Tilpass nettsider

Liker du ikke fargen eller en funksjon på en nettside? Greasemonkey fikser biffen.

Publisert
Sist oppdatert

Et søk i arkivet avslørte at vi ikke har skrevet om Greasemonkey - et Firefox-tillegg som lar deg endre på nettsider. Vi har riktignok nevnt det i enkelte sammenhenger, men dette tillegget er såpass genialt at det fortjener en egen artikkel.

Konseptet er enkelt: Brukere kan legge inn egne eller andres Javascript for å gjøre kosmetiske eller funksjonelle endringer på nettsider. Liker du ikke fargen på GMail, kan du enkelt endre på dette.

>> Les også: Slik rydder du opp på Facebook

Ved å høyreklikke på ikonet kan du skru av Greasemonkey midlertidig.
Ved å høyreklikke på ikonet kan du skru av Greasemonkey midlertidig. Vis mer

For å komme i gang, må du først laste ned Greasemonkey fra denne nettsiden og restarte Firefox.


Når du åpner Firefox igjen, vil denne lille karen dukke opp nederst i høyre hjørne. Ved å høyreklikke kan du legge til scripts og velge hvilke sider de skal gjelde for eller skru av tillegget midlertidig. Script installeres vanligvis ved at man klikker på en lenke og får opp en dialogboks.

En dråpe i havet

Når tillegget er installert, er mulighetene nærmest ubegrensede. Man kan skrive egne javascript, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Det finnes en rekke ferdige javascript til Greasemonkey. Nedenfor er et lite utvalg til en rekke populære nettjenester.

Fra dette vinduene kan du velge hvilke sider scriptene skal gjelde på.
Fra dette vinduene kan du velge hvilke sider scriptene skal gjelde på. Vis merGMail

Googles e-posttjeneste gir deg over seks gigabyte med lagringsplass, og øker fortsatt. For mange er dette standard e-post, i stedet for tunge programmer som Outlook. Men lenker som peker til e-postadresser åpnes som standard i et eget program. Dette er bare en av tingene man kan fikse med Greasemonkey, men hvorfor ikke la andre gjøre det for deg?

Lifehacker har samlet en rekke javascript som forbedrer GMail i en samlepakke kalt Better GMail2, og i tillegg tatt seg bryderiet med å lage en egen meny så du bare kan hake av ved funksjonene du ønsker.

Her kan man blant annet velge mellom forskjellige temaer for GMail-siden, få et ikon til vedlegg som viser hva slags filtype det er og mye, mye mer.

Youtube

Youtube har gjort stor suksess ved å la brukere laste opp egne videoer. Selvsagt har en så stor side fått opptil flere Greasemonkey-script.

Hva med et script som lar deg laste ned Youtube-videoer? Her er et annet, som fjerner kommentarfeltet så du slipper kommentarer som "OMG FIRST!!!11" og så videre.
I tillegg fjerner det en rekke andre forstyrrelser, men du kan enkelt vise kommentarfeltet igjen ved å trykke på "Comments" øverst til venstre.

Igjen har Lifehacker samlet en rekke script i en pakke, du finner den her.

Facebook

Mange synes at Facebook ble utrolig irriterende etter at alle tredjeparts-applikasjonene fikk mulighet til å sende invitasjoner i hytt og pine. Vi har tidligere skrevet om hvordan man kan stoppe dem i denne artikkelen.

Så var det dette med sikkerhet

Flotte ting har nesten alltid en ulempe, Greasemonkey er intet unntak. Siden det er brukerne selv som skriver koden, er det enkelte banditter som ser sitt snitt til å gjøre ugang. Når du installerer et Greasemonkey-script er det svært viktig at du laster det ned fra en kilde du stoler på. Dette gjelder særlig script for GMail og andre viktige tjenester.

Alt i alt må man veie fordelene med Greasemonkey mot de ulempene det medfører. Om man velger å installere tillegget får man tilgang til en rekke praktiske funksjoner, men må leve med at det er en mulighet for at andre i verste fall kan få tilgang til e-postkontoen din.

Med det sagt, har Greasemonkey et veldig våkent brukersamfunn, som raskt fanger opp og varsler om useriøse script. Userscripts.org er den offisielle siden hvor man kan hente javascript til Greasemonkey. Dessverre er siden litt uoversiktlig, men det finnes et script for det også.

Har du noen Greasemonkey-favoritter vi ikke har nevnt i denne artikkelen? Del de med andre lesere i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer