Google Home-tips:

Ti kjekke triks for deg som har kjøpt Google Home

Den kan mer enn å ta tiden på eggkokingen.

LANSERES I DAG: Google Home Mini koster 600 kroner ved lanseringen i Norge i dag. Foto: Pål Joakim Pollen
LANSERES I DAG: Google Home Mini koster 600 kroner ved lanseringen i Norge i dag. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 24. oktober lanseres Google Home offisielt i Norge, der vi ikke bare kan kjøpe produktene i norske butikker, men også snakke norsk med dem.

Til å begynne med er det to av produktene som blir tilgjengelig: Google Home mini, som vi testet tidligere i år, og Google Home, som da er større og har bedre lyd. Den største modellen, Google Home Max, blir imidlertid ikke lansert her til lands - i hvert fall ikke i denne runden.

Og med prislapper på henholdsvis 599 kroner og 1.499 kroner har vi følelsen av at Google-høyttalerne kommer til å ligge under mange norske juletrær om et par måneder.

Her ser du en video fra da vi testet den med engelsk tale:

Vis mer Vis mer

Enkelt å komme i gang

Å komme i gang med Google Home er ikke så vanskelig. Du plugger den i stikkontakten, og etter noen sekunder får du beskjed, på både norsk, svensk og dansk, at du må laste ned Google Home-appen på smarttelefonen din, enten det er Android eller iOS.

Herfra er det bare å trykke «legg til» og så blir du geleidet gjennom oppsettet, der du blant annet angir hvilket rom enheten er plassert i. Du kan også legge til tredjeparttjenester som Netflix, Spotify og lignende.

Fra legg til-menyen kan du sette opp nye Home-enheter, gruppere dem og legge til musikk- og videotjenester. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Fra legg til-menyen kan du sette opp nye Home-enheter, gruppere dem og legge til musikk- og videotjenester. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Om du vil interagere med TV-en, anbefaler vi også at du skaffer deg en Chromecast-enhet. Da kan du for eksempel be om å få se en gitt film, bilder fra ferieturen til Danmark i 2016 eller traileren for den nye Pixar-filmen.

Og når du er i gang er det bare å snakke. Du kan spørre om hva hovedstaden er i et gitt land, åpningstidene på det lokale kjøpesenteret, be assistenten om å vekke deg klokka sju, høre de siste nyhetene, spørre hva klokka er, be den spille ei Spotify-spilleliste og så videre.

Men ikke alt er like rett-frem. Her er sju ting du også bør teste ut:

#1: Sett opp Voice Match

Google Home-enhetene er laget for å kunne brukes av flere, og ved å sette opp Voice Match kan høyttaleren identifisere hvem som snakker til den.

Ved å bruke voice match, kan Google Home-enheten forstå hvem i husstanden som snakker til den og gi respons deretter. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Ved å bruke voice match, kan Google Home-enheten forstå hvem i husstanden som snakker til den og gi respons deretter. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Altså vil responsen være ulik om det er du eller din bedre halvdel som spør om hvilke avtaler man har i dag, hvor lang tid det tar å komme seg til jobb eller om å få høre Discover Weekly-lista på Spotify (forutsetter at man har hver sin konto/familieabonnemet).

Når du har gått igjennom det initielle oppsettet, kan du invitere flere brukere via Voice Match-funksjonen ved å trykke på profilikonet nederst til høyre i Google Home appen og velge voice match fra listen. Google Home støtter inntil seks personer.

#2: Sett opp standard TV og lydkilde

Muligens har du flere Chromecast-tilknyttede TV-er i huset, og da er det smart å sette opp en standard TV i oppsettet, slik at du slipper å presisere "på TV i stua" hver gang.

Dette gjøres per Google Home-enhet, som er praktisk – da kan du gjøre det slik at den nærmeste TV-en er standard på hver høyttaler. Du kan fortsatt velge hvor ting skal vises ved å presisere «i kjellerstua» eller lignende.

Du kan velge hvilken TV og høyttaler som skal være standard for medieavspilling - per enhet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Du kan velge hvilken TV og høyttaler som skal være standard for medieavspilling - per enhet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fremgangsmåten her er som følger: Velg den aktuelle Home-enheten og trykk på tannhjulet for å komme til innstillingene. Bla deg ned til standard TV og velg hvilken TV som skal være standard. Merk altså at du enten må ha en Android-TV eller en Chromecast-enhet plugget i TV-en for at den skal dukke opp i listen.

Likeledes kan du sette opp lydkilder. Med en Chromecast Audio kan du gjøre alle stereoanlegg og høyttalere kompatible, slik at du for eksempel kan definere at stereoanlegget i stua er standardvalget når du vil spille musikk. Du finner valget rett over TV-valget – standard musikkhøyttaler.

Alternativt finnes også muligheten for å pare Google Home med en Bluetooth-høyttaler, som da brukes til medieavspilling. Dette gjør du fra den samme menyen som i forrige avsnitt.

#3: Kringkasting

For det er altså fullt mulig å dra nytte av flere Google Home-enheter i samme hus. Den av dem som hører deg best responderer når du prater, og du kan også kringkaste noe til de andre Google Home-høyttalerne.

Alt du trenger å gjøre er å si «kringkast» før meldingen din, og så spilles meldingen din av på de øvrige Google Home-enhetene. Altså kan du kringkaste at middagen er klar, og så får de i kjellerstua beskjed.

PS! Dette fungerer også fra Google Assistent på telefonen, og du trenger ikke å være hjemme. Dermed kan du si «kringkast jeg er hjemme om tjue minutter» for å gi dem hjemme beskjed.

#4: Dagen min

En frase som har en spesiell funksjon er «god morgen», eller «fortell meg om dagen min». Da drar Google-høyttaleren igjennom det du har satt opp på «dagen min» i oppsettet.

Dette kan inkludere hva klokka er, værmelding, reisevei til jobb, avtaler i kalenderen og nyheter. Sistnevnte spesielt må konfigureres i appen først, der du både kan få nyheter fra norske og internasjonale kilder.

Ti kjekke triks for deg som har kjøpt Google Home

Her må du igjen trykke på profilikonet nederst til høyre og gå til menyvalget «dagen i dag». Fra denne menyen kan du skreddersy hva som skal skje når du sier «god morgen», inkludert det å legge til nyhetskilder. Om du kun vil høre nyhetene kan du si «hør på nyhetene». Og det trenger ikke å være morgen for å si «god morgen» heller, så er det sagt.

#5: Bruk som Bluetooth-høyttaler

Kjekt å vite er også at Google Home-høyttalerne kan brukes som helt ordinære Bluetooth-høyttalere, for eksempel om du vil spille av en sang eller lydsnutt fra telefonen din.

Du kan aktivere paring via Google Home-appen, på innstillingene til den aktuelle høyttaleren og tilkoblede Bluetooth-enheter, eller ved å si «ok Google, Bluetooth-paring» til høyttaleren.

Spesielt om du bruker Spotify som musikkilde vil du oppleve at lydkvaliteten her blir bedre enn når du ber høyttaleren om å spille direkte fra Spotify, der der låter komprimert. Dette skal være fordi høyttaleren ikke har innebygd støtte for lydformatet Spotify bruker, Ogg Vorbis, og at den derfor transkoder det på direkten når du ber om en sang med stemmen.

TO MODELLER: Disse to lanseres i Norge 24. oktober. Google Home til venstre og Google Home mini til høyre. Foruten at lydkvaliteten er bedre på den store, har de ellers identisk funksjonalitet. Foto: Google
TO MODELLER: Disse to lanseres i Norge 24. oktober. Google Home til venstre og Google Home mini til høyre. Foruten at lydkvaliteten er bedre på den store, har de ellers identisk funksjonalitet. Foto: Google Vis mer

#6: Finn telefonen din

Finner du ikke telefonen din? Da kan du be Google-høyttaleren om å finne den. Dette fungerer også med voice match, slik at det er den som leter etter telefonen sin som får «oppringningen».

«Ok, Google - hvor er telefonen min?» kan du for eksempel bruke der.

Har du flere telefoner/nettbrett blir du spurt om hvilken av dem du leter etter.

#7: Snakk med andre tjenester

Det er mulig å lage egne tjenester som man kan kommunisere med via Google-assistenten. Eksempler på norske tjenester som allerede finnes er NRK, SOL (nyheter), Tine kjøkken (oppskrifter) og Oslo bysykkel, og her forventer vi at vi i nær fremtid vil finne langt flere.

Vil du snakke med en av dem, sier du «snakk med» etterfulgt av navnet på tjenesten. Som regel får du da en liten introduksjon med hva du kan be tjenesten om.

#8: Lyspærer og andre smartenheter

Google Home-høyttaleren kan også styre en haug av kompatible smarthjem-enheter, for eksempel lyspærer fra Ikea Trådfri, Lifx og Philips Hue.

Om du har installert slike hjemme, kan du knytte dem til Google Home via innstillingene, og da kan du be om at alle lysene i stua dimmes når du skal se på film eller den slags. Om du bruker flere typer lyspærer skal dette fungere om hverandre.

#9: Bruk den som radio

Google Home støtter automatisk nettjenesten TuneIn, som kan by på tusenvis av radiokanaler fra hele verden.

Alt du trenger å gjøre er å be om radiokanalen du vil høre på, for eksempel «Hør på NRK Petre», og så starter radioen. Merk for øvrig at du kan justere lydvolumet i Home-appen, ved å si «sett volumet til fire» eller via fysisk betjening på selve enheten.

#10: Egendefinerte kommandoer/IFTTT

Google Assistant, som er navnet på teknologien som brukes av Google Home-høyttalerne, er kompatibel med tjenesten IFTTT, eller If this, then that, som den heter.

IFTTT støtter en rekke tjenester og produkter som ikke nødvendigvis er kompatible med Google Assistant. Det kan du dog få til med egne oppskrifter. Skjermbilde: IFTTT
IFTTT støtter en rekke tjenester og produkter som ikke nødvendigvis er kompatible med Google Assistant. Det kan du dog få til med egne oppskrifter. Skjermbilde: IFTTT Vis mer

Mer avanserte brukere kan dermed lage egendefinerte stemmekommandoer som da fungerer som triggere hos IFTTT, og som da gjøre at noe skjer på en annen tjeneste.

Eksempelvis kan du si at du har tatt en gitt medisin, hvorpå tidspunktet og navn på medisinen logges i et regneark hos Google sheets. Eller «Jeg har en idé», etterfulgt av ideen, som så logges i et notat hos Evernote.

Det finnes også smarthjem-enheter som er kompatible med IFTTT, men ikke nødvendigvis med Google Assistant. Dermed kan du bruke tjenesten til å knytte de to sammen, der du for eksempel kan få brygget deg en kopp kaffe eller parkere robotstøvsugeren ved å snakke til Google-høyttaleren.

Merk dog at du foreløpig ikke får brukt IFTTT på norsk, så her må det engelske kommandoer til. For ordens skyld kan du fint ha både engelsk og norsk aktivert på høyttaleren slik at den forstår begge deler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer