Apple iMac mot Microsoft Surface Studio 2

TESTDUELL: Samlet verdi er nesten 90.000 kroner

En test litt utenom det vanlige, men vi var bare nødt til å se disse lekkerbiskene i duell.

ALT-I-ETT-BONANSE: Surface Studio 2 til venstre og iMac 27" til høyre er to lekre datamaskiner. Foto: Pål Joakim Pollen
ALT-I-ETT-BONANSE: Surface Studio 2 til venstre og iMac 27" til høyre er to lekre datamaskiner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger er det ekstra gøy å tester PC-er, som for eksempel når man har to modeller som til sammen koster nærmere 90.000 kroner stående på et skrivebord foran deg. De seneste ukene har vi testet ut Apple iMac 27 mot Microsoft Surface Studio 2 - to av de heftigste alt-i-ett-PC-ene på markedet.

Apple er en gammel traver i denne kategorien og lanserte sin første alt-i-ett helt tilbake i 1998, nemlig iMac G3. Microsoft derimot, er relativt ferske og kom ikke med egne PC-er før 2012. Surface Studio ble lansert høsten 2016, og i fjor kom oppfølgeren.

Microsoft kom kanskje sent til PC-markedet, sånn maskinvaremessig, men de kom godt og har innovert på flere områder. Spesielt på design har Surface-maskinene gjort seg bemerket, og Surface Studio er noe av det aller lekreste du finner på PC-markedet - selvsagt avhengig av hvem du spør.

De to modellene vi har tatt inn til test, er fantastiske på alle mulige måter. iMac-en, som faktisk er drøyt 10.000 kroner rimeligere, er utstyrt med en ordentlig kraftig Core i9-prosessor, Radeon Pro Vega 48-grafikkort fra AMD og en enestående skjerm med 5K-oppløsning. Surface Studio-en leveres med en litt mindre kraftig prosessor, men har attpåtil hele 32 GB arbeidsminne, GTX 1070-grafikkort fra Nvidia og en fantastisk berøringsskjerm.

Spesifikasjoner

iMac Surface Studio 2
OperativsystemmacOSWindows 10
ProsessorIntel Core i9Intel Core i7
Lagring512 GB SSD1 TB SSD
Minne16 GB32 GB
GrafikkAMD Radeon Pro Vega 48Nvidia GTX GeForce 1070
I eskenMagic Keyboard, Magic Mouse 2Surface Keyboard, Surface Mouse, Surface Pen
Tilkoblinger4x USB3, 2x USB-C, 1x mini-jack, 1x SD-kortleser4x USB3, 1x USB-C, 1x mini-jack, 1x SD-kortleser
Pris38 640 kroner49.999 kroner

Vi har sammenliknet på ting som design, skjerm, ytelse, hvordan de er i bruk og kvalitet på tilbehør som mus og tastatur. Prisen spiller ikke så mye inn på totalkarakteren, for den er uansett langt over PC-budsjettene til hvermannsen. Men den må uansett nevnes.

Design

Utformingen er et naturlig sted å starte, for det er tross alt det to lekre datamaskiner som stjeler oppmerksomheten fra de andre PC-ene i Dinside-redaksjonen, og også sikkert alle andre steder de står på.

iMac-designet er du nok ganske godt kjent med. Apple har ikke gjort store endringer ved de seneste lanseringene, så alle nye iMac-er (sett bort fra Pro-modellene) fra 2015 og nyere er så å si helt like. Designet er uansett ganske lekkert med en diskré Apple-logo både foran og bak. Baksiden - der all maskinvaren sitter og alle tilkoblingene - har som alltid en kurvet form, som i tillegg til å gi iMac-en et elegant design. også gir en illusjon av at enheten er smalere enn den er.

To ting vi har å utsette på designet, er at skjermrammen fortsatt er i tykkeste laget og at skjermen kun kan vinkles frem og tilbake. Det er ikke mulig å justere høyden.

Surface Studio 2 vinner på design. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Surface Studio 2 vinner på design. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
iMac-en har en slank og stilig fot. Foto: Jamieson Pothecary
iMac-en har en slank og stilig fot. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Microsoft har gjort ting litt annerledes enn Apple, og har plassert all maskinvare i foten på Surface Studio 2. Det gjør at skjermen er ganske slank, og fra siden ser PC-en egentlig ut som en diger Surface Pro.

Designet på hengselet er også noe som skiller Surface fra iMac. Microsoft kaller det for «zero gravity hinge» fordi det «står av seg selv» i den posisjonen du ønsker. Skjermen kan ikke høydejusteres i normal forstand, men du kan vinkle den ned mot bordet for å bruke PC-en i «kreativ modus» med Surface Pen.

Microsoft har laget en unik hengsel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Microsoft har laget en unik hengsel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
iMac-en fremstår muligens slankere enn den faktisk er. Foto: Jamieson Pothecary
iMac-en fremstår muligens slankere enn den faktisk er. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Til å bedømme designet på Surface Studio og iMac-en fikk vi hjelp av tre damer i KK-redaksjonen, som hadde mye på hjertet.

Magic Mouse 2:

 • Finere design
 • Bedre kvalitetsfølelse
 • Ikke like god i bruk

Surface Mouse:

 • Ser billig ut, men er god å bruke
 • Skulle vært i et annet materiale en plast

Magic Keyboard:

 • Best av de to
 • Lekkert

Surface Keyboard:

 • Pent design, men gråfargen passer ikke inn med den svarte rammen rundt skjermen

Hva med designet på selve maskinene:

«Skjermen er helt rå», «et kunstverk», «helt utrolig mye bedre» og «noe jeg ville hatt i stua», er ting som går igjen med Surface Studio 2.

Om iMac-en sier KK-damene: «den har finere fot», «ser ut som den er lagd i 2015» og «Apples programvare fremstår mer eksklusiv, så en iMac med Surface-designet og Apple-programvare hadde vært bra»

Vinner: Surface Studio 2

Skjerm

Både Surface Studio 2 og iMac-en har fantastiske skjermer. Sistnevnte har et høyoppøst Retina-panel på 27 tommer med en oppløsning på 5120 x 2880 piksler og et kontrast på 1200:1, mens Surface Studio-ens PixelSense-panel er på 28 tommer og med en oppløsning på 4500 x 3000 piksler med tilsvarende kontrastforhold.

Det er ikke bare skjermstørrelse og oppløsning som skiller panelene på de to PC-ene, de har også et ulikt høydeformat:

 • Surface Studio 2: 3:2-format
 • iMac: 16:10-format

Vi har skrytt en del av 3:2-formatet på de andre Surface-maskinene, og det gjør seg like godt på en stasjonær PC ved at man får mer plass i høyden. Apple går for 16:10, som også er et godt valg (16:9 blir for smalt i høyden), og gjør seg spesielt godt til videotitting.

En annen ting som skiller de to modellene, er at Surface Studio 2 har et berøringspanel slik at du kan bruke fingrene, men også penn, for å navigere, skrive og tegne direkte på skjermen. Surface Pen er like nøyaktig på Surface Studio som på de andre Surface-modellene, og er midt i blinken for dem som jobber mye med digital kunst.

Det er moro å jobbe med så gode PC-er. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det er moro å jobbe med så gode PC-er. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Hva gjelder kvaliteten på skjermene, er begge to enestående og vakre å se på, men vi syns Surface har litt bedre kontrast, selv om de på papiret er identiske, som kommer godt frem under filmtitting. Surfacen får også et ekstra poeng for berøringsskjermen.

Vinner: Surface Studio 2

Ytelse

Så kommer vi til det punktet som kanskje er det viktigste: nemlig ytelse. Her er det faktisk flere forskjeller mellom de to alt-i-ett-maskinene. iMac-en er utstyrt med en Intel Core i9-prosessor - den er skikkelig kraftig - 16 GB arbeidsminne, SSD-lagring på 512 GB og grafikkortet AMD Radeon Pro Vega 48 med 8 GB videominne.

Spesifikasjoner kort oppsummert:

Apple iMac Surface Studio 2
ProsessorIntel Core i9Intel Core i7-7820HQ
Skjerm: 27" 5120x2880 piksler28" 4500x3000 piksler
Klokkefrekvens3,6 GHz2,9 GHz
Lagring512 GB SSD1 TB SSD
Minne16 GB32 GB
GrafikkortAMD Radeon Pro Vega 48Nvidia GeForce GTX 1070
Videominne8 GB4 GB

Dessverre er det ikke mange programmer for test av ytelse som er tilgjengelig på både Windows og macOS. Vi lekte litt med tanken på å installere Windows 10 på iMac-en og så kjøre PCMark og 3DMark på begge maskinene, men vi kom frem til at det ikke vil gi et helt riktig resultat.

I stedet kjørte vi Geekbench-tester, sjekket SSD-hastighetene og spilte litt på begge PC-ene.

Ikke overraskende er det iMac-en som gjør det best i den første Geekbench-testen hvor vi testet prosessorytelsen. CPU-ytelsen er nærmest det dobbelte på iMac-en i delen med flere kjerner, mens det er litt jevnere i enkeltkjernetesten. Det skyldes ikke bare at Microsoft har gått for en mobilprosessor som er svakere enn skrivebordsprosessoren, men også det faktum at Core i9-brikken som sitter i iMac-en er niende og nyeste generasjon, mens i7-brikken til Surface Studio er forrige generasjon.

Apples alt-i-ett har totalt sett også en raskere SSD-enhet enn sin konkurrent i Microsoft.

Grafikkytelsen er det Surface Studio 2 og GTX 1070-kortet til Nvidia trekker det lengste strået, det er et par hakk hvassere enn AMDs Radoen Pro Vega 48-kort, selv om det også leverer bra. Vi har blant annet spilt «Forza Horizon 4» på Surface og «Rise of the Tomb Raider» på Mac-en og opplevelsen - riktignok uten maksimal skjermoppløsning - er knakende god.

Under spilling hører vi sjelden gang viftene til iMac-en, mens Surfacen bråker litt mer generelt.

Denne iMac-en kan omtales som en «Mac du endelig kan spille på», men selv om grafikkortet leverer, holdes macOS-plattformen fortsatt igjen av det begrensede spillbiblioteket. Mulig endres det ved lanseringen av «Apple Arcade», men ettersom det i førsteomgang er snakk om mobilspill, spørs det om det er noen ordentlig grafikktunge spill å finne der.

Ellers må vi si det er en fryd å bruke disse to maskinene. Absolutt alt flyter som varm kniv i smør og det er sjelden noe tar mer tid enn det bør. Det er ekstra gøy å redigere store videofiler på en så kraftig maskin som iMac-en.

Vinner: Apple iMac

I bruk

I punktet over gikk vi litt inn på hvordan de er i bruk, og konklusjonen var jo at de er helt fantastiske å jobbe med. iMac-en er uten tvil den kraftigste og raskeste av dem to, men Surfacen er suveren til spilling - spesielt når det gjelder spillutvalget.

Disse to PC-ene er i overkant av det vi trenger til vårt bruk, derfor har vi fått innspill fra mer kreative personer som også er fingernemme. Tilbakemeldingen vi har fått er at Surface Studio 2 er et godt arbeidsredskap rett ut av esken. Dette fordi skjermen er berøringsfølsom og kan justeres i flere posisjoner, samtidig som pennen er god å bruke både til skriving og til tegning.

iMac har ikke disse mulighetene rett ut av boksen, men det er fullt mulig å koble til tegnebrett og andre tilbehør, noe mange foretrekker fremfor å skrive direkte på skjermen. Det er også derfor digitale artister verden rundt sverger til iMac fremfor en PC.

Surface-musen gir en billig følelse. Foto: Pål Joakim Pollen
Surface-musen gir en billig følelse. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Magic Mouse 2 er lekker. Foto Pål Joakim Pollen
Magic Mouse 2 er lekker. Foto Pål Joakim Pollen Vis mer

For øvrig blir det vanskelig å gjøre en direkte sammenlikning av Windows 10 og macOS - to gode og stabile operativsystem som er solide på hver sine måter. Så vi skal ikke si at ett er bedre enn det andre, men leserne våre har kanskje en mening om det?

Uansett merker vi at iMac-en er raskest i så å si alt vi foretar oss, bortsatt fra oppstart - der er Surfacen raskest, og det derfor iMac-en også vinner på dette punktet.

Vinner: Apple iMac

Tilbehør

Musene og tastaturene ble nevnt i punktet om design hvor vi fikk innspill fra KK-redaksjonen, men hva syns vi selv om tilbehøret som følger med de to PC-ene?

Designmessig er vi enige med dem. Apples Magic Keyboard og Magic Mouse 2 tar seg godt ut på skrivebordet, selv om vi skulle ønske at Apple sendte med det brede med numerisk tastatur. Det som medfølger er litt lite, mener vi.

Surcace Keyboard og Mouse har ikke den samme kvalitetsfølelsen, og spesielt musen ser ganske billig ut og langt i fra det vi forventer skal følge med en PC til 50.000 kroner.

Dog snus det litt opp ned når det gjelder hvordan tilbehøret er i bruk. Undertegnede er ingen tilhenger av Apples datamus, den føles lite ergonomisk og er ganske treg i bruk. Tildels på grunn av tyngden. Surface Mouse er litt lettere og flyter bedre over musmatten, samtidig som den ligger bedre i hånden og at jeg foretrekker et fysisk rullehjul.

Når det gjelder tastaturene, er det vanskelig å kåre en vinner fordi vi liker dem begge. Surface-tastaturet har litt lengre vandring og litt fastere taster, mens Apples er litt lavere, men føles minst like bra.

Hvitt mot grått. Foto: Pål Joakim Pollen
Hvitt mot grått. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men på tilbehørsfeltet har Microsoft og Surface Studio ett (og kanskje to) ess i ermet. Surface Pen, som koster rundt en tusenlapp kjøpt separat, følger med i esken og er et nyttig verktøy for mange. iMac er uten berøringsskjerm, og kan som nevnt over, ikke levere samme opplevelse rett ut av esken.

Det andre tilbehøret er Surface Dial. Dingsen følger riktig nok ikke med i esken og må kjøpes separat for den samme prisen som Surface Pen. Dette er en sirkelformet enhet med gummifot som kan festes til skjermen, med et roterende hjul utformet i aluminium. Surface Dial har flere bruksområder avhengig av appen du bruker den med. I tegneappen Sketchable kan du for eksempel rotere hjulet for å endre fargen på penselen, mens du i Photoshop kan endre tykkelsen på penselen på samme måte.

Ellers kan du rotere på hjulet for å zoome inn på dokumenter og i nettleseren, endre volumet og rulle opp og ned på sider - du endrer modus ved å trykke på Surface Dial og rotere hjulet til den funksjonen du ønsker.

Dette ekstrautstyret gjør at Surface Studio 2 stikker av med seieren på tilbehørsfronten.

Et av bruksområdene til Surface Dial og Surface Pen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Et av bruksområdene til Surface Dial og Surface Pen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Vinner: Surface Studio 2

Tilkoblingsmuligheter

Så kommer vi til et punkt der begge både skuffer og gjør det bra. Først og fremst savner vi HDMI-inngang på begge to. Designekspertene i KK sa blant annet at hvis man har Surface Studio 2, «trenger man ikke TV». Skjermen er såpass god, men skuffende nok kan du hverken koble til Xbox One, PlayStation 4, Apple TV eller TV-boksen din til Surface Studio eller iMac-en.

iMac-en har best utvalg av porter.
iMac-en har best utvalg av porter. Vis mer
Her savner vi en HDMI-inngang.
Her savner vi en HDMI-inngang. Vis mer

Felles for begge er for øvrig:

 • Hodetelefonutgang
 • SD-minnekortplass
 • Fire USB 3-kontakter
 • Gigabit Ethernet

Det som skiller dem er at iMac-en har to USB-C-kontakter mot Surfacens ene, og kun førstnevnte har støtte for Thunderbolt 3. Foruten forrykende overføringshastigheter, betyr Thunderbolt 3 at du kan koble iMac-en til en ekstern skjerm (med adapter).

Vinner: iMac

Konklusjon

Det har vært rimelig gøy å ha disse to lekkerbiskene på testbenken de siste ukene, og det er egentlig ganske kjedelig at de må sendes tilbake. Men slik er det jo.

Vi er uansett nødt til å kåre en vinner, som viser seg å være iMac-en. Kort oppsummert fordi du får mest for pengene hvis du går for den. Dette er en alt-i-ett du kan bruke til alt, installerer du Windows 10 på den får du også et gedigent spillbibliotek. Prisen er over 10.000 kroner lavere, og selv om du dobler minnet til 32 GB - det koster 4.400 kroner ekstra - lander totalprisen under maskinen fra Microsoft. Det kan også nevnes at all støyen fra Surfacen og det medfølgende tilbehøret ikke akkurat oser eksklusivitet.

Likevel skal vi ikke legge skjul på at Surface Studio 2 er en spesiell og unik alt-i-ett-PC. Hvis pris ikke er noe hindring og du rett og slett bare ønsker en PC som er tar seg bra ut i stuen eller hvor det måtte være, er Surface Studio 2 vårt og KK-redaksjonens førstevalg.

Testresultat

Surface Studio 2

Rålekkert design, fantastisk skjerm, god spillytelse, godt tastatur og mus

Høy pris, overraskende mye støy, ikke Thunderbolt 3, mus uten premiumfølelse

Testresultat

Apple iMac

Rå ytelse, høyoppløst skjerm, godt utvalg av porter, godt tastatur

Høy pris, Magic Mouse 2 er bedre på design enn funksjonalitet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer