Toshiba Satellite Pro L40

Denne PCen har blitt solgt så billig som 2.990 kroner inkludert moms. Det gjør den til en av Norges desidert billigste PCer. Vi har testet!

Publisert
Sist oppdatert

Prisutviklingen på bærbare PCer har vært svært hyggelig den siste tiden, i hvert fall sett med oss forbrukernes øyne. Markedet flommer nesten over av modeller til rundt 5.000 kroner, ofte maskiner som dekker grunnleggende PC-behov og vel så det.

Men det finnes også modeller som er vesentlig rimeligere, uten at det nødvendigvis betyr at de er særlig dårligere maskiner. Vi har tidligere omtalt modellen N200 fra Lenovo, som lenge har hatt en prislapp på rundt 4.000 kroner, til tross for at det er en meget velutstyrt modell med bra med minne, stor harddisk, innebygd webkamera, firewire og Bluetooth.

De billigste av de billige

De aller billigste modellene på markedet med operativsystem, har i skrivende stund prislapper på rundt 3.500 kroner inkludert mva. Disse har som regel AMD-prosessor, helt enkleste grafikkløsning, og er ellers beskjedne utstyrsmessig. Batterilevetiden oppgis dessuten sjelden til mer enn halvannen time på disse modellene. Men det dukker også opp enkelte "edelstener" også i denne prisklassen, som for eksempel Satellite Pro L40 fra Toshiba.

Toshiba Satellite Pro L40


Den har vært solgt så billig som 2.990 kroner inkludert moms, og DinSide Data var en av de 400 heldige som fikk kjøpe maskinen til nettopp denne prisen. Normalpris på denne modellen er rundt 1.000 kroner høyere, men Toshiba, som i en lang periode har vært mindre synlige på det norske markedet, har bestemt seg for å ta store jafs av markedsandelen i tiden som kommer. Og en effektiv måte å gjøre det på, er naturligvis å tilby produkter til svært fordelaktig pris.

Spesifikasjoner å merke seg er følgende:

 • Intel Celeron M540 prosessor (1,86 GHz)
 • 1 GB DDR2-minne (maks 2 GB)
 • Intel GMA X3100 integrert grafikk, "låner" 128 MB fra internminnet
 • 15" TruBrite-skjerm, 1280x800 piksler
 • 80 GB harddisk (5400 rpm)
 • DVD-brenner for alle formater (max 8x skrivehastighet)
 • 802.11 B/G trådløst nettverk (Realtek)
 • B x D x H : 365 x 269,5 x 36,8 mm
 • Vekt: 2,8 kg
 • Windows Vista Home Basic
 • 2 års garanti
Som vanlig i budsjettklassen leveres maskinen med 1 GB minne og Windows Vista Home Basic. Harddisken er videre kun 80 GB stor, mens de fleste konkurrentene byr på 120 GB eller mer. Det som imidlertid er positivt er grafikkløsningen, X3100 fra Intel er langt bedre enn VIA og SIS-løsningene som ofte figurerer på de billigste maskinene.

Prosessoren er en enkelkjernet Celeron M-sak. Den støtter 64-bits instruksjoner, og selv om Core 2 Duo er langt kjappere og smartere med hensyn til hastighetsregulering, er de nye Celeron-prosessorene langt bedre enn sine forfedre med samme navn.

Toshiba Satellite Pro L40


Design og konstruksjon

Selve maskinen har en nøytral plastinnpakning, lokket og tastaturet er sort og dekselet som omkranser tastaturet er grått. Enkelt og stilrent. Høyttalerne ligger på hver sin side av pekeplaten, og dekkes fullstendig av håndleddene dersom du bruker touch-metoden når du skriver. Ikke optimal plassering med andre ord, men lydkvaliteten er uansett ikke noe å skrive hjem om.

Tastaturet er behagelig å skrive på, men ÆØÅ-forvirring kan oppstå.
Tastaturet er behagelig å skrive på, men ÆØÅ-forvirring kan oppstå. Vis mer


For å spare kostnader leveres maskinen med samme tastatur i Norge, Sverige og Danmark. Siden ÆØÅ både skrives forskjellig og har avvikende plassering i de tre landene, finner du for eksempel tegnene Æ, Ä og Ø på en og samme tast. Sikkert kostnadsmessig gunstig, men særlig elegant er det ikke.

Da er det hyggeligere å melde tilbake om at tastaturet er meget behagelig å skrive på, og nærmest lydløst. Knappene under pekeplaten lager derimot ganske høye klikkelyder.

Lokket er solid nok, selv harde trykk og vridning gav minimal forstyrrelse i skjermbildet.

På venstre side sitter DVD-skuffen, og ingenting annet. På motsatt side sitter en USB-port, lyd ut/inn og ExpressCard-spor. Bak sitter VGA-utgang, to USB-porter til, nettverkskontakt (10/100 Mbit) og telefonuttak dersom du skulle være nødt til å benytte deg av det innebygde 56 Kbps-modemet. Mer er det altså ikke, verken iR, Firewire, DVI eller minnekortleser er til stede, men det forventes ei heller i denne prisklassen.

Skjermen har glansbelegg og er gjennomsnittlig lyssterk og fin. Lysstyrken kan justeres (sju nivåer). Ved batteridrift skrus den automatisk ned på laveste nivå for å spare strøm.

Operativsystem og programvare

Operativsystemet er altså Windows Vista Home Basic, og ved første gangs oppstart får du velge hvilket språk du ønsker. Det er en rekke å velge mellom, deriblant norsk og engelsk. Deretter fullføres installasjonen, og du blir bedt om å definere brukernavn og passord. Prosessen tar noen minutter, deretter er det bare å sette i gang med arbeidet.

Dersom du skulle få behov for reinstallasjon senere, kan du bruke den medfølgende gjenopprettings-DVDen.

Toshiba-skrivebordet er pent og ryddig.
Toshiba-skrivebordet er pent og ryddig. Vis mer


Maskinen leveres med en prøveversjon av Norton Internet Security, DVD Movie Factory fra Ulead, og en rekke Toshiba-verktøy, blant annet for CD/DVD-brenning, medieavspilling og nettverkskonfigurasjon. I tillegg har både Amazon og eBay sneket inn litt reklame på skrivebordet i form av snarveier og miniprogrammer på sidepanelet, noe som naturligvis er med på å holde prisen på produktet nede.

Hvis et par miniprogrammer fra ebay og Amazon kan være med på å holde prisen på produktet nede, så gjerne for meg.
Hvis et par miniprogrammer fra ebay og Amazon kan være med på å holde prisen på produktet nede, så gjerne for meg. Vis mer


Det er imidlertid verdt å nevne at maskinen virker godt konfigurert, og prosessene som kjører i bakgrunnen bremser ikke maskinen i nevneverdig grad. Ofte får vi et behov for å avinstallere og stoppe prosesser fordi ting har en tendens til å gå i sirup, men det var altså ikke tilfelle med denne billigmaskinen fra Toshiba.

Ved ett tilfelle mistet maskinen imidlertid kontakten med det trådløse nettverket, og et nytt søk fant ingen nettverk innen rekkevidde - til tross for at en annen testmaskin stadig var tilkoblet. Etter en omstart var vi imidlertid tilbake på nett igjen. Maskinen viser heller ingen nevneverdige problemer med å koble seg til trådløst nett etter å ha blitt vekket fra dvalemodus.

Støy og ytelse

Et viktig kontrollpunkt for de fleste av oss er støy. Dersom du velger denne maskinen behøver du ikke å bekymre deg for det overhodet. Bak til venstre sitter en kjøleribbe og en liten vifte, og under vår test opplevde vi at den kjørte på to nivåer. Begge nivåene er imidlertid så støysvake at du ikke vil oppdage noe som helst med mindre du sitter i et rom uten andre støykilder, og selv da vil det ikke være plagsomt.

Ytelsesmessig er dette naturligvis ingen kraftplugg, men til kontorarbeid, nettsurfing, bildevisning, videotitting (DVD, DivX osv) byr denne maskinen på mer enn nok. Tallene fra Windows opplevelsesindeks er klare nok, og vitner blant annet om at man ikke skal bruke denne maskinen til mer enn middels krevende grafiske oppgaver.

Toshiba Satellite Pro L40


Batterilevetiden er også viktig for mange, og her er L40 verken spesielt god eller spesielt dårlig. Under vanlig kontorarbeid med nettsurfing, litt bildebehandling og bakgrunnsmusikk fra WinAmp holdt batteriet i 2 timer og 20 minutter. Hadde vi kuttet ut musikken hadde vi kanskje klart å tyne det i ti minutter til, men neppe noe mer. Når det bare er noen minutter igjen, begynner maskinen å pipe, så du rekker fint å lagre arbeidet ditt før du lukker lokket og avslutter for dagen.

Toshiba Satellite Pro L40


Konklusjon

Toshiba Satellite Pro L40


Denne maskinen er naturligvis ikke noe øverste-hylle-produkt, men vi kan likevel ikke si noe annet enn at vi har latt oss imponere etter å ha testet den. Selv for 3.990 kroner vil vi betegne dette et godt kjøp, for eksempel for skoleelever, studenter - eller for deg som ennå ikke har anskaffet deg PC men ser nytten av å kunne holde kontakt med omverdenen, lese nyheter, betale regninger fra sofakroken og se Nordkalotten i HD-kvalitet i senga. Med tanke på det lave støynivået er denne maskinen langt på vei perfekt til slik bruk.

Men skulle du ha behov for å kjøre mange oppgaver samtidig uten brems, større harddisk og mer minne, finnes det mange modeller på markedet som må vurderes opp mot en eventuell oppgradering av denne, deriblant disse.

OPPDATERT: Maskinen har vært tilgjengelig til 2.990 hos Netshop og Lefdal, men lagrene ser nå ut til å være tomme. I Lefdals nettbutikk ligger den fortsatt til denne prisen, men bestillingsknappen er grået ut. Vi tok kontakt med Lefdal, som ikke kan si noe om de vil få inn igjen maskinen, eller om de vil kunne selge den til samme pris.

I følge DinPris.no er laveste pris på PCen i skrivende stund 3.750 kroner.

Det blir imidlertid neppe den siste PCen vi ser til denne prisen.

NB! Toshiba Satellite Pro L40 selges i flere forskjellige utgaver, også med dobbelkjerneprosessor og bedre spesifikasjoner. Og til høyere pris naturligvis. Aktuelle konfigurasjoner og priser finner du på DinPris.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer