Tips 1:Defragmenter harddisken

Etter en tids bruk når filene på harddisken har blitt flyttet rundt, slettet, opprettet og utvidet, vil de ikke lenger ligge i ett stykke på harddisken. De vil være fragmenterte og gi deg dårligere ytelse.

Publisert

Hvorfor

Alle filer på harddisken blir liggende på samme sted så lenge de ikke kopieres eller krympes. Resultatet er at du risikerer at det oppstår ledige huller på harddisken. Disse hullene vil kunne fylles av nye filer.

En stor fil risikerer da å oppta flere av disse små hullene. Det samme gjelder en fil som vokser når det ikke er ledig plass rett bak den. Alle disse filene som ikke ligger i én bit, kalles fragmenterte.

Det eneste du som bruker merker til dette, er at harddisken jobber hardere og at ytelsen går ned. Men heldigvis finnes det i alle versjoner av Windows 95 et program som heter Defrag. Det er i stand til å omorganisere filene slik at de havner etter hverandre. Spesielt på en nesten full disk, kan det gi dramatiske ytelsesforbedringer.

Mer avanserte defragmenteringsprogrammer kan også plassere de mest brukte filene først på disken. De fleste harddiskene er nemlig mye raskere på begynnelsen enn slutten.

Hvordan

For å bruke Defrag gjør du følgende:

  1. Først åpner du opp mappen"Min datamaskin", høyreklikker på den aktuelle stasjonen og velger "Egenskaper".

  2. Velg skillearket for "Verktøy" og velg knappen som heter "Defragmenter..."

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer