Tiny Personal Firewall: Gratis sikkerhet

I disse dager har du kanskje fått installert bredbåndstilknytning hjemme og er såre fornøyd med det. Men når PCen er knyttet til Internett døgnet rundt er det en potensiell fare for at ondsinnede nerder prøver å ta seg inn på systemet ditt og herje med filene dine. Heldigvis er løsningen helt gratis.

Frihet i en liten eske. Kan lastes ned gratis til bruk på hjemme-PCer.
Frihet i en liten eske. Kan lastes ned gratis til bruk på hjemme-PCer. Vis mer
Publisert

Når du er koblet til Internett er det fort gjort for en kunnskapsrik datasnok å lete etter åpninger til PCen din. Og når han, for det er som regel en han, først har funnet en åpning kan han for eksempel hente ut opplysninger om deg, eller snoke i dine private filer. Selvsagt er det ingen som setter pris på slike brudd på privatlivets fred, og løsningen blir å stenge alle åpninger til PCen ved hjelp av en såkalt brannmur.

Hacker-dödaren

En brannmur overvåker alle tilkoblingspunktene som PCen har til Internett og kan kamuflere dem så godt at de sårbare punktene blir usynlige for uvedkommende. Du får brannmurer både som maskinvare i form av en svart boks du tilknytter nett-tilkoblingen din, eller som programvare. Har du en ruter hjemme som styrer bredbåndtilknytningen din, er som regel en brannmur innebygd. Men siden slik maskinvare fort koster flere tusen kroner blir den billigste og mest aktuelle løsningen for de fleste å benytte seg av programvare. Og at du kan få tak i dette gratis er jo slett ikke å forakte.

Enkel installasjon

Tillater du at Internet Explorer kobler seg til Internett?
Tillater du at Internet Explorer kobler seg til Internett? Vis mer

Etter å ha hentet gratisversjonen av Tiny Personal Firewall startet vi installasjonsprosessen. Selve filen du henter er liten, kun 1 MB. Etter at installasjonprogrammet hadde kopiert de nødvendige filene inn i systemet og vi hadde startet maskinen på nytt, la vi merke til et lite ikon som var lagt til i systemverktøylinjen. Tiny Personal Firewall (TPF) var startet og var i gang med å overvåke vår Internett-tilkobling.

Første test var å starte en nettleser, og straks spratt det fram en dialogboks hvor TPF spurte om vi tillot nettleseren å hente informasjon fra en nettside. Meldingen fortsatte å dukke opp for hver bit av nettsiden som ble hentet ned, det være seg tekst, bilder eller reklamebannere. For å unngå å bli mast på hele tiden markerte vi en liten firkant ved siden av OK-knappen hvor vi ble tilbudt at TPF automatisk lagde en regel for hva nettleseren fikk hente. Etter dette ble vi kun spurt om vi tillot tilkobling når vi startet andre programmer som brukte Internett, så som e-post programmer og FTP-klienter.

Innstillinger for sikkerhetsnivå.
Innstillinger for sikkerhetsnivå. Vis mer

Hvor usynlig blir du?

Tiny Personal Firewall har som oppgave å skjule alle såkalte porter i nettilknytningen din. Det finnes forskjellige typer porter som en PC bruker for kommunikasjon, blant annet for e-post, fil- og skriverdeling og FTP. Hvis disse portene ikke er skjult eller låst kan andre enkelt få tilgang til din PC via Internett.

For å teste hvor effektiv beskyttelse vi oppnådde, kjørte vi sikkerhetssjekken "Shields Up!" utviklet av Gibson Research. Før vi installerte Tiny Personal Firewall fikk vi beskjed av sikkerhetstesten at flere svært sårbare porter sto vidåpne. Blant annet gjaldt dette porten for fil- og skriverdeling. En datasnok ville heller ikke hatt problemer med å lese ut brukernavn, maskinnavn og andre opplysninger om vår nettilknytning.

Så aktiverte vi Tiny Personal Firewall og satte sikkerhetsnivået til det maksimale. Resultatet var overveldende. Portene våre ble ikke bare låst, de var gjort helt usynlige! Vi forsøkte så å få tilgang til maskinen utenfra, men vi fikk ikke mulighet til å få verken svar fra, eller tilgang til, den beskyttede PCen. Når noen forsøker å få tilgang til maskinen din utenfra spør TPF om du vil tillate det eller ikke. På den måten har du full kontroll og kan for eksempel tillate tilgang som gjør det mulig å spille over Internett.

Et glimrende produkt

Vi nøler ikke med å anbefale Tiny Personal Firewall på det varmeste. Installasjonen er problemfri, og konfigureringen såre enkel. Det er bare å velge mellom tre sikkerhetsnivåer, så er du så godt som usynlig på Internett. Bruken er problemfri siden TPF automatisk kan lage egne tilgangsregler for de av dine programmer som bruker Internett. Trenger du å endre disse reglene senere er dette også raskt og enkelt gjort.

Programmet kan du laste ned fra denne adressen.

Vi har tidligere sett på brannmuren ZoneAlarm som du kan lese om her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer