk er at du hører ulyder hver gang du f.eks. flytter et vindu på skjermen.

Noen er kanskje ute etter effekter i forbindelse med spill eller manipulering av lyd, andre vil gjerne koble et lite PC-surroundanlegg til sin bærbare.

Det finnes fremdeles mange lydløsninger å velge mellom for intern eller ekstern bruk. De aller fleste er beregnet på bruk i lydstudio, men Creative er en av de få produsentene som holder stand og tilbyr løsninger for underholdningsbruk som byr på noe ekstra.

Vi har testet en ekstern flerkanals USB-lydenhet fra Creative, Audigy 2, men det er en del år siden. Testen finner du her. Siden den gang har Creative utviklet flere nye løsninger, den siste generasjonen kalles X-Fi og kommer i mange varianter. Vi har testet Creative XMod og Creative X-Fi .

X-Fi 5.1

Det fulle og hele navnet er Creative USB Sound Blaster X-Fi Surround 5.1. Det er en USB 2.0 enhet i blank sort utførelse, med en stor volumknapp i det ene hjørnet.

TEST: X-Fi Surround for USB


På baksiden har den 3 par utganger for 5.1 lyd: front høyre og venstre er på phonokontakter (overgang til minijack følger med) mens de to andre parene (bak høyre/venstre og senter/sub) er på minijacker. Her sitter også en optisk utgang (SPDIF) og USB-kontakten.

TEST: X-Fi Surround for USB


På kortsiden er det også utgang til hodetelefoner, pluss mikrofon og linjeinngang - alle på minijack.

TEST: X-Fi Surround for USB


Boksen er såkalt class-compliant, som betyr at om du plugger USB-kabelen fra boksen rett i PCen vil Windows' standard USB-lyddrivere installeres, du kan begynne å bruke den med en gang og velge egenskaper i Windows' kontrollpanel.

Men da får du ikke utnyttet alle de ekstra egenskapene, Creatives egne drivere må installeres for å aktivere disse, samt styreprogrammene.

Når alt er på plass får du tilgang til et omfattende utvalg av muligheter. Fra finjustering av delefrekvensen for sub'en til spillefekter og Crystalizer, som skal forbedre MP3 lyd og gjenskape det som ble borte under komprimeringen. Nettopp. Det er ikke mulig, men at det kan sette en piff på lydbildet er en annen sak.

Vi har samlet alle menyene i kontrollprogrammet i dette fotoalbumet, her får du oversikt over alle mulighetene.

Hvordan låter det?

Lydkvaliteten er det ingen ting å si på i den grad det er mulig å bedømme denne i en typisk sammenheng. Her er det dessuten høyttalerne og rommet som har overlegent mest å si.

Men X-Fi-boksen oppførte seg helt uproblematisk, uten skurring, hakking eller annet man vil slippe å høre.

Effektene er i siste instans en smaksak, men de er av god kvalitet om ikke i direkte konkurranse om profesjonelle studioeffekter.

Spilleffektene og Crystalizer-forbedringen av matte lydbilder er kanskje det som brukerne har mest glede av, og det låter absolutt troverdig. Likevel er det en form for "lydsminke" - er den godt utført ser du den ikke, men legger først merke til den når den tas av...

CMSS-3D-effekten gir et surroundperspektiv på stereolyd, og plasserer stemmer foran lytteren og instrumentene omkring. Det er interessant, men resultatet varierer sterkt med utgangspunktet. Det kan låte overbevisende på enkelte ting og helt feil på andre. Men det er bare å prøve seg fram, smaken er som kjent delt. Den kan jo dessuten slås av. Effekten altså.

Konklusjon

Creative USB Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 gir deg nye muligheter sammenlignet med enkle lydløsninger i bærbare og stasjonære.

Uten effekter er det en solid lydløsning for både musikk, spill og film, med effektene kan du leke deg fram til nye lydbilder etter smak og behag.

Boksen kommer i salg i begynnelsen av juni og har en listepris på 699 kroner.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer