Tips for å begrense barnets skjermbruk

Her er seks ting du kan gjøre.

POPULÆRT: Barn i dag er drevne skjermbrukere fra tidlig alder. Foto: Shutterstock/NTB
POPULÆRT: Barn i dag er drevne skjermbrukere fra tidlig alder. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Det siste året har det blitt mye hjemmetid på mange av oss. Vi er vel flere som kjenner på at tiden foran skjerm også har økt – ikke bare for oss selv, men også for ungene.

I lockdown og karantene - og hverdagen ellers - tyr man til de midlene man har.

Så mye skjermtid anbefales

Ifølge amerikanske anbefalinger skal imidlertid ikke barn under 18 måneder drive med skjermtitting i det hele tatt, skriver Forskning.no.

Fram til barna er fem år, bør de bruke skjerm toppen en time om dagen. Da bør innholdet være givende, og de bør dele opplevelsen med en voksen, er rådet.

- Ikke bare negativt

Så er det enklere sagt enn gjort å følge de rådene. Noen mener de dessuten ikke speiler hvordan vi bruker media i dag.

I en artikkel i New York Times i april i fjor, uttalte imidlertid Jenny Radesky, barnelege og ekspert på barn og media ved University of Michigan’s C.S. Mott Children’s Hospital, at foreldre må slutte å se på skjermtid på en negativ måte.

Til og med selve ordet skjermtid er blitt problematisk, fordi det kan føre til at folk tror at alle skjermbruk er negativt, mener Radesky.

- Det reduserer debatten til et svart-hvitt-problem, når det i realiteten er mye mer nyansert, sier legen til New York Times.

Kjenner du likevel at det er på tide å få kontroll over skjermbruken til barna igjen? Her er noen tips (har du noen gode råd du vil dele med leserne, send oss en e-post!).

1) Gå foran som et godt eksempel

For noen er dette kanskje det aller vanskeligste. Men skal du overbevise barna om at det ikke er bra for dem å bruke for mye tid foran skjermen, hjelper det lite om du gjør det selv. Bonus: det er sunt for deg også.

2) Sitt sammen

Dette er kanskje enklere med de yngre barna, men å tilbringe tiden foran skjerm sammen med ungene kan være lurt for å styre bruken i riktig retning. Hvis du deltar aktivt, stiller spørsmål og engasjerer deg, får barnet mer ut av det også - og så kanskje blir det enklere å håndtere skjermbruken om dere gjør det til en felles interesse.

3) Ta i bruk foreldrekontroll

Mobilprodusentene har laget en rekke innstillinger og funksjoner som lar deg styre barnas skjermbruk, både om de bruker foreldrenes utstyr eller har sitt eget. Bruk tid på å sette deg inn i disse før du overlater mobiler og nettbrett til ungene.

iPhone og iPad

Apple har flyttet alle sine foreldrekontroller under til en funksjon som kalles for «Skjermtid» (du finner den under Innstillinger > Skjermtid).

Her kan du gjøre alt fra å sette opp tidspunkter for skjermfri tid, velge hvilke apper som er tillatt og ikke, angi tidskvoter for apper, sette kommunikasjonsbegrensninger og så videre.

Apple har også en funksjon kalt familiedeling. Med denne kan man dele kjøp innad i en familie. Ikke bare apper, men også film og musikk. Her finnes også «Spør om kjøp»-funksjon, som er akkurat hva det høres ut som: Barna må ha din godkjenning for å kunne laste ned eller kjøpe innhold på sin enhet.

Android

På Android finner du tilsvarende funksjon. Googles «Family Link»-funksjon ble lansert i Norge i 2018 og går kort og godt ut på at du som forelder kan styre omfanget av skjermbruk, både totalt per dag og drillet ned på individuelle apper om du ønsker det.

Du blir også varslet når barnet laster ned nye apper, de må spørre deg hvis de vil kjøpe noe for ekte penger, og du kan deaktivere apper fra foreldretelefonen om det blir aktuelt.

Mer om den biten finner du her:

Windows og Xbox

Microsoft har en solid familiekontroll-app kalt Family Safety, som er tilgjengelig for både Android og iPhone. Med denne kan du begrense skjermtid på tvers av Windows-maskiner og Xbox i tillegg til spill på Android-telefoner.

Playstation

Også på PlayStation finnes det muligheter for å begrense barnas aktivitet. For det første kan du angi en maksimal aldersmerking for hvilke spill de får lov til å spille, og du kan også styre hvor mye tid de får bruke på spillinga. Når dagens porsjon er i ferd med å ebbe ut, får de et varsel på skjermen når de spiller om at tiden snart er ute. Du finner mer informasjon på nettsidene.

Ulempen er selvsagt at det ikke finnes noen overordnet mulighet for å sette en maksimal total skjermtid, hvis man har et hjem med både PlayStation, iPad og Android-telefoner, for eksempel.

4) Finn nyttige apper

«Don't let you kids become YouTube zombies» står det i en reklame vi ofte får opp på Instagram. Reklame for tilsynelatende mer nyttige iPad-spill som utfordrer ungene litt mer enn den konstante strømmen av fargeballer, marsvin-labyrinter og snikreklame for leker.

Det er riktignok ikke alt på Youtube som er unyttig, men det er lurt å sette noen grenser og ikke minst sette deg inn i hva slags innhold som finnes, både her og andre steder.

På spesielt Apples App Store finnes det svært mange gode og pedagogiske apper for barn hva gjelder alt fra tall og bokstaver til å lære om kroppen eller verdensrommet. Kodeapper finnes også.

5) Skru av minst en time før leggetid

Det er du som bestemmer hvor mye tid barna skal bruke foran skjerm. Etter hvert som ungene blir eldre, vil de trolig kreve å få bestemme mer selv - kanskje dette er noe dere kan bli enige om sammen? Lag en avtale på det, for eksempel.

Men uansett alder er det lurt å kutte skjermbruken en time eller to før leggetid. Forskning viser at skjermtid tett opptil leggetid kan forstyrre søvnen og at det kan være skadelig for barn, ifølge Aftenposten. En idé kan være å gjøre soverommet til skjermfri sone etter et gitt klokkeslett.

6) Slå av internett

Det høres ut som et tulletips, men det kan være et alternativ for noen, om enn kanskje et drastisk et.

Mange rutere støtter nemlig at du kan deaktivere internett – per enhet. Har jentungen brukt opp kvota si for dagen eller uka, kan du bare gå inn og stoppe nettilgangen på nettbrettet hennes. Dette kan være ekstra smart hvis ungene har en skole-iPad også, som du ikke får adminstrert ellers.

Med noen rutere er det dessuten mulig å stille inn tid, så det skjer helt automatisk.

BLOKKER NETTET: På denne Asus-ruteren kan du sette opp en tidsplan på når visse brukere har tilgang til internett og ikke. Skjermbilde: Martin Kynningsrud Størbu
BLOKKER NETTET: På denne Asus-ruteren kan du sette opp en tidsplan på når visse brukere har tilgang til internett og ikke. Skjermbilde: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer