Tilbehøret som løser MacBooks portproblem

Ja, hvordan får du egentlig koblet i tilbehør med bare én port? Tilbehørsprodusentene er på saken.

FÅ TILBAKE PORTENE: Denne dokkingstasjonen gir deg alt Apple fjernet,  pluss litt til. Foto: HYDRADOCK
FÅ TILBAKE PORTENE: Denne dokkingstasjonen gir deg alt Apple fjernet, pluss litt til. Foto: HYDRADOCK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apples nye 12-tommer MacBook er en særdeles tynn og lett bærbar som egner seg ypperlig for folk som er mye på farten.

Den ene USB-C-porten kan imidlertid by på problemer – selv for de som lever i en aldri så trådløs hverdag.

For eksempel kan du ikke lade maskinen og overføre filer fra en minneplugg eller et minnekort samtidig.

Det er imidlertid ikke bare det at det er én port som er utfordrende. USB-C er en ny standard, og dermed er det lite kompatibelt utstyr - en av ulempene med å være tidlig ute.

Tilbehørsprodusentene har imidlertid så smått begynt å lansere USB-C-utstyr, og flere av løsningene kan gjøre hverdagen langt enklere for eiere av den nye MacBook-en.

LES OGSÅ: Mange fordeler med USB-C

Apples USB-C-tilbehør

TRE I ÉN: Apples multiportadapter lar deg lade maskinen samt koble til skjerm og en USB-enhet samtidig. Foto: APPLE
TRE I ÉN: Apples multiportadapter lar deg lade maskinen samt koble til skjerm og en USB-enhet samtidig. Foto: APPLE Vis mer


Apple tilbyr flere ulike type USB-C-adaptere til den nye MacBook-en.

Først en USB-C-til-USB-adapter til 179 kroner som lar deg koble USB-tilbehør til en MacBook med USB-C-port. Det kan være alt fra iPhone, en ekstern harddisk eller en mus med ledning.

Deretter har de to såkalte multiportadaptere, altså en adapter med flere porter. USB-C digital AV-multiportadapter lar deg koble til både HDMI-skjerm, standard USB-enhet og en USB-C-ladekabel samtidig. USB-C VGA-multiportadapter lar deg koble på en VGA-skjerm i tillegg til standard USB og USB-C.

Multiportadapterene koster 779 kroner per stykk.

Apple tilbyr også USB-C-ladekabel på to meter til 279 kroner.

Men hvis du ikke vil betale for Apples relativt dyre adaptere og overganger, kommer det heldigvis billigere alternativer fra andre produsenter.

Tredjepartskabler

HVILKEN OVERGANG TRENGER DU? Belkin med flere kommer med en rekke forskjellige USB-C-overganger. Foto: BELKIN
HVILKEN OVERGANG TRENGER DU? Belkin med flere kommer med en rekke forskjellige USB-C-overganger. Foto: BELKIN Vis mer


Belkin har annonsert flere USB-C-kabler, for eksempel vanlig USB til USB-C og mikro-usb til USB-C. De har også laget en USB-printerkabel til USB-C for den som fortsatt trenger det.

Prisene ligger på mellom 20-30 dollar, cirka 150-220 kroner.

Monoprice har også lansert en rekke USB-C-kabler, deriblant en som er USB-C i ene enden og standard USB-hunnplugg i andre enden. Med en slik, kan du koble en nødlader til MacBook-en for å lade opp batteriet.

Monoprice-kablene koster mellom 9,99 og 34,99 dollar, rundt 75-264 kroner.

Til slutt har Kanex også lansert både kabler og overganger fra USB-C, blant annet til Gigabit Ethernet (kablet nett), VGA, HDMI og mikro-USB. Disse koster mellom 19,95 og 39,95 euro, altså cirka 170-340 kroner.

KABLET NETT? Kanex-adapteren fikser biffen. Foto: KANEX
KABLET NETT? Kanex-adapteren fikser biffen. Foto: KANEX Vis mer


Lagring

MINNEPINNE: SanDisks smarte løsning har to plugger, både gammel og ny, i samme minnepinne. Foto: SANDISK
MINNEPINNE: SanDisks smarte løsning har to plugger, både gammel og ny, i samme minnepinne. Foto: SANDISK Vis mer


Er du fortsatt avhengig av den gode, gamle minnepinnen for å overføre filer fra en enhet til en annen? Både SanDisk og Patriot har lansert USB-C-kompatible minnepinner.

SanDisk Dual USB Drive Type-C består av en USB-C-port og en USB 3.0-port, så du enkelt kan overføre fra en eldre maskin til en ny MacBook. Minnepinnen ha en kapasitet på 32GB og prisen blir 49 dollar, rundt 370 kroner, når den kommer i juni.

Patriots minnepinne har også en liten Type-C-port og en vanlig USB-port i hver sin ende. Denne kommer imidlertid både i 32- og 64GB-utgaver. Prisene er foreløpig ikke kjent, men de skal bli tilgjengelige i juni.

Trenger du litt mer lagringsplass, har LaCie annonsert en ny USB-C-kompatibel eksterndisk, Porsche Design Mobile Drive som kommer i lagringskapasiteter på 500GB, 1TB eller 2TB. Pris er foreløpig ikke kjent.

Folkefinansierte produkter

Selvfølgelig har det også begynt å dukke opp USB-C-tilbehør på Kickstarter og andre folkefinansieringsnettsteder, og det er her vi finner det mest kreative tilbehøret så langt.

LITEN ADAPTER: Beekepers lille adapter tar ikke mye plass i bæreveska. Foto: BEEKEPER
LITEN ADAPTER: Beekepers lille adapter tar ikke mye plass i bæreveska. Foto: BEEKEPER Vis mer


Det første er BeeKeeper ; en liten og enkel USB til USB-C-adapter som gjør det mulig å koble til eksisterende USB-utstyr. Det følger også med en USB-C-ladekabel, så du kan lade MacBook-en, enten via Beekeepers medfølgende strømadapter eller Apples strømadapter.

Nummer to er InfiniteUSB, som lar deg seriekoble USB-porter, så du kan koble sammen så mange du ønsker, i stedet for å ty til en multiportsadapter. Kablene finnes i standard-USB, Lightning eller USB-hunnplugg, så kan du mikse og matche som du vil. De har dessuten et magnetisk feste som skal gjøre at de ligger pent sammenbrettet.

SÅ MANGE DU VIL: InfiniteUSB lar deg seriekoble på ulike type overganger. Foto: INFINITEUSB
SÅ MANGE DU VIL: InfiniteUSB lar deg seriekoble på ulike type overganger. Foto: INFINITEUSB Vis mer


InfiniteUSB kan forhåndsbestilles nå, og koster fra rundt 20 dollar (150 kroner) for én kabel, og cirka 100 dollar (750 kroner) for en pakke med fem kabler. Ikke akkurat billig det heller, og merk at du heller ikke kan lade MacBook-en med denne løsningen, da den ikke har den nødvendige lademodulen, skriver Gizmag.

- Dersom du ønsker å lade MacBook-en mens du også har koblet til vanlig USB-utstyr, er det beste alternativet enn så lenge Apples multiportadapter, skriver Gizmag.

Ønsker du å ta den helt ut, er det kanske en dokkingstasjon du er ute etter? HydraDock gir deg intet mindre enn 11 porter, inkludert en 3,5 mm lydutgang, en Gigabit Ethernet-port, SDXC-minnekortplass, Mini DisplayPort, én HDMI-utgang, fire USB 3.0-porter og to USB-C-porter.

Utsalgsprisen er 149 dollar, drøye 1.100 kroner, men du kan spare 30 dollar, rundt 220 kroner, om du sponser Kickstarter-kampanjen nå.

SUPERDOKK: Med HydraDock stående på hjemmekontoret eller jobb, bør du ikke ha noen problemer med å koble ekstrautstyr til den nye MacBook-en. Foto: HYDRADOCK
SUPERDOKK: Med HydraDock stående på hjemmekontoret eller jobb, bør du ikke ha noen problemer med å koble ekstrautstyr til den nye MacBook-en. Foto: HYDRADOCK Vis mer


PS: Googles nye Chromebook Pixel og Nokias nye nettbrett, N1, leveres også med USB-C-porter, men ingen av de er til salgs i Norge (ennå).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer