Tid for store skjermer

Store PC-skjermer er ikke lenger forbeholdt rikingene. Eller hva sier du til en 24-tommer til 1.995 kroner?

Publisert
Sist oppdatert
- Tipper i løpet av ikke alt for lenge er 1495 kroner inkl mva en normal pris på en 22-tommer med helt OK spesifikasjoner, inkludert DVI og etter hvert HDMI-tilkoblinger (Steffen Kortner, Komplett.no)


Hvor stor er PC-skjermen din egentlig? Sjansen er stor for at du vil svare 17 eller 19 tommer, i hvert fall hvis du kjøpte PC og skjerm for et par år siden. Siden den gang har større skjermer blitt langt mer vanlig, samtidig som prisene har stupt.

- Du kan enkelt finne kurante, brede 19-tommere til godt under 1500 kroner, hvis du leter litt i nettbutikkene, sier LCD-testansvarlig i DinSide, Brynjulf Blix. Noen koster helt ned mot tusenlappen. Og hvis du ikke har fått det med deg; det er bredskjerm som gjelder. Vanlige skjermer med 5:4-forhold er nesten borte fra butikkhyllene.

Selges flest 22-tommere

Men det begynner å bli en stund siden 19-tommere hadde høy wow-faktor. Nå er det langt større skjermer som gjelder. Aller mest populær akkurat nå er brede 22-tommere, i følge Steffen Kortner hos Komplett.no. Han tror det vil være slik de neste par-tre årene, selv om det allerede nå begynner å gå mye av både 24- og 26-tommere.

- Tipper i løpet av ikke alt for lenge er 1495 kroner inkl mva en normal pris på en 22-tommer med helt OK spesifikasjoner, inkludert DVI og etter hvert HDMI-tilkoblinger, sier Kortner. Men prisene stuper også på de større skjermene, og allerede nå selger nettbutikken en 26-tommer fra BenQ til under 4.000 kroner.

De største PC-skjermene som er myntet på forbrukermarkedet måler 30 tommer, og har svimlende høy oppløsning (2560 x 1600). Langt fra alle PCer og grafikkort er i stand til å håndtere så høy oppløsning.

Både Apple, Dell, Samsung, Eizo og andre tilbyr skjermer i denne størrelsen. Prisen på 30-tommerne er imidlertid diskvalifiserende for mange av oss, og starter gjerne på godt over 10.000 kroner.

Er dette Norges billigste 24-tommer? BenQ T241WA selges i Elkjøps nettbutikk til 1.995 kroner. Det store ankepunktet er mangel på digital tilkobling og støtte for HDCP. Du kan for eksempel ikke koble Blu-ray-spilleren eller Playstation 3 til denne.
Er dette Norges billigste 24-tommer? BenQ T241WA selges i Elkjøps nettbutikk til 1.995 kroner. Det store ankepunktet er mangel på digital tilkobling og støtte for HDCP. Du kan for eksempel ikke koble Blu-ray-spilleren eller Playstation 3 til denne. Vis mer


Billige 24-tommere

Utvalget er imidlertid langt større dersom du nøyer deg med en 24-tommer neste gang du skal kjøpe ny PC-skjerm. Her får du dessuten svært mye for pengene akkurat nå. Denne størrelsen er derfor i ferd med å seile opp som favoritt for mange som ønsker seg stor billedflate kombinert med høy oppløsning.

1920 x 1200 piksler er nemlig et godt utgangspunkt for alle som driver med bilde- og videoredigering, eller bare ønsker sylskarpe bilder og god plass til vinduer på skjermen.

Vi fant flere skjermer med gode spesifikasjoner, til godt under 3.000 kroner da vi sjekket populære nettbutikker nylig. Flere av dem har gode tilkoblingsmuligheter, men de aller billigste mangler som regel en del, for eksempel digital inngang (DVI/HDMI) og støtte for HDCP-beskyttet HD-materiell, som Blu-ray.

Et godt utgangspunkt for å finne en slik rimelig skjerm er prissammenligningstjenesten DinPris.

Forskjell på billig og dyr

Brynjulf Blix har ansvaret for LCD-testene i DinSide.no
Brynjulf Blix har ansvaret for LCD-testene i DinSide.no Vis mer


Det er imidlertid ikke alle skjermene som er like billige, og det er ikke helt uten grunn at noen er langt dyrere. Panelene som brukes er nemlig forskjellige, og byr på ulike opplevelser for brukeren.

- Skjermene er i hovedsak utstyrt med ett av to paneler, TN eller IPS. Førstnevnte sitter i de fleste billige skjermene. Disse er ofte veldig like, og har noe dårligere betraktningssvinkler enn skjermer med IPS-panel, men koster ofte det halve. For folk som jobber sammen rundt én skjerm, med profesjonell grafikkbehandling og lignende, er IPS-skjermer imidlertid klart å anbefale. For de fleste "normale" brukere vil en gjennomsnittlig TN-skjermer være tilstrekkelig, sier Blix.

Les mer om skjermteknologiene i artikkelen: Dyr eller billig LCD, hva er forskjellen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer