Ti kjekke Google Maps-triks

I dag fyller verdens mest brukte karttjeneste ti år.

TI ÅR: I dag er det ti år siden Google Maps ble lansert. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TI ÅR: I dag er det ti år siden Google Maps ble lansert. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken var det 11 år siden Mark Zuckerberg åpnet thefacebook.com for Harvard-universitetet i USA, det som senere skulle vise seg å bli verdens mest brukte sosiale nettverk.

I dag, derimot, fyller Googles karttjeneste, Google Maps ti år. Tjenesten ble lansert 8. februar 2005, og året etter ble «street view»-funksjonen lansert i enkelte byer. Denne lar deg se deg rundt på gateplan fordi Googles biler har kjørt rundt og fotografert. Den funksjonen kom ikke til Norge før i 2010.

Senere har man fylt på med apper, informasjon om kollektivtrafikk, varsling om kø, muligheten for å se hvordan det ser ut inni butikker og kjøpesentre, GPS-ruter for både bil, sykkel og gange og mer til.

I anledning tiårsdagen gir vi deg ti tips for å få mer ut av Google Maps.

#1: Lagre favorittstedene dine

Akkurat som bokmerker i nettleseren, kan du stjernemerke favorittsteder slik at de blir lettere å finne tilbake til. Spesielt lar Google deg definere stedene «hjem» og «jobb», som du i mobilappen kan gjøre via innstillinger, rediger hjem- eller arbeidssted.

Bruker du i tillegg Google Nå-funksjonen vil du blant annet få opp hvor lang tid Google regner med at du bruker hjem fra jobb når det nærmer seg endt arbeidsdag og den slags. Vil du bruke GPS-funksjonen kan du også omtale stedene som «hjem» og «jobb» i stedet for å skrive inn hele adressen.

Skal du reise, er det kjekt å stjernemerke hotellet du skal bo på, slik at du slipper å rote i papirene for å finne frem navnet når du setter deg i taxien på flyplassen. Stjernemerkede steder finner du på «mine steder» i mobilappen.

FAVORITT: Her skal undertegnede bo under årets Mobile World Congress, og et trykk på stjernemerket sørger for at jeg har adressen tilgjengelig når jeg setter meg i taxien på flyplassen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FAVORITT: Her skal undertegnede bo under årets Mobile World Congress, og et trykk på stjernemerket sørger for at jeg har adressen tilgjengelig når jeg setter meg i taxien på flyplassen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


#2: Lagre kart på telefonen

Når du er på tur i utlandet kan det bli dyrt å bruke mobilnettet, noe denne karen fikk erfare da mobilregningen fra Tyrkia-turen ble på 150.000 kroner.

Nå er det imidlertid ikke veldig store datamengder Google-kartene bruker, men for å være på den sikre siden kan det lønne seg å lagre kartusnittene på telefonen før du reiser, slik at du kan navigere i byen du skal til uten å bruke mobilnettet.

Hvordan du gjør det, kan du lese om i denne artikkelen: Google med bedre offline-kart på mobil

#3: Se deg rundt på forhånd

PÅ GATA: Med Street View-funksjonen kan du se hvordan ting ser ut. Her er bygget Dinside holder til i. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
PÅ GATA: Med Street View-funksjonen kan du se hvordan ting ser ut. Her er bygget Dinside holder til i. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Selv pleier vi alltid å titte oss litt rundt i nabolaget der vi skal bo før vi skal reise på ferie. Da kan man orientere seg i forhold til hva som finnes av restauranter, butikker, parker og andre ting i nærheten og dermed kunne gjøre noe av planleggingen allerede der.

Det er her Googles «Street View»-funksjon kommer inn bildet. Den kan brukes både på mobiltelefon og PC og lar deg se deg rundt på gateplan. Du kan dobbeltklikke et sted i gata for å forflytte deg og ellers holde muspekeren/fingeren inne og dra rundt for å se i alle retninger.

Ikke alle steder i verden er kartlagt, men det er allikevel en imponerende menge gater som er fotografert av Google-bilene.

Slik gjør du:
På web-versjonen tar du tak i den gule mannen og drar ham over stedet du vil se gatebilder fra.

På mobiltelefon trykker du et sted på kartet, trykker på feltet i bunnen av skjermen (med adressen) og dernest på «street view»-bildet. Trykker du på ikonet med to piler kan du dessuten se deg rundt ved å bevege telefonen din, i stedet for å bruke fingeren på skjermen.

Peiling på geografi? Gjett hvor du er ved å se gatebilder

#4: Kollektivtrafikk

Én ting er at Google Maps har en innbakt navigeringsfunksjon som er til god hjelp om du kjører bil, men som nevnt innledningsvis finnes det også god hjelp å få om du skal reise kollektivt.

Dette får du frem om du søker etter en vegrute og deretter trykker på trikk-ikonet. Om du ikke har tenkt til å dra med en gang, kan du også sjekke alternative rutetider:

KOLLEKTIVT: Google Maps har også informasjon om kollektivtrafikken i mange land. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KOLLEKTIVT: Google Maps har også informasjon om kollektivtrafikken i mange land. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


#5: Sjekk trafikken

FIN FLYT: I skrivende stund ser det ut til at trafikken ut av Oslo flyter fint. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FIN FLYT: I skrivende stund ser det ut til at trafikken ut av Oslo flyter fint. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Bruker du Google Maps på mobiltelefon kan du, hvis du vil, dele posisjonsdata med Google. Når mange gjør det går Google et godt grunnlag for å estimere hvor mye trafikk det er rundtom. Dette ble ytterligere forbedret da de kjøpte opp den sosiale trafikk-appen Waze for to år siden.

Sitter du på en PC kan du flytte kartet til ønsket kartutsnitt og skrive «trafikk» i søkefeltet eller trykke på «trafikk»-lenka. Da blir trafikken fargekodet ut fra hvor fort eller sakte det går (i forhold til fartsgrensen, selvsagt), og du kan velge om du vil se tingenes tilstand akkurat nå, eller hva som er vanlig på denne tiden av uka.

På mobiltelefon trykker du enkelt og greit på menyikonet (til venstre i søkefeltet) og velger «trafikk» for å få de samme fargekodene.

#6: Lag egne kart

Du kan lage egne kart der du kan merke av interessepunkter, traseer og annet. Skal du arrangere bryllup kan du for eksempel markere kirken, festlokalet og anbefalte overnattingsmuligheter som kan deles med gjestene som kommer langtveisfra, lage et kart over anbefalte joggeturer eller spisesteder i en by du har god kjennskap til.

Peker du nettleseren din hit kan du opprette egne kart, som kan deles med andre.

#7: Se andres kart

http://maps.google.com/gallery/ kan du se kart andre har laget på samme måte som i forrige punkt. Siden har også et søkefelt slik at du for eksempel kan søke etter byen du skal besøke og se anbefalte jazzklubber, fine severdigheter, fotturer og andre ting.

#8: Flyfoto

Google Maps består ikke bare av kart, men også av satelittbilder og flyfoto. Hvor som helst på kartet kan du i web-versjonen trykke på «earth»-ikonet nederst til venstre for å se satelittbilde (på mobiltelefon trykker du på menyikonet og velger «satelitt»). Da får du se hvordan ting ser ut på ordentlig.

Via ikoner på høyre side av skjermen (web-versjonen) kan du endre himmelretning og også vinkel mot bakken, slik at du kan se landskapet fra skrått hold:

FLYFOTO: Google Earth er også bakt inn i Maps-løsningen og lar deg se bilder av landskapet fra luften. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FLYFOTO: Google Earth er også bakt inn i Maps-løsningen og lar deg se bilder av landskapet fra luften. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


På mobiltelefon kan du gjøre tilsvarende ved å putte to fingre på skjermen. Vrir du dem i sirkel endrer du himmelretningen, mens du kan dra dem parallellt opp og ned for å endre vinkelen mot bakken. Det kan du for øvrig gjøre i kartappen generelt – ikke bare på satelittvisningen.

#9: Mål avstanden

LINJAL: Høyreklikk og velg «Mål avstand» for å få frem linjalen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LINJAL: Høyreklikk og velg «Mål avstand» for å få frem linjalen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Selv om web-versjonen av Google Maps har en indikator nederst til venstre som gir deg inntrykk av kartets målestokk, er det ikke alltid like lett å beregne hvor langt det er fra A til B, som kan være kjekt å måle om du har tenkt til å gå til fots, eller kanskje bare har lyst til å sjekke hvor langt du syklet i går.

Høyreklikker du på kartet og velger «mål avstanden» kan du trykke flere ganger for å lage en rute fra A til B slik at du kan sjekke hvor lang ruta er. Så vidt vi vet, er ikke denne funksjonen tilgjengelig på mobil-appen.

#10: Se innsiden

Google har ikke nøyd seg bare med utendørs fotografering – det finnes også innendørsbilder og plantegninger mange steder, for eksempel over kjøpesentre, flyplasser, togstasjoner og lignende. På denne siden finnes en oversikt over aktuelle steder – foreløpig ser det ikke ut til å finnes bilder inni norske bygg, mens våre naboer i Sverige har flere steder avfotografert.

Her ser du for eksempel hvordan det ser ut i resepsjonsområdet på Bellagio-hotellet i Las Vegas:

SE INNENDØRS: Flere byggverk rundtom i verden er også avfotografert innendørs av Google. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SE INNENDØRS: Flere byggverk rundtom i verden er også avfotografert innendørs av Google. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Har du flere tips til smart bruk av Google Maps? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer