Toshiba U920T-10H

Hybrid ultrabook/nettbrett på en ny måte. Fungerer den bedre enn de andre?

Det fungerer nesten som på en skyvetelefon. Du skyver i skjermen, og vips - så kommer tastaturet fram. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Det fungerer nesten som på en skyvetelefon. Du skyver i skjermen, og vips - så kommer tastaturet fram. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toshiba har lang fartstid med tynne og lette PC-er, mange av dem har blitt testet av oss i DinSide de siste årene - ofte med godt resultat. Nå er de på banen med en hybrid-PC spesielt tilpasset Windows 8 og berøring - U920T.

I likhet med de mange andre hybridene vi har testet det siste halvåret, dreier det seg om en PC som med enkle håndgrep blir til et nettbrett. Men her er det ikke noen skjerm som vris rundt, den bøyes bare helt ned og skyves over tastaturet:


De fleste av PC-ens tekniske egenskaper kjenner vi godt fra "vanlige" ultrabooker:

 • Skjerm: 12,5" berøringsfølsom IPS-skjerm, 1366 x 768 piksler
 • Prosessor: Intel Core i5-3317M
 • RAM: 4 GB (maks 8)
 • Grafikkort: Intel HD 4000
 • Lagring: 128 GB SSD
 • Optisk drev: Nei
 • Skjermutganger: HDMI
 • USB-porter: 2 stk USB 3.0
 • Webkamera: Ja
 • Kortleser: SD/SDHC/SDXC
 • Trådløst nett: b/g/n
 • Kablet nett: Nei
 • Annet: Bluetooth 4.0, hovedkamera 3 Mpix
 • OS: Windows 8
 • Størrelse: 339,7 × 20,9 × 238 mm
 • Vekt: 1,46 kg
 • Pris: Fra 8.995 kr (jf Prisjakt 30.4.2013

Konstruksjonsmessig er den temmelig annerledes enn de andre hybridene, både når den er PC og når den er nettbrett. For å ta PC-modus først, så forsvinner rundt 20 prosent av tastaturplaten bak skjermen.

Ca 20% av tastaturplaten forsvinner bak skjermen. Dermed blir det litt trangt for både tastatur og pekeplate.
Ca 20% av tastaturplaten forsvinner bak skjermen. Dermed blir det litt trangt for både tastatur og pekeplate. Vis mer


Tastaturet er i full størrelse, noe som dermed har gått ut over pekeplaten, som er vesentlig smalere enn hva som er vanlig på ultrabooker. Den har i tillegg integrerte venstre- og høyreknapper. Det er trangt, og det slår negativt ut på brukeropplevelsen. Det er nemlig ikke uten grunn at multiberøringsplater som regel er mye større.

Toshiba U920T-10H


Selve tastaturplaten er imidlertid fast og oppleves som grei å skrive på, og avgir nesten ikke noe støy under bruk. Vi liker også hurtigtastene øverst, som kan brukes uten at du behøver holde nede «FN»-tasten.

Baksiden av skjermen domineres av metallstenger, spor, tannhjul og annen mekanikk, så denne delen har Toshiba ikke brukt ressurser på å "gjemme bort". Vi synes det gir litt prototype-preg.

Slik ser skjermen ut på baksiden.
Slik ser skjermen ut på baksiden. Vis mer


Flere spørsmålstegn

På baksiden sitter også frontlinse til kameraet, men det underlige er at denne er skjult når skjermen er skjøvet inn over tastaturet, og PC-en er i nettbrettmodus. Du må rett og slett skyve litt på konstruksjonen for å få den fram. Vi godtar den, men noen hundreprosentløsning er dette etter vår mening ikke.

Og sist, men ikke minst: Mekanikken, med stenger, spor og tannhjul klarer ikke å holde skjermen "fast" over tastaturet når man jobber i nettbrettmodus, som du ser i videoen lenger oppe i saken.

De mekaniske metallkonstruksjonene er veldig tydelige, og bidrar til en litt uferdig følelse.
De mekaniske metallkonstruksjonene er veldig tydelige, og bidrar til en litt uferdig følelse. Vis mer


I det hele tatt setter vi noen spørsmålstegn ved konstruksjonen. Har det rett og slett gått litt for fort her, Toshiba?

Ikke blant de tynneste, men slett ikke noen tjukkas.
Ikke blant de tynneste, men slett ikke noen tjukkas. Vis mer


Tilkoblingspunktene sitter på siden og bak. HDMI på baksiden er smart, men USB-porten kunne for enklere tilgang ha sittet på siden sammen med, eller på motsatt side av, den andre.

På venstre side sitter av/på-knapp, lydjustering og knapp for å låse retningssensoren. Alle er temmelig dårlig merket. Spesielt savner vi at av/på-knappen er lett synlig.

Knappene på siden er veldig dårlig merket.
Knappene på siden er veldig dårlig merket. Vis mer


Skjermen er helt OK, men mye gjenskinn kan oppleves som et problem. Oppløsningen er dessuten dårligere enn hva vi forventer av PC-er i 9.000-kronersklassen. Lysstyrken opplevde vi også som dårligere enn på ultrabooker fra Samsung og Asus i samme klasse, og den avtar også mye raskere fra sidene enn på disse modellene.

Som brett er den helt OK, med god ytelse og respons på berøringer.
Som brett er den helt OK, med god ytelse og respons på berøringer. Vis mer


Slik er den i bruk

Til all vanlig bruk oppleves maskinen som kjapp og fin. Den er svært støysvak, men viftene starter en gang i mellom når belastningen blir for stor - uten at vi noen gang kan påstå at den er slitsom.

Windows Opplevelseindeks gir oss følgende indikasjoner på ytelsen. Her går skalaen fra 1,0 (tregest) til 9,9 (raskest):

Prosessor: 6,9
Minne: 5,9
Grafikk: 4,8
Spillgrafikk: 6,2
Primær harddisk: 8,1

Ytelsen er helt i tråd med tilsvarende ultrabooker, foruten SSD-en, som absolutt ligger i øvre sjikt med lesehastighet på 465 MB per sekund, og skrivehastighet på 373 MB per sekund (sekvensiell les/skriv av store filer). Dette er flere ganger raskere enn en vanlig harddisk, og bidrar til en god totalopplevelse av ytelsen.

Batteritiden er imidlertid et ankepunkt. Toshiba anslår fire timer med variert bruk. Med svært lav belastning klarte vi å tyne levetiden til fem timer og ti minutter, så anslaget fra Toshiba er nok temmelig riktig under variert bruk. Det er mange ultrabooker som er vesentlig mer seiglivet, fire timer er godt under snittet sett i forhold til andre modeller i samme prisklasse vi har testet.

Konklusjon

Selve tanken bak denne skyveløsningen er god, men gjennomføringen er vi ikke like fornøyd med denne gangen. Vi synes U920T-10H virker uferdig rent konstruksjonsmessig, og med middels skjerm og batteritid på godt under hva vi hadde forventet, har vi ikke noen tro på at dette blir en suksess for Toshiba.

Flere ferske PC-tester

Testresultat

Toshiba U920T-10H

Finurlig skyveløsning, grei generell ytelse, lav støy, rask SSD

Konstruksjonsmessig upolert/uferdig, svak batteritid, liten pekeplate, middels skjerm, noe høy pris i forhold til hva du får igjen


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer