Toshiba Satellite 2410

Toshiba har imponert oss i det siste, blant annet med toppmodellen Satellite 5200. Nå har vi testet 2410, som også er velutstyrt, men koster bare omtrent halvparten så mye.

Publisert

Satellite-serien består av PCer som spenner seg fra rimelige Celeron-modeller i 10.000-kroners klassen, til toppmodellen 5200-800 som koster nesten 35.000 kroner.

Utformingsmessig har alle modellene klare familielikheter, blant annet med høyreist skjerm, store høyttalere i bakkant, og et relativt ruvende chassis. Selve finishen er som regel lekker på de nye Satellite-modellene.

Høyt utstyrsnivå

Toshiba Satellite 2410
Tastaturet har en del merkelige plasseringer av enkelte spesialtaster.
Tastaturet har en del merkelige plasseringer av enkelte spesialtaster. Vis mer

2410 plasserer seg fint i den nye mellomklassen, som i praksis er kraftige og velutstyrte modeller som for mange vil være fullgode erstattere for stasjonære PCer. Maskinen er utstyrt med 1,7 GHz Pentium 4-prosessor (Mobile), 256 MB minne, 30 GB harddisk og et kraftig grafikkort fra nVidia (GeForce4 Go 420) som også gjør den velegnet til spill og andre grafikkintensive oppgaver. Dessuten har den kombinert DVD-ROM/CD-brenner, trådløst nettverk (802-11b), vanlig 10/100 mbit nettverk, 56Kb modem, Firewire, diskettstasjon, leser for SD-minnekort, tre USB-porter, to PCMCIA-plasser, IrDA, parallellport og TV-utgang. Med andre ord er det snakk om et meget høyt utstyrsnivå.

Skjermen er en klar og god 15" TFT med en oppløsning på 1024x768. Litt høyere oppløsning hadde ikke gjort noe, men lesbarheten er i hvert fall sikret for de aller fleste i denne oppløsningen.

Satellite 2410 er en ganske stor maskin, noe som kanskje får enkelte til vende nesen andre veier. De ytre målene er 327x286x43 mm, noe som gir et volum som f. eks er 25% større enn testvinneren i denne klassen fra i sommer, Acer TravelMate 632LV. Vekta stopper på 3,4 kg. Personlig synes vi det går en "smertegrense" går på 3,5 kg, men hvorvidt dette er viktig for deg, avhenger naturligvis av hvor ofte du forflytter deg.

Velkjent innpakning

Inpakningen er i solid, mørk blå plast, og maskinen virker relativt solid bygd. Høyttalerne i bakkant dekkes ikke av lokket, og ved hjelp av knappene i fronten kan CDer avspilles selv med lokket igjen.

Toshiba sverger fortsatt til diskettstasjonen, som er fastmontert i maskinen på høyre side. Der finner du også den kombinerte DVD-spilleren/CD-brenneren. På baksiden er flere av kontaktene dekket av et plastlokk, som VGA-ut, TV-ut og parallellport. USB-portene er ikke tildekket, og sitter også bak, i en klynge. På venstresiden finner du PCMCIA-plassene og kortleseren. den infrarøde porten sitter i fronten, og det må være den eneste plasseringen vi reagerer negativt på. En plassering bak hadde vært bedre, for eksempel med tanke på utskrift og mobilkommunikasjon.

I fronten finner du blant annet lyd inn- og utganger, og kontrollpanel for musikk-CDer. Vi liker spesielt hjulet for justering av lydnivået. IrDA-øyet til venstre burde ha ligget på siden eller aller helst bak, synes vi.
I fronten finner du blant annet lyd inn- og utganger, og kontrollpanel for musikk-CDer. Vi liker spesielt hjulet for justering av lydnivået. IrDA-øyet til venstre burde ha ligget på siden eller aller helst bak, synes vi. Vis mer

Nesten bare fryd og gammen...

Tastaturløsningen er vi heller ikke veldig tilfreds med, først og fremst på grunn av ulogisk plassering av enkelte taster, for eksempel Alt GR. Denne er plassert for langt til høyre, noe som gjør det vanskelig for touch-brukere når for eksempel @-tegnet skal brukes. Også andre spesialtaster er enten små (retur-tasten og mellomrom) eller plassert andre steder enn på et standard tastatur, noe som gjør dem litt krøkkete å bruke, synes vi.

Bortsett fra dette er maskinen en sann fryd å bruke. Den har et ekstremt lavt støynivå, og selv om viften slår inn ved høy intensitet, er den lang stillere enn mange løsninger fra mange konkurrenter i denne klassen. Det forbauser oss egentlig at Toshiba og enkelte andre klarer å lage PCer med kraftige prosessorer uten behov for hissige vifteløsninger.

For øvrig vil vi trekke frem museløsningen, som består av en pekeplate med knapper og rullehjul. Sistnevnte er uvanlig, men en brukervennlig løsning.

Høy ytelse

Ytelsesmessig kommer maskinen også meget godt ut. Grafikkløsningen er blant de raskeste på markedet, og gir tilfredsstillende ytelse i samtlige 3D-spill og programmer på markedet. For eksempel klarte maskinen 125 bilder pr sekund i vår Quake-test i oppløsningen 1024x768x16.

Både minne- og harddiskhastighetene bød på få overraskelser, og er blant de raskeste vi har målt i denne klassen, noe som sikrer god ytelse i de fleste situasjoner.

Maskinen har en rekke tilkoblingsmuligheter. Legg merke til luka som dekker VGA og TV-ut, som er typisk for Toshiba-PCer. Legg også merke til at TV-utgangen ikke er S-Video, men vanlig kompositt.
Maskinen har en rekke tilkoblingsmuligheter. Legg merke til luka som dekker VGA og TV-ut, som er typisk for Toshiba-PCer. Legg også merke til at TV-utgangen ikke er S-Video, men vanlig kompositt. Vis mer

Batterilevetiden målte vi til 2 timer og 25 minutter med trådløs nettverkstilkobling. Uten denne tilkoblingen varte batteriene bare ett minutt lengre (!) Det plasserer Toshiba Satellite 2410 uansett omtrent midt på treet, ikke spesielt svak men et godt stykke opp til de gjerrigste vi har testet.

Konklusjon

Møtet med Toshiba Satellite 2410 ble i hovedsak meget positivt. Her får du utstyr og ytelse i massevis, og en stabil og stillegående maskin, alt til en pris som bør gjøre modellen meget attraktiv.

På minussiden setter vi først og fremst det faktum at den ruver en del mer enn flere konkurrenter, og en keitete plassering av enkelte taster. Dessuten synes vi at en så stor skjerm burde hatt en høyere oppløsning enn XGA, all den tid at grafikkbrikken i maskinen er såpass kraftig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer