Apple fikser MacBook-tastaturer gratis

Tilbyr gratis reparasjon etter å ha fått gruppesøksmål mot seg

Flere har opplevd problemer med det nye, flate MacBook-tastaturet.

FLATERE TASTER: For noen år siden redesignet Apple tastaturet på sine bærbare Mac-er slik at det fikk flatere taster. Foto: Pål Joakim Pollen
FLATERE TASTER: For noen år siden redesignet Apple tastaturet på sine bærbare Mac-er slik at det fikk flatere taster. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

I 2015 lanserte Apple 12-tommer MacBook med et nytt, nesten flatt tastatur. Ikke bare var tastene større, men de hadde også kortere vandring (altså tastetrykk), som gjør at det går raskere å skrive fordi man ikke trenger å trykke like hardt.

Dette skyldtes at Apple byttet ut den tradisjonelle saksemekanismen med en såkalt sommerfuglmekanisme, som gjorde at tastene går rett opp og ned uansett hvor på tasten du treffer. Dette gjør at tastetrykk blir registrert selv om du bare treffer ytterkantene, noe som ikke alltid var tilfellet med den andre løsningen.

Flere bærbare Mac-er lansert etter 2015 har vært utstyrt med det nye tastaturet.

Klager og gruppesøksmål

Alt virker dog ikke å være fryd og gammen med den nye tastaturløsningen.

Skal vi tro The Verge er det en kjent sak at MacBook- og MacBook Pro-maskiner har tastaturproblemer, og de kom virkelig i fokus i fjor høst da The Outline-journalist Casey Johnston skrev en kommentar om hvordan «the new MacBook keyboard is ruining my life».

Ifølge Mashable skal brukere ha opplevd problemer med enkelte taster; at det kommer flere tegn selv om man bare har trykket én gang. Noen har opplevd at hele tastaturet har sluttet å fungere.

Støv og smuss som havner under tastene antas å være en av syndebukkene.

Tidligere i vår skrev Apple Insider at feil med MacBook Pro-tastaturer skjedde dobbelt så ofte sammenliknet med eldre modeller med det gamle tastaturet.

Apple har også fått et gruppesøksmål mot seg på grunn av problemene.

GAMMELT VS. NYTT: Tastene på det nye MacBook-tastaturet har kortere vandring, og krever mindre innsats per tastetrykk. Foto: Kirsti Østvang
GAMMELT VS. NYTT: Tastene på det nye MacBook-tastaturet har kortere vandring, og krever mindre innsats per tastetrykk. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Starter «reparasjonsprogram»

Nå har imidlertid selskapet startet et såkalt reparasjonsprogram, hvor de tilbyr gratis reparasjon av tastaturet på følgende bærbare Mac-er, hvor man opplever problemer som at tegn og bokstaver gjentar seg plutselig, at tegn og bokstaver ikke dukker opp i det hele tatt eller at det føles ut som om taster sitter fast eller ikke oppfører seg som de skal:

  • MacBook (Retina, 12-­tommer, tidlig 2015)
  • MacBook (Retina, 12­-tommer, tidlig 2016)
  • MacBook (Retina, 12-­tommer, 2017)
  • MacBook Pro (13­-tommer, 2016, to Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (13-­tommer, 2017, to Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (13-­tommer, 2016, fire Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (13-­tommer, 2017, fire Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (15-­tommer, 2016)
  • MacBook Pro (15-­tommer, 2017)

Ifølge Apple skal kun en liten prosentandel av maskinene være rammet av disse problemene, uten at vi vet nøyaktig hvor mange det er snakk om.

Skjermbilde: Apple
Skjermbilde: Apple Vis mer

Nordmenn allerede dekket

Kommunikasjonssjef i Eplehuset, Hallvard Opheim, sier at programmet ikke endrer så mye på praksisen hos dem for kunder som har kjøpt produktene i Norge, siden de også fram til dette har vært dekket av norsk reklamasjonsrett for de aktuelle produktene.

– Men vi tilbyr dette nå kostnadsfritt også for produkter som er kjøpt i utlandet og omfattes av programmet fra Apple, siden dette er internasjonalt. Tidsrammen for programmet ligger innenfor rammene til norsk Forbrukerkjøpslov, og utgjør sånn sett ingen endring for norske forbrukere i praksis, understreker Opheim til Dinside.

Ifølge Hallvard Opheim har det vært noe høyere reparasjonsvolum på disse tastaturene enn den gamle typen, men ikke slik at det oppleves ekstremt på noen måte.

– Vi ser ganske ofte at det er støv og smuss som har satt seg fast under tastene, og at dette i mange tilfeller løses ved å blåse dette rent. I de tilfellene dette ikke hjelper gjør vi et bytte av «topcase» med tastatur. Vi sitter ikke med mer spesifikk informasjon om hva som forårsaker problemet, men det løses gjennom et slikt bytte når det må til, sier han.

Har du problemer med ditt tastatur, ta med maskinen til en autorisert Apple-forhandler for å sjekke det opp.

Eplehuset har for tiden litt lenger reparasjonstid enn vanlig på grunn av høy pågang hos deres servicesentre, men kommunikasjonssjefen sier de håper å få bedret dette så raskt som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer