Tilkobling for ekstern harddisk

Publisert
Sist oppdatert

Hei.

Jeg er Mac-bruker og trenger mer plass på min Mac. Å skifte hardisken inni er uaktuelt og lurer på noen ting med eksterne disker... det jeg lurer på er om det er stor forskjell på firewire og USB 2.0.

Jeg så at WD hadde formatert en av diskene deres til Mac, kan man gjøre det selv med en hvilken som helst ekstern disk??

Takker på forhånd,
Espen

Datadoktoren svarer

Hei Espen,

Når det gjelder FireWire (også kjent som IEEE 1394) mot USB 2.0 er det slik at hastigheten mot eksterne harddisker i praksis så å si er den samme. FireWire krever som regel litt mindre prosessorkraft - men dette er ikke i praksis noe punkt med dagens prosessorer.

Den generelle fordelen med USB er at den er såpass utbredt, FireWire er ikke standard på moderne datamaskiner i samme grad som USB.

Men en ting å merke seg er at FireWire nå kommer som FireWire 400 (overfører opp til 400 Mbit/s) og den nye FireWire 800 (IEEE 1394b) som mer eller mindre har dobbel hastighet av dette igjen. Dersom din Mac har støtte for FireWire 800 vil det derfor være smart å skaffe seg en disk med slik tilkobling - gjerne med USB 2.0 i tillegg.

Av eksisterende, vanlige løsninger er det kun eSATA (ekstern SATA) som kan hamle opp med FireWire 800, men denne standarden er lite utbredt og krever nok at du da må anskaffe et kontrollerkort for dette.

Forskjellen på USB 2.0, FireWire 400, FireWire 800 og eSATA kan du se selv i vår sammenligning av eksterne harddisker med nettopp disse løsningene.

Vi har også testet eSATA-kort med ekstern disk på en MacBook Pro, artikkelen finner du her.

For ditt andre spørsmål er svaret ja, en hvilken som helst ekstern disk kan reformateres til det filsystemet du ønsker - uavhengig av hva harddisken har når du mottar den.

Hilsen
Datadoktoren

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Les alle spørsmål og svar
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer