Tidstyven bryter seg inn på hytta

Publisert
Sist oppdatert
Det holder ikke å være på nett på jobben og i hjemmet. Nå er det hytta og fjellet som er neste angrepsmål.


«Internett? Er ikke det bare for unger da?». Spørsmålet kom fra min kones sjef. Jeg hadde akkurat fortalt ham hvor fascinert jeg var av dette nye, revolusjonerende mediet.

Det var sommeren 1995, jeg hadde akkurat kjøpt et knalldyrt, klumpete 28.800 baud analogt modem for flere tusenlapper, og sikret meg et 30 dagers Internett-prøveabonnement fra Eunet.

Sjefen var på villspor, men det var riktig nok langt mellom de attraktive tjenestene den gang. Og med en hastighet som tilsvarer en halv promille (ja, faktisk!) av hva mitt 8 Mbit bredbåndsabonnement byr på i dag, ble aldri nett-øktene særlig lange.

Mål hastigheten på ditt nett

Bjørn Eirik Loftås er teknologiredaktør i DinSide.no
Bjørn Eirik Loftås er teknologiredaktør i DinSide.no Vis mer


Gradvis dukket tjenestene opp. Hastigheten økte. Datamaskinen ble lydløs og bærbar, og plutselig en kveld satt jeg i sofakroken og behandlet bilder og videoopptak, som deretter ble sendt trådløst til jobben – mens kona så på Frustrerte fruer. Jeg var plutselig på jobb – midt i beste fritid, og tok meg selv i å servere klassiske «skal bare»-svar når fruen spurte om jeg snart var ferdig.

Det hadde skjedd visse ting i mellomtiden, men alt hadde skjedd så gradvis at jeg ikke hadde reflektert særlig over det. Arbeidsdagen var ikke lenger slutt når jeg forlot kontoret i Nydalen, den bare tok en pause til jeg kom hjem, takket være teknologien som ikke lenger var knyttet til store bråkete PCer, kabelspaghetti, analoge modemer og små flimrende skjermer.

Men det stopper naturligvis ikke her. Telenor, Netcom og Nordisk mobiltelefoni bygger ut mobilt bredbånd i høy hastighet. Det holder nemlig ikke å være på nett på jobben og i hjemmet. Nå er det hytta og fjellet som er neste angrepsmål.

Hjemmekontor er supersmart

Det snakkes mest om fordelene, og de er sannelig mange. Men for den som ikke har et godt grep om roret blir kursen fort litt ustø. Hvorfor skal du for eksempel jobbe hardt med å bli ferdig med rapporten på fredag, når du likevel kan koble deg til mobilt bredbånd fra hytta på lørdag? Og flere tastatur-timer gir deg jo samtidig muligheten til å lage en enda fyldigere rapport, ikke sant? Det må riktig nok skje mens resten av familien står i skibakken eller fisker i fjorden. Eller: med de PC-prisene vi er vitne til nå om dagen sitter de vel mer sannsynlig i hver sin stol med bærbar på fanget i stedet.

Den nye teknologien er fascinerende, nyttig, spennende og den gir uante muligheter. Men mye vil ha mer, og tidstyven er ikke til å spøke med. Og det skader kanskje ikke at du gjør rapporten din ferdig på mandag?

Les også:
Slik får du mobilt bredbånd
Test av mobilt bredbånd fra Telenor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer