Ti kjekke Chromecast-tips

Kjøpt deg Chromecast uten helt å vite hvordan du bruker den?

POPULÆR: Mange nordmenn har gått til anskaffelse av en Chromecast fra Google. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
POPULÆR: Mange nordmenn har gått til anskaffelse av en Chromecast fra Google. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Google Chromecast er en liten enhet du kan plugge inn i TV-en hjemme for deretter å «caste» ting trådløst slik at det vises på TV, enten det er fra telefonen, nettbrettet eller PC-en.

Den ble offisielt lansert i Norge for et halv år siden og høstet en firer på vår terning.

Les testen: Google Chromecast

Med en svært hyggelig prislapp på bare tre hundre kroner i butikkene, har Chromecast imidlertid solgt som varmt hvetebrød her til lands, og på en pressekonferanse for noen uker tilbake, kunne Elkjøp fortelle at de solgte tre ganger så mange Chromecast som de solgte Apple TV-enheter, som riktignok har en noe høyere prislapp.

Har du Apple TV?
Her finner du Dinsides saker om Apple TV og AirPlay.

Enkel å sette opp


Chromecast er enkel å sette opp. Du plugger den inn i en ledig HDMI-port i TV-en, og i tillegg må den ha strøm. Med i pakken får du en USB-kabel, så du er enten nødt til å dytte denne inn i en USB-port på TV-en (om du har), eller hente strøm fra strømnettet.

Når den er plugget i, bytter du til den aktuelle HDMI-kanalen og peker en nettleser (det være seg på mobil, nettbrett eller PC/Mac) til nettadressen som oppgis, og så er det bare å følge instruksjonene.

I denne artikkelen skal vi imidlertid se på noen av tingene du kan gjøre om du har en Chromecast.

Tips #1: Send den aktive fanen til TV

Bruker du nettleseren Chrome; det være seg på PC eller Mac, finnes utvidelsen Google Cast som du kan legge til i nettleseren. Når den er installert, får du et Chromecast-ikon på menylinja, og når du trykker på dette, kan du sende innholdet i den aktive fanen direkte til TV.

HER: Trykk på den lille trekanten for å vise flere alternativer. Derfra kan du velge å caste hele skjermbildet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
HER: Trykk på den lille trekanten for å vise flere alternativer. Derfra kan du velge å caste hele skjermbildet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Du får riktignok ikke se musepekeren; kun innholdet. Dersom du vil ha musepekeren også, kan du caste hele skjermbildet til Chromecast. Denne funksjonen er såkalt «eksperimentell», men fungerer fint etter vår erfaring. Da får du også se musepekeren, om enn med noe forsinkelse.

På enkelte Android-telefoner er det også mulig å caste hele skjermbildet via den offisielle Chromecast-appen. Du finner listen over kompatible telefoner her, som blant annet inkluderer Sony Xperia Z2/Z3/Z3 Compact, Samsung Galaxy S4/S5, LG G2/G3 og Nexus-enhetene.

Dinsides mobiltester

Tips #2: Send nettvideo til TV

Enkelte nettjenester har også bakt inn støtte for Chromecast direkte, og dersom enheten din befinner seg i det samme trådløse nettverket som Chromecasten, får du et ekstra symbol for å caste innholdet. Det være seg blant annet på YouTube, Netflix, TV2 Sumo eller NRK.

Under ser du for eksempel hvordan ikonet ser ut på NRKs nettspiller:

CAST DIREKTE: Både NRK, YouTube, TV2 Sumo og Netflix har støtte for å caste video direkte til Chromecast.
CAST DIREKTE: Både NRK, YouTube, TV2 Sumo og Netflix har støtte for å caste video direkte til Chromecast. Vis mer


Du kan fint holde på med andre ting på enheten mens du caster videoen. Dette er å foretrekke fremfor å caste en fane som i punkt én, siden blant annet lyden blir bedre.

Nevnte tjenester har også støtte for Chromecast i mobil/nettbrett-appene.

Tips #3: Flere kan caste

FLERE BIDRAG: Alle i vennegjengen kan legge til YouTube-videoer i spillelisten.
FLERE BIDRAG: Alle i vennegjengen kan legge til YouTube-videoer i spillelisten. Vis mer


Dersom du og vennegjengen bruker YouTube for å spille musikkvideoer på TV, er det ingenting i veien for at flere kan delta. Dersom alle kobler seg til Chromecasten via ikonet i YouTube-appen, kan man velge å legge en video til i køen slik at alle får bidra med sine favoritter.

Du starter enkelt og greit en video på telefonen, caster den til Chromecast via ikonet (forutsetter altså at de er på samme trådløse nettverk) og legger den til i køen, og det er også mulig å caste spillelister med YouTube-videoer.

Tips #4: Spill musikk fra strømmetjenester

Én ting er musikkvidoer fra YouTube – en annen ting er musikk fra strømmetjenester. Her er det opp til hver enkelt tjeneste å bake inn støtte for Chromecast, og beklageligvis for oss nordmenn, har hverken Spotify eller Wimp kommet dit ennå.

Dog finnes det tjenester som støtter musikkavspilling via Chromecast:

Merk at slik strømming ikke bare fungerer med Android-enheter, men også fra iOS.

Les også: Dinside tester musikkstrømming på mobilen

Tips #5: Lei film og se på TV

Det finnes etter hvert mange løsninger for å leie film og se på TV, men har du ikke en avansert Smart TV-løsning eller en nett/TV-leverandør med filmleietjenester, kan du fint leie film av Google og spille av på den store skjermen.

Du finner Googles filmutleietjeneste på play.google.com, eller ved å bruke Google Play-appen på Android.

LEI FILM: Du kan leie filmer fra Google og sende over til Chromecast for avspilling.
LEI FILM: Du kan leie filmer fra Google og sende over til Chromecast for avspilling. Vis mer


iOS-brukere kan også caste filmer leid via Googles tjeneste, men det er ikke mulig å leie direkte fra iOS-appen (sannsynligvis fordi Apple da skal ha sin del av kaka), så det er du nødt til å gjøre på en annen enhet først.

Tips #6: Spill lokale filmer med Plex

Hvordan man har fått tak i dem får være en annen historie, men mange har relativt solide samlinger med filmer og TV-serier lagret på maskinen, eller på en nettverksdisk.

Plex er en velkjent mediespiller i så måte, som også har støtte for Chromecast, enten det dreier seg om PC-versjonen eller appen. En enklere variant er Chrome-utvidelsen Videostream, som lar deg velge en fil via utforskeren og caste direkte. Formatstøtten skal også være meget god.

Tips #7: Vis mobilbildene på TV

Du har sikkert en drøss av bilder på mobiltelefonen, og vil du vise dem til andre, er det unektelig morsommere å se dem på en stor TV enn på en liten mobilskjerm.

BILDER PÅ TV: Med Allcast-appen kan du vise både bilder og video på TV.
BILDER PÅ TV: Med Allcast-appen kan du vise både bilder og video på TV. Vis mer


Allcast er en Android-app som enkelt lar deg caste bilder, video og musikk direkte fra telefonen/nettbrettet og til Chromecast. En tilsvarende app for iOS er Photo Cast for Chromecast.

Tips #8: Spill med Chromecast

Det er også mulig å bruke mobiltelefonen eller nettbrettet for å spille med Chromecast. Da fungerer enheten du holder i hånda som kontroller, mens bildet vises på skjermen.

Eksempler er Gamingcast (Google Play, gratis), som lar deg spille retro-spill som snake og tetris på den store skjermen, Qcast (Google Play, gratis) lar deg spille quiz mot venner og familie på TV-skjermen og Jamo (Apple App Store, gratis) er en iPhone-app der poenget er å danse så likt som mulig som hun på skjermen mens du holder telefonen i hånda.

SPILL: Det finnes flere spill du kan spille på den store skjermen. Dette er ett av Gamingcast-spillene.
SPILL: Det finnes flere spill du kan spille på den store skjermen. Dette er ett av Gamingcast-spillene. Vis mer


Tips #9: Finn apper med Cast Store

Cast store (Google play, gratis) er en Android-app hvis ambisjon er å samle alle Chromecast-apper i én oversikt. Der kan du finne mange gode tips til apper, enten det dreier seg om spill, video, bilder, værmelding eller andre ting.

Tips #10: Se i kommentarfeltet under

Vi håper Chromecast-eiere blant Dinsides lesere deler sine favoritter i kommentarfeltet under.

Hva er dine favorittapper for Chromecast?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer