I innledningen til skolen, nevnte vi de såkalte 2D-kortene, altså selve grunnlaget for at vi i det hele tatt skal kunne se programmene våre på skjermen. De siste årene har det vært mye oppstyr rundt det man kaller 3D-kort. Hva er så det og har du bruk for dette i din datamaskin?
Den store forskjellen
Som tidligere nevnt tar 2D-kortene seg av Windows-grafikken, og hvis du har lyst å spille spill så tar det samme kortet seg av det også. Det gjelder alle slags spill, også de mer krevende actionspillene med 3D-motorer. Rundt 1995 begynte 3D-spillene å bli så avanserte at maskinvaren rett og slett ikke strakk til. Samtidig begynte de første 3D-kortene å dukke opp. Selve teknologien var ingen nyhet, og har lenge vært brukt i profesjonelle sammenhenger. Men aldri før har en så kraftig grafikk-teknologi vært tilgjengelig for alle.
Det faktiske forskjellen mellom 2D og 3D er at 2D-grafikken, som navnet tilsier er todimensjonal. Eventyr- og strategispill er som regel todimensjonale, det vil si at grafikken har ingen dybdefølelse. Det har derimot actionspill som Quake II eller Unreal, flysimulatorer eller bilspill. Du er fri til å bevege deg i alle retninger i en fullstendig virtuell verden. Selvsagt har slike spill eksistert før 3D-kortene dukket opp, men grafikken var tregere og dårligere.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger