TV-test høsten 2016 - del 2

To nye folkemodeller på testbenken

Panasonic TX-58DX700E og Philips 55PUS6501. 

NYE TV-ER TESTET: Denne høsten har vi nå totalt testet fem høyaktuelle 55-tommere. Her forteller vi hvilken som er best. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NYE TV-ER TESTET: Denne høsten har vi nå totalt testet fem høyaktuelle 55-tommere. Her forteller vi hvilken som er best. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i høst testet vi tre høyaktuelle 55-tommere i 10-15.000 kroners klassen. Nå har vi utvidet testen med to nye TV-er, Philips 55PUS6501 og Panasonic Viera TX-58DX700E. Sistnevnte er riktig nok 58 tommer, men plasserer seg i samme segment - både spesifikasjons- og prismessig.

Testen omfatter nå totalt fem modeller: Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505, LG 55UH850V og de to nye tilskuddene. Prisene ligger i skrivende stund mellom 9.995 og 12.999 kroner i de rimeligste nettbutikkene.

Testvinner i høst var Samsung UE55KS7005, som vi også har hentet inn igjen og brukt som referanse når testen nå ble utvidet.

Her ser du et bilde av alle de tre TV-ene:

Forpakning og fysiske egenskaper

Esken rundt Samsung-TV-en er minst, men Philips sin er ikke så mye større. Panasonic sin er en del større, men det er jo også snakk om en 3 tommer større TV enn de to andre.

Samsung og Philips bruker en eske som er temmelig like store, mens Panasonics er vesentlig større. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Samsung og Philips bruker en eske som er temmelig like store, mens Panasonics er vesentlig større. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

I tabellen under ser du de fysiske målene for hver av TV-ene:

Samsung Philips Panasonic
Eske80 x 17 x 130 cm84 x 16 x 133 cm85 x 19 x 150 cm
TV på stativ80 x 37,6 x 123 cm77 x 23,5 x 124 cm80 x 24 x 129 cm
TV-tykkelse4,08 cm8,5 cm4,1 cm
Vekt med stativ19,9 kg17,4 kg24 kg

Designmessig er det helt klart Samsung som kommer best ut, også i dette selskapet. Den er tynnest, har den tynneste ramma, og har en bakside som er helt glatt, sistnevnte for at TV-en skal ta seg godt ut fra alle vinkler, selv når den står midt i rommet.

GLATT BAKSIDE: Samsungs bakside er laget for å synes. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GLATT BAKSIDE: Samsungs bakside er laget for å synes. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

De andre har en mer klassisk bakside, noe som er greit å være klar over hvis du har spesielle ønsker for plasseringen. Philips-TV-en er vesentlig tjukkere enn de andre. Ambilight er nok noe av forklaringen, men neppe alt.

Det er videre greit å merke seg at TV-ene fra Samsung og Philips er «bredbente», noe som betyr god stødighet, men også at de må stå på et ganske bredt underlag.

På Panasonic kan du faktisk selv velge om bena skal stå langt fra hverandre, eller trukket inn mot midten. Stort pluss for fleksibiliteten der, altså.

Fullt så glade er vi ikke i monteringen av bena på Panasonic. De består av fire deler og totalt åtte skruer, og prosessen med å sette dem sammen riktig, tok tid i vårt tilfelle.

BRED ELLER SMAL: Panasonics ben kan monteres på to steder. Midtstilt posisjon krever bare et bord som er 52 cm bredt. Foto: Panasonic
BRED ELLER SMAL: Panasonics ben kan monteres på to steder. Midtstilt posisjon krever bare et bord som er 52 cm bredt. Foto: Panasonic Vis mer
UNØDIG KOMPLISERT: Montering av bena på Panasonic tok mye lenger tid enn på de to andre. Foto: Bjørn Eirik Loftås
UNØDIG KOMPLISERT: Montering av bena på Panasonic tok mye lenger tid enn på de to andre. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Da er det greit å vite at Samsungs ben ikke krever skruer i det hele tatt. Philips krever kun to skruer - og er satt sammen på minuttet.

Minimum bordbredde Samsung Philips Panasonic
112 cm125 cm119 eller 52 cm

Installasjon og tekniske egenskaper

De tre TV-ene bruker hvert sitt operativsystem. Samsung har Tizen, Philips har Android TV og Panasonic har Firefox OS.

Samtlige har veiviserbaserte installasjonsprosesser som er relativt enkle å forholde seg til når du skal installere kanaler og konfigurere tilkoblede enheter. Alle tre har digitale mottakere for kringkasting via satellitt, kabel og digitalt bakkenett, så det kan godt hende du slipper å bruke en mottakerboks i tillegg.

Her er en kjapp oversikt over hvilke leverandører som støttes, samt noen andre, viktige tekniske egenskaper:

Samsung Philips Panasonic
PanelSUHD VAUHD IPSUHD IPS
OSTizenAndroid TVFirefox OS
HDRJaJaJa
3DNeiNeiNei
HDMI-innganger443
USB-porter333
SCARTNeiJaNei
Opptak til USBJaJaJa
Kablet nettJaJaJa
WiFiJaJaJa

Mens Philips og Panasonic har alle tilkoblingene på siden og på baksiden av TV-en, kommer Samsung med en liten, ekstern tilkoblingsboks og kun én kabel som går inn i TV-en. Hvorvidt det er en fordel eller ulempe, er en individuell vurdering.

Vi liker Samsungs løsning best, da tilkoblingsboksen både kan skjules i et skap under TV-en og gir enkel ad-hoc tilgang, når du for eksempel vil koble til en PC, minnepinne eller lignende.

Navigasjon

VIDT FORSKJELLIG: Er du glad i knapper, vil helt sikkert Panasonic sin fjernkontroll falle i smak. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VIDT FORSKJELLIG: Er du glad i knapper, vil helt sikkert Panasonic sin fjernkontroll falle i smak. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
TASTATUR PÅ BAKSIDEN: Philips sin fjernkontroll gjør det enklere å taste på TV-en. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TASTATUR PÅ BAKSIDEN: Philips sin fjernkontroll gjør det enklere å taste på TV-en. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Styringen av TV-ene er også helt forskjellig. Panasonic leverer med en stor, klassisk fjernkontroll med en rekke knapper, mens Samsungs fjernkontroll er minimalistisk og baserer seg på at du i større grad bruker menyer på skjermen når du for eksempel skal veksle mellom kanaler eller velge inn-kilde.

Fjernkontrollen til Philips har også mange knapper, men det mest oppsiktsvekkende er tastaturet på baksiden. Det gjør det langt enklere å taste inn nettadresser, brukernavn og passord til de forskjellige appene og tjenestene.

Vi liker uansett Samsungs best. Den tar minst plass på bordet, den ser best ut, og selv om du ikke kan velge for eksempel inngang direkte fra den, dukker det opp spørsmål på skjermen om du vil bytte når du kobler til en enhet.

Systemene er forskjellige i oppbygning, men alt foregår på norsk, noe som absolutt er en fordel.

Mens Panasonic har klare skiller på hva som er tradisjonell TV og hva som er nettbaserte tjenester tilgjengelig via apper, har Samsung (og til dels Philips) - smeltet dette mer sammen.

Favorittlisten blander ikke bare TV-kanaler, internettjenester og andre kilder, på Samsung viser den også en oversikt over det siste du har sett på i hver av dem. Fjernkontrollen er dessuten universal, og kan styre en rekke forskjellige enheter, også fra andre produsenter.

Bildekvalitet

Isolert sett byr alle TV-ene vi har testet i denne runden på svært god bildekvalitet når signalene er gode, men når TV-ene står side om side ser vi noen tydelige forskjeller - spesielt når man bruker standardinnstillingene.

PÅTAGELIG: Litt avhengig av materialet som spilles, er forskjellene i farger og intensitet temmelig store "rett ut av esken", noe dette bildet bekrefter. Forskjellene er størst på rødt og grønt. Her ser du Samsung til venstre, Philips i midten og Panasonic til høyre. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PÅTAGELIG: Litt avhengig av materialet som spilles, er forskjellene i farger og intensitet temmelig store "rett ut av esken", noe dette bildet bekrefter. Forskjellene er størst på rødt og grønt. Her ser du Samsung til venstre, Philips i midten og Panasonic til høyre. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Alle byr på mange muligheter til å skreddersy bildet, men med standardene aktivert, var det bildet fra Samsung som fremsto med mest punch i farger og best kontrast. Spesielt grønt og rødt virket imidlertid litt i overkant fargemettet, der de to andre (spesielt Philips) fremsto som mer virkelighetsnær. Likevel foretrakk tre av fem testere bildet på Samsung, en foretrakk Panasonic og en foretrakk Philips.

Philips har en litt mattere skjermoverflate, noe som får sortnivået til å fremstå som litt svakere. Til gjengjeld har Philips dette levende og effektfulle Ambilight-lyset som lyser opp sidene av TV-en i de samme fargene som dominerer TV-bildet. Flere i testpanelet trakk fram bildet på Philips som mest virkelighetstro, og likte det bedre og bedre under testingen.

Hvordan har vi testet?

Vi koblet opp alle tre TV-ene i vår testlab, side om side. Vi kjørte deretter gjennom installasjonsprosedyren på alle tre, og gjorde de første vurderingene av bildet med standardinnstillingene i mørkt og lyst rom.

Deretter fulgte runder med individuelle tilpasninger for å få det beste bildet på hver av dem.

Vi koblet til en 4K Blu-ray-spiller til en splitter som sendte bildet til hver av de tre TV-ene, og benyttet forskjellig materiale (inkludert HDR) for å vurdere bilde- og lydkvaliteten.

I tillegg ble TV-ene testet mot en rekke strømmetjenester og lokalt video- og musikkinnhold.

Merk videre at opplevelsen kan variere med hva du ser på, og ikke minst kildevalget. Ser du for eksempel på YouTube eller Netflix med de innebygde smart-appene, blir bildet dårligere på Panasonic enn på de to andre.

Etter å ha prøvd det meste av kilder og innstillinger under forskjellige lysforhold i rommet, holder vi en knapp på Samsung også på bildekvalitet, ikke minst takket være best lysstyrke og best sortnivå.

Smart TV-funksjonalitet

Et punkt som blir viktigere og viktigere for mange av oss, er smarte apper som kan utvide funksjonaliteten i TV-ene, omtrent som på smartmobilene. Slike kan være spill, internettradio- og TV-stasjoner, magasiner og mye, mye mer.

Utvalget av apper er klart størst for Samsung og Philips. Panasonics Firefox OS-system har ikke så mange apper å velge mellom, men mange av de viktigste er riktig nok på plass. Vi må imidlertid skyte inn at Panasonic TV-en krasjet totalt ved to anledninger i app-butikken. TV-en skrudde seg faktisk helt av - helt uten videre.

I tabellen under har vi listet ut en del populære strømmeapper som er tilgjengelig eller utilgjengelig på de tre platformene. Noen mangler er det her og der, men med tanke på hvor mange som kutter ut lineære TV-sendnger om dagen, vil denne listen garantert endre seg på sikt:

Samsung Philips Panasonic
NRKJaJaJa
TV2 SUMOJaNeiNei
DPlayNeiNeiNei
NetflixJaJaJa
HBO NordicJaNeiNei
ViaplayJaNeiJa
SpotifyJaJaNei
YouTubeJaJaJa
C MoreJaJaNei
SF AnytimeJaNeiJa
NettleserJaJaJa

Mediespiller-funksjonalitet

Har du gamle videoopptak, kopierte filmer og andre mediefiler liggende på minnepinner og harddisker? Da er det greit å vite at alle disse tre TV-ene har innebygde medieavspillere som kan spille av mange av disse.

Vi fylte en minnepinne med en del kurante og mindre kurante videoformater, og kunne raskt konstatere at Samsung klarte å spille dem alle sammen. Philips klarte ikke et klipp i Divx3-format, men taklet alle de andre. Nok en gang viste Panasonic seg som minst pålitelig, den klarte verken Divx3 eller Divx5, men de andre klippene ble avspilt problemfritt.

Oppsummering og terningkast

Her har vi også tatt med oppsummeringene og terningkastene for LG 55UH850V og Sony KD-55XD8505, fra testens første del.


Testresultat

Samsung UE55KS7005

Enkel å sette opp og bruke, smart tilkoblingsboks, meget godt bilde, god lyd, mange gode apper, den beste mediespilleren, kompakt og enkel fjernkontroll, pen bakside av apparatet

Noen oversettelser kunne vært bedre. Bildet kan oppleves som for lyst med standardinnstillingene, spesielt når det er mørkt i rommet.

Testresultat

Philips 55PUS6501

Virkelighetstro bilde, smart fjernkontroll med tastatur, svært godt utvalg av apper i Google Play-butikken, SCART-kontakt for tilkobling av eldre utstyr, Ambilight, fin pris.

Litt svakere sortnivå enn på de beste, testens tjukkeste TV, TV2 Sumo-app mangler

Testresultat

Panasonic Viera TX-58DX700E

God bildekvalitet på intern tuner og fra eksterne kilder som for eksempel UHD Blu-ray. Plasseringsvennlig og enkel i bruk.

Ikke fullt så god bildekvalitet fra strømmetjenester via de innebygde appene. App-utvalget er dårligere enn på de andre TV-ene. Krasjet to ganger under surfing i app-butikken.

Testresultat

LG 55UH850V

Har kanskje det beste bildet med standard innstillinger, bra lyd av høyttalerne, brukervennlig og morsom å bruke takket være "musekontroll", byr på 3D-støtte (to par briller medfølger)

Samsung byr på litt mer punch på HDR-materiale og litt bedre mediespiller

Testresultat

Sony Bravia KD-55XD8505

Fin TV med godt bilde, enkel å sette opp og bruke, kan plasseres på lite bord, svært godt utvalg av apper i Google Play-butikken, har SCART-kontakt for tilkobling av eldre utstyr.

Ikke så god kontrast og lysstyrke som på Samsung, litt mer ullen lyd også, ustabil mediespiller, den minst brukervennlige fjernkontrollen, TV2 Sumo-app mangler

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer