Tjenester som korter ned web-adresser

Du har sikkert opplevd det før - du skal tipse om en ny bok de har fått på Amazon og så blir lenken du sender fire linjer lang.

Publisert
Sist oppdatert

Å tipse andre om ting du finner på nettet innebærer som regel at du ganske enkelt merker adressefeltet, kopierer adressen og limer den inn i e-posten du skal skrive, MSN-vinduet eller hva enn det måtte være.

Litt irriterende er det derimot at ikke alle nettsteder har like klipp-og-lim-vennlige adresser, og ikke sjelden kan det bli problemer fordi linja brytes opp slik at lenken ikke blir helt klikkbar. Mottakeren må da merke hele teksten og kopiere den. Eller hva om du skal si en lang nettadresse over telefonen? Glem det.

Rett på sak: Det finnes flere nettjenester som hjelper deg å korte ned lange {URL}-er. Her er fire av våre favoritter; alle med hver sine styrker.

TinyURL

TinyURL er helt uoffisielt den mest populære URL-forkorteren. Her limer du inn nettadressen i et tekstfelt og får tilbake tinyurl.com/7a8h, der 7a8h er en tilfeldig generert kode. Under ser du hvordan vår lenke til den nye Harry Potter-boka hos Amazon har blitt langt mer komfortabel å hanskes med:

Fordelen: TinyURL kommer også med en bookmarklet du kan legge inn i nettleseren din. Et klikk på "TinyURL!" gjør at det automatisk lages en, vel, TinyURL så du slipper å besøke siden "manuelt".

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer