Mobilfarer på ferie

To ting du ikke bør gjøre med mobilen i utlandet

Vær obs på åpne WiFi-nett og hvor du plugger inn mobilen din i utlandet.

LURERI: Angripere kan lure deg til å logge på falske nett, og dermed overvåke surfingen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LURERI: Angripere kan lure deg til å logge på falske nett, og dermed overvåke surfingen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Skal du ut og reise i sommer, kan det være lurt å ta med seg noen nyttige mobiltips i bagasjen i tillegg til badebuksen og solbrillene. For det kan være fort gjort å få skadevare på mobilen hvis du ikke tar noen forholdsregler, som for eksempel å unngå offentlige, trådløse nett når du er på ferie.

Telenor advarer i dag både mot å koble til offentlige, trådløse nettverk og å bruke ukjente USB-uttak for å lade mobilen med. Det kan jo være fristende å koble mobilen sin til nærmeste ladeuttak når den skriker etter mer strøm, men det er ikke alltid like lurt.

I dette tilfellet gjelder det USB-ladeuttak som du finner på flyplasser, kollektivtransport eller kanskje på kafeen. Andre personer kan faktisk hente ut informasjon fra enheter som kobles til slike ladeuttak, men de kan også installere skadevare på telefonen din.

«Dersom du kobler din mobiltelefon til en ukjent USB-tilkobling, kan informasjon på din mobiltelefon hentes ut. I tillegg gjør USB-ladepunkter det mulig å plassere skadevare på telefonen din», advarer Telenor.

Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor, anbefaler at man i stedet tar med en ekstra reiselader på ferien.

– Det er et billig og effektivt tiltak, og du unngår å ta en unødvendig høy risiko, sier hun i en pressemelding.

Fredrik Ruud Johnsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), forteller til Dinside at denne metoden har vært kjent lenge, men er ikke en veldig vanlig angrepsmetode.

Akkurat som at kriminelle kan lese av bankkortet ditt hvis de har montert utstyr på minibanker, kan dette også gjøres via USB-ladestasjoner for å få tilgang til eller hente ut informasjon fra mobiltelefonen. For å være helt sikker, anbefaler vi at du lader gjennom en vanlig stikkontakt fremfor USB-ladestasjoner.

– Det er også mulig å kjøpe et såkalt «USB-kondom», som sikrer at det bare er strøm, og ikke data, som overføres mellom kontakten og mobilen, sier han til Dinside.

Fredrik Ruud Johnsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Foto: NSM
Fredrik Ruud Johnsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Foto: NSM Vis mer

Vær obs på offentlige nett

Mobiloperatøren oppfordrer også ferieglade nordmenn til å styre unna offentlige, trådløse nett når de er på tur, fordi andre kan fange opp kommunikasjonen som sendes mellom enheten din og nettverket.

– Risikoen med et åpent trådløst nettverk er at du aldri vet hvem som er koblet til, og i verste fall avlytter kommunikasjonen din. Du risikerer at din kontakt med venner, kjente, jobben og banken kan bli avlyttet på ukjente trådløse nett, sier Tangen Nilsen. Hun legger til at du alltid bør bruke 4G dersom dette er tilgjengelig.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har tidligere uttalt til Dinside at man bør bruke mobildata så langt det lar seg gjøre. Dog mener Vidar Sandland, seniorrådgiver i NorSIS, at det største problemet ikke er at uvedkommende «sniffer» på åpne trådløse nettverk, men at falske nettverk er farligere.

Det er lett å sette opp en trådløs ruter med samme navn som et kjent nettverk, for eksempel «Airport WiFi» på flyplasser, og dermed spionere på dem som kobler seg til dette nettverket. I verste fall kan brukerne bli lurt til å gi fra seg innloggingsinformasjon på falske nettsteder.

Pleier du å koble til offentlige, trådløse nett når du er på reise?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer