Ti søkemotorer som treffer bredt

Det kan kanskje se ut som Google vet alt, men det er faktisk mulig å gjøre ting enda smartere. Bare se her.

Ti søkemotorer som treffer bredt
Publisert
Sist oppdatert

Gudene må vite, selv om nok også de er usikre, om Google fortsatt er den foretrukne søkemotoren om tjue år. Ettersom de allerede har glidd nesten umerkelig inn i hverdagsspråket som verb - har du googla det? -, er nok minst halve jobben gjort.

Men av og til kommer selv Google til kort. Hvis du for eksempel ønsker å søke gjennom tjue forskjellige videonettsteder kan det fort bli litt tungvint, for å si det mildt. Samme utfordringen kan du få hvis du ønsker å finne et spesifikt pdf-dokument, eller en spesiell mp3-fil.

Disse ti søkemotorene kan gjøre livet enklere, selv om det naturligvis ikke gis noen garantier. Så oversiktelig er internettet dessverre ikke.

(Trykk på navnet på søkemotoren for å få opp sida!)

1. PDF Searcher

Ti søkemotorer som treffer bredt


Selv har jeg et litt problematisk forhold til pdf-filer, ikke minst hvis de kommer i form av store, tunge vedlegg i en epost. Hvorfor ikke bare lime inn innholdet rett i mailen?, er det lett å tenke mens du venter på at udyret Adobe Acrobat skal våkne fra vinterdvalen.

Andre synes formatet er nyttig, ikke minst når det skal brukes til manualer, bøker og andre dokumenter som ikke uten videre føler seg tilpass i et Word-dokument. På PDF Searcher kan du gjennomsøke en rekke PDF-dokumenter, så hvis du for eksempel leter etter bøker (eller tekster) knyttet til forfatteren Paul Auster, eller leter etter brukermanualen til iPhone finner du det enkelt her.

2. SkreemR

Ti søkemotorer som treffer bredt


Det gjelder å tråkke varsomt når du foretar søk i mp3-universet, det ligger mange ulovligheter og venter der ute.

SkreemR vil muligens få platebransjen til å skrike hvis du faktisk laster ned filene du finner, men gjør du et søk og bare spiller av mp3-filene i nettleseren håper vi at saken er grei.

3. Blinkx

Ti søkemotorer som treffer bredt


Blinkx har et litt tvilsomt navn, ettersom nettadresser på nettet med en "x" i seg fort gjør at tanken automatisk legger til to ekstra "x"-er.

Men slapp av. Blinkx gjennomsøker simpelthen 35 millioner timer med video ved å inkludere en rekke videonettsteder i søket, noe antall treff på for eksempel "Seinfeld" viser godt.

4. Shareminer

Ti søkemotorer som treffer bredt


Det finnes en lang rekke opplastningstjenester på nettet som gjør at du sende store filer til andre mottakere uten å gå veien om epost, for eksempel Rapidshare og Megaupload.

Med Shareminer kan du søke gjennom et utall dokumenter (bilder, video, programvare, spill) som er lastet opp via disse tjenestene, men vær oppmerksom på at hvis du finner programvare blant treffene som du vet koster mye penger utenfor denne søketjenesten, er du på vei over på feil side av loven.

5. Tutsearch

Ti søkemotorer som treffer bredt


Et av de mest overraskende funnene blant alternative søkemotorer var utvilsomt denne - Tutsearch. Som navnet så vidt indikerer, kan du søke gjennom en rekke såkalte tutorials, eller veiledninger for å bruke et ganske dårlig norsk ord.

Er du for eksempel nysgjerrig på hvordan du kan fargeforbedre bilder i Photoshop (og hvem er ikke det når helga kommer og du mangler planer for fredagskvelden?), eller kanskje behøver vite mer om bruken av spesialeffekter i videoredigeringsprogrammet Adobe Premiere, vil et raskt søk geleide deg videre til et utall instruksjonssider.

Dette virker med andre ord som en godbit.

6. Junoba

Ti søkemotorer som treffer bredt


Ikke alle er storforbrukere av såkalte sosiale bokmerkingstjenester, men nettsteder som delicious.com og digg.com kan være svært nyttige hvis du ønsker å se hvilke saker og nettsteder andre nettsurfere er opptatt av akkurat nå.

Med Junoba kan du søke gjennom den enorme artikkelista som finnes gjemt på en rekke slik bokmerkingssider, for eksempel om alt som har med Michael Jackson å gjøre.

7. Dooblet

Ti søkemotorer som treffer bredt


Dooblet stiller på linje med Tutsearch.net hva gode idéer angår, og selv om søkemotoren mangler mye på å være fullkommen, er utgangspunktet fikst: Du vet du liker å jobbe med for eksempel Photoshop på jobb, men programmet er usannsynlig dyrt, og privatøkonomien din usannsynlig dårlig styrt.

Søker du på "Photoshop" i Dooblet vil du få opp alternativer til Photoshop, som du så kan søke videre på i Google.

Dooblet er med andre ord ikke bare en alternativ søkemotor, den søker faktisk på alternativer. Liker du satireprogrammet "The Daily Show" med Jon Stewart? Et søk forteller deg, ikke så uventet, at et bra alternativ (eller tillegg) kan være "Colbert Report".

8. Similico.us

Ti søkemotorer som treffer bredt


Similicio.us har et så innfløkt navn at du bør si det ti ganger inni deg hver time for å huske det lenger enn et minutt, men den er fin likevel. Den fungerer nesten som allerede nevnte Dooblet, men istedenfor å finne alternativ til ting, programvare eller talkshow, finner den alternative nettsteder.

Besøker du for eksempel dingsenettstedet "Engadget" hver dag, finner du en rekke alternative nettsteder her. Er du innom den britiske avisa Guardian, kan kanskje dette være en liste med med nettsteder som falle i smak.

9. Bing

Ti søkemotorer som treffer bredt


Det er litt frekt av oss å inkludere Microsofts ferske søkemotor, men alle har godt av litt konkurranse, selv Google.

Bing er ikke umiddelbart så forskjellig fra søkemotoren du sannsynligvis bruker hver dag, men vi har etterhvert opparbeidet en viss forkjærlighet for bilde- og personsøket.

10. Midomi

Ti søkemotorer som treffer bredt


Summingen du hører i hodet akkurat nå, er lyden av sangen du ikke klarer huske tittelen på. Med Midomi har du muligheten til å plystre eller nynne melodien på den navnløse sangen til PCen eller Macen, og i løpet av kort tid har den avanserte søkemotoren bladd seg gjennom en stor mengde tilsvarende musikk før den til slutt gir deg navnet på sangen, artisten og for så vidt også det meste annet du behøver vite.

Det vil si, det er ikke alltid den treffer, men den treffer overraskende ofte. Midomi finnes også som iPhone-applikasjon, slik at du kan bruke den til å finne navnet på sangen de spiller i klesbutikken, på nattklubben, på jernbanestasjonen, på tannlegekontoret, og alle de andre stedene hvor musikken aldri tar slutt.

Kilde: Hongkiat.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer